Insulina inhalabilă este o formă medicamentoasă nouă de insulină, care va putea fi folosită de către pacienţi în tratamentul diabetului zaharat de tip I şi II. Acest remediu, nou produs, este capabil să înlocuiască forma de insulină injectabilă pe care pacienţii o folosesc de-a lungul timpului în tratamentul diabetului zaharat.
Cercetătorii au stabilit că plămânii ar putea fi o ,,ţintă’’ bună pentru a introduce insulina în organism. Insulina inhalabilă este administrată dintr-un praf inhalator şi se absoarbe în organism prin capilarele pulmonare.
Comparativ cu administrarea subcutanată a insulinei injectabile, insulina inhalabilă atinge concentraţia serică maximă într-un timp mai scurt (7-80 de minute, față de 42-274 de minute, în cazul insulinei injectabile). De asemenea, insulina inhalabilă se elimină mai rapid, având un timp mai scurt de înjumătăţire a concentraţiei plasmatice de insulină. Altfel spus, insulina inhalabilă, odată administrată, acţionează mai rapid şi pentru o perioadă mai scurtă de timp.
În urma cercetărilor efectuate, se pare că insulina inhalabilă este la fel de efectivă ca și insulina administrată subcutanat prin injectare.
Această modalitate de administrare a insulinei în cazul diabetului zaharat ar putea fi mai uşoară şi mai confortabilă pentru pacient, întrucât se evită administrarea parenterală, prin injecţii, a insulinei tradiţionale, care, se ştie, poate cauza diverse complicaţii locale, ca urmare a injectărilor repetate pe care pacienţii cu diabet zaharat sunt nevoiţi să le facă.
Cercetările ulterioare ar putea găsi soluţia prolongării acţiunii acestei forme de insulină, întrucât ea este administrată neinvaziv, presupune uşurinţă în utilizare şi comoditate pentru pacient.
Insulina inhalatorie ar urma să apară pe piaţă în SUA în 2015, în condiţiile în care o companie farmaceutică franceză a primit deja aprobările pentru producerea acestui medicament.