Expoziția МoldMEDIZIN & MoldDENT oferă servicii medicale gratuite vizitatorilor

A fost deschisă cea de-a 18-a ediție MoldMEDIZIN & MoldDENT. Peste 70 de companii din Moldova, Belarus, Israel, Italia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina prezintă specialiştilor şi vizitatorilor un spectru vast de produse farmaceutice, servicii și utilaje medicale, echipamente de laborator, softuri specializate etc.

separator

Spre deosebire de ediţiile anterioare, expoziţia MoldMEDIZIN & MoldDENT acordă o atenţie sporită promovării unui mod de viaţă sănătos, oferind vizitatorilor  un program complex de servicii medicale şi evenimente cu sloganul ”Modul sănătos de viaţă azi este garanţia unei generaţii sănătoase mâine”.

În cadrul acestui program, vizitatorii beneficiază de o serie de servicii medicale gratuiteverificarea indicilor vitali (tensiunea arterială, nivelul glucozei în sânge, masa corporală, electrocardiograma, controlul oftalmologic, screening oftalmologic – pentru copii şi adulţi, controlul auzului etc.) şi consultaţiile specialiştilor – generalist, oftalmolog, mamolog şi alţii.

Pe toată durata desfăşurării expoziţiei, vizitatorii au posibilitatea să doneze sânge, susţinând astfel acţiunea Dăruieşte viaţa.

Programele Gimnastică cu vedetele, Sportul pentru toţi, Dans maraton atrage privirile vizitatorilor creându-le o dispoziţie excelentă, iar cei interesaţi de medicina alternativă au  posibilitatea să facă cunoştinţă cu tehnicile masajului thai, practicile yoga şi altele.

Un compartiment aparte este dedicat instituţiilor medicale ale Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova. De rând cu acestea, îşi promovează serviciile centrele medicale private şi reţelele de farmacii.


Comunitatea medicală din Moldova beneficiază de un consistent program de conferinţe ştiinţifico-practice şi prezentări. Iar stomatologii Moldovei s-au întrunit în cadrul celui de-al XVI-a Congres Naţional al stomatologilor din Republica Moldova pentru a discuta problemele actuale în stomatologie.

Expoziția МoldMEDIZIN & MoldDENT va fi deschisă până pe data de 14 septembrie.

Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?

Apariția rujeolei nu aduce beneficii sistemului imunitar, ci dimpotrivă, chiar și un caz ușor de rujeolă distruge celulele de memorie care protejează organismul de germenii întâlniți anterior. Acest fenomen este cunoscut de medici ca „amnezie imunitară”, scrie G4Media.ro

Conform discuțiilor cu specialiștii, rujeola se dovedește a fi mai periculoasă decât se credea, chiar dacă există mituri care spun că infecția cu acest virus ar întări sistemul imunitar, oferind un antrenament benefic celulelor. În realitate, efectul este opus, afirmă Adam Ratner, specialist în boli infecțioase din New York, transmite Los Angeles Times.

O asemenea minciună vehiculată pe rețelele sociale în timpul unui focar de rujeolă a fost acela că, dacă ești infectat cu virusul în loc să fii vaccinat, îți întărești sistemul imunitar. Adevărul, a spus Ratner, „este exact opusul”.

”O consecință insidioasă, dar mai puțin cunoscută, chiar și a unei infecții ușoare cu rujeolă este că ucide chiar acele celule care își amintesc cu ce agenți patogeni s-a luptat anterior pacientul și cum au fost câștigate acele bătălii.”, a spus ea.

Acest virus ucide celulele care au memoria agenților patogeni cu care pacientul s-a confruntat anterior, reducând astfel protecția împotriva altor boli. Medicii avertizează că această „amnezie imunitară” îi lasă pe pacienți vulnerabili la recurența bolilor, iar informațiile sunt confirmate de mai multe surse.

Rujeola este periculoasă întrucât distruge memoria imunitară dobândită prin expuneri anterioare la germeni. Studiile arată că poate dura până la 2-3 ani pentru ca memoria imunitară să fie restabilită după infecția cu rujeolă, perioadă în care pacienții sunt mai susceptibili la reinfecții.

În plus, durata medie a amneziei imune cauzate de rujeolă a fost de 27 de luni în studiile realizate în SUA, Marea Britanie și Danemarca. Complicațiile pot implica necesitatea revaccinării sau a unei noi expuneri la agenții patogeni anterior întâlniți, pentru a restabili funcția imunitară corectă.

Aceste găsiri subliniază importanța vaccinării împotriva rujeolei, nu doar ca protecție împotriva bolii în sine, ci și pentru a preveni eliminarea memoriei imunitare. Amnezia imunitară poate explica de ce rujeola este atât de periculoasă, chiar și după vindecarea aparentă.

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Andrei Porubin, născut într-o zi cu independenţa!
Articolul anterior
Skeyndor, Aquatherm
Articolul următor
Close menu