Laboratorul medical Invitro Diagnostics lansează Campania pentru prevenire a cancerului de col uterin

Aproape în fiecare zi în Republica Moldova o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una dintre ele pierde lupta cu boala. Cauza principală a acestui tip de cancer o reprezintă infecția cu HPV (Virusul Papiloma Uman), o infecție cu transmitere sexuală. Femeile sunt expuse riscului de infectie cu HPV oncogenice și de reinfecții ulterioare pe tot parcursul vieții sexuale.

separator

Frecvența cea mai mare a cancerului de col uterin se înregistrează la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

Factori de risc:

  • activitatea sexuală timpurie
  • parteneri sexuali multipli
  • infecții cu transmitere sexuală (BTS)
  • sistem imunitar slab
  • fumatul

Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, în special, a leziunilor asociate cu infecția HPV, depistarea și tratarea leziunilor precursoare, reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. De aceea, se recomandă ca testul să fie făcut anual, la 3 ani de la începerea vieții sexuale, sau după 21 de ani.

Prevenția se poate realiza prin două metode: screening-ul pacientelor aflate în grupele de risc și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

În perioada 29 ianuarie – 03 februarie 2018, în oficiile medicale INVITRO Diagnostics beneficiezi de:

1.Pachet de profilaxie primară a cancerului de col uterin. Pachetul include realizarea Examenului citologic cervico-vaginal (PAP-test pe frotiu) și evaluarea Ph-ului vaginal, ambele investigații la prețul promoțional de 120 lei (preț inițial 250 lei).

2.Pachet Screening pentru cancerul de col uterin complex. Pachetul include consultațiile medicului ginecolog, precum și un șir de investigații, la prețul promoțional de 710 lei (preț inițial 1210 lei).
Vezi ce conține acest pachet în imaginea de mai jos:

*Screening pentru cancerul de col uterin.

Screening-ul cancerului de col uterin este testarea pentru pre-cancer și cancer în rândul femeilor care nu au niciun simptom și se simt perfect sănătoase. Atunci când screening-ul detectează leziuni pre-canceroase, acestea pot fi tratate și cancerul ușor de evitat. Screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient și tratamentul are un mare potențial de vindecare. Dintre tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening poate reduce atât incidență, cât și mortalitatea de cancer de col uterin. Stadiile pre-canceroase nu cauzează niciun simptom și, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase. Programele bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Pentru femeile la care testul Papanicolau este modificat, precum și pentru toate femeile după vârsta de 30 de ani, este recomandată efectuarea testului care depistează ADN HPV.

Programează-te acum!

(+373) 022 903 999

Testele se poate recolta în orice moment al zilei, de luni până vineri, în intervalul 07:30-16:00, sâmbătă, 07.30- 12.00

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool

Băuturile alcoolice ar trebui să aibă pe sticle etichete cu un avertisment cu privire la riscurile de cancer, a declarat vineri Chirurgul general al SUA, într-o mişcare ce ar putea semnala o schimbare către o reglementare mai agresivă a domeniului, după modelul tutunului, relatează Reuters citat de digi-world.tv.

Consumul de alcool creşte riscul în cazul a cel puţin şapte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon şi de ficat, însă majoritatea consumatorilor americani nu sunt conştienţi de acest lucru, a spus Vivek Murthy.

Chirurgul general al SUA este o funcţie guvernamentală echivalentă cu şeful sănătăţii publice. Acesta trebuie să ofere americanilor cele mai bune informaţii ştiinţifice disponibile cu privire la modul de îmbunătăţire a sănătăţii lor, transmite News.ro.

Murthy a cerut, de asemenea, ca orientările privind limitele de consum de alcool să fie reevaluate, astfel încât oamenii să poată cântări riscul de cancer atunci când decid dacă să bea sau cât să bea, alături de avertismentele actuale privind defectele congenitale şi deficienţele în cazul conducerii maşinilor.

„Consumul de alcool este a treia cauză prevenibilă de cancer în Statele Unite, după tutun şi obezitate, crescând riscul pentru cel puţin şapte tipuri de cancer”, a transmis biroul lui Murthy într-o declaraţie care însoţeşte noul raport.

Documentul mai stipulează că alcoolul este vinovat pentru 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese cauzate de cancer în SUA în fiecare an, mai mult decât cele 13.500 de decese cauzate de accidente rutiere asociate alcoolului.

Legătura directă dintre consumul de alcool şi riscul de cancer este bine stabilită pentru cel puţin şapte tipuri de cancer indiferent de tipul de alcool (de exemplu, bere, vin şi băuturi spirtoase) care este consumat”, se arată în raport. Este vorba inclusiv de cancere ale esofagului, gurii, gâtului şi laringelui.

Noul raport recomandă ca furnizorii de asistenţă medicală să încurajeze depistarea consumului de alcool şi trimiterea la tratament, după caz, iar eforturile de sensibilizare generală să fie extinse.

Băuturile alcoolice din Statele Unite poartă în prezent o etichetă de avertizare sanitară care le sfătuieşte pe femeile însărcinate să nu bea alcool şi precizează că, de asemenea, consumul afectează capacitatea unei persoane de a conduce o maşină sau de a folosi utilaje. Această etichetă nu s-a schimbat de la apariția sa în 1988.

Autoritățile în sănătate atenționează cetățenii despre un virus care cauzează tot mai multe infecții în Asia

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de Metapneumovirusul uman (HMPV), raportat în unele regiuni din Asia și subliniază necesitatea respectării măsurilor de prevenire, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor și al răspândirii virusurilor respiratorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (RSV). Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt:

  • Copiii mici;
  • Adulții în vârstă;
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Simptomele infecției cu HMPV:

Virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum:

  • Febră moderată;
  • Tuse;
  • Congestie nazală;
  • Dificultăți de respirație (în cazurile severe).

Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.

HMPV se transmite prin:

  • Contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut);
  • Contact cu suprafețe contaminate;
  • Interacțiuni apropiate cu persoane infectate.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă:

  • Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați.
  • Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.
  • Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens.
  • Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome.
  • Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat.

Situația epidemiologică în Republica Moldova

ANSP monitorizează continuu situația epidemiologică. În sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30.09.2024 – 05.01.2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP.

ANSP îndeamnă cetățenii să rămână vigilenți, să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii.

Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, potrivit The Guardian citat de antena3.ro.

Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, iar cercetătorii spun că au găsit o explicație nouă pentru această legătură.

Deși problemele de sănătate pot duce la singurătate, studiile arată că și singurătatea poate înrăutăți sănătatea.

Acum, potrivit unui nou studiu, cercetătorii au descoperit că singurătatea poate influența nivelurile unor proteine asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces.

Barbara Sahakian, porfesoară la Universitatea Cambridge, a spus că Organizația Mondială a Sănătății consideră izolarea socială și singurătatea o problemă globală importantă.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că singurătatea face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, și că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Aproape 10% dintre participanți se simt izolați social

Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor proteine, prezente în cantități mai mari, sunt legate de inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.

Studiind sănătatea participanților timp de 14 ani, echipa a constatat că 90% dintre proteinele identificate sunt asociate cu un risc mai mare de deces. Aproximativ 50% dintre ele sunt legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. 

Totodată, singurătatea afectează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care influențează inflamațiile și metabolismul.

Partenerii noștri
Author Laborator medical „Invitro Diagnostics”
Adresa: str. Nicolae Testemitanu 19/1, Chișinău
Tel.: (22) 90 39 99
Facebook: https://www.facebook.com/invitro.md/
Fobiile sociale și timiditatea de a trăi cu frica față de ceilalți oameni
Articolul anterior
Artistul rus Dmitri Malikov a devenit tată de băiat!
Articolul următor