Lista spitalelor din ţară care vor primi dispozitive medicale de înaltă performanţă

Nu mai puţin de 14 spitale din ţară vor primi sisteme video de colonoscopie, cu toate componentele şi accesoriile necesare.

separator

uuuuuuDispozitivele medicale de înaltă performanţă vor permite diagnosticarea şi efectuarea procedurilor curative şi operatorii pentru pacienţii care suferă de anemie, maladii intestinale sau cancer la rect şi colon, informează jurnal.md.colonoscopy-preparation1
Aceste utilaje medicale performante vor ajunge la Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Centrul Diagnostic Republican, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”, dar şi la spitalele raionale din Edineţ, Soroca, Bălţi Ungheni, Orhei, Căuşeni, Comrat, Hânceşti şi Cahul.

Conducătorii acestor instituţii medico-sanitare sunt responsabili de mentenanţa preventivă, de utilizarea corectă şi de verificarea dispozitivelor medicale. Tot ei trebuie să asigure instruirea personalului medical, care va utiliza sistemele video de colonoscopie.

De precizat că sistemele video de colonoscopie au fost primite în 2013 printr-un grant al Guvernului Japoniei.

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Parlamentul ratificat ACORDUL cu UE privind asocierea Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023.

Astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile de proiecte lansate pentru a obține finanțare sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Proiectele vizează cinci sectoare prioritare – prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemul de sănătate și personalul medical, digitalizarea sistemelor de sănătate și prevenirea cancerului. Bugetul total al programului este de 5,3 milioane de euro.

Programul „UE pentru sănătate” va fi implementat până în anul 2027. Proiectul de lege a fost votat de 68 de deputați.

Sucul de urzici face minuni!

Urzica este una dintre cele mai ieftine plante, perfectă în acest sezon. Se potrivește ca garnitură la multe feluri de mâncare și este foarte gustoasă, dar mai ales ieftină și ușor de preparat. Se pare, însă, că poate fi consumată și sub formă lichidă și chiar face minuni pentru cei care o încearcă, scrie redactia.ro.

Sucul de urzici face minuni

Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în ceea ce privește substanțele pe care le conține și au o mulțime de beneficii. Se pare că una dintre cele mai bune băuturi pentru organism este cea pe bază de urzici, despre care și bunicile noastre spun că face minuni. Este o rețetă veche, testată, care dă rapid rezultate, chiar după două luni în care trebuie să o consumi de două ori pe zi. Pe lângă faptul că arde calorii, ajută și la menținerea glicemiei la nivel optim și combate anemia.

Pentru acest suc sau ceai ne trebuie doar o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Sunt indicate chiar două-trei căni pe zi, dar cei care chiar o adoră și simt nevoia să o consume mai des trebuie să știe că nu pățesc nimic. Poate fi combinat acest ceai și cu unul de mentă sau tei, pentru cei care nu suportă gustul propriu-zis de urzică.

Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat, consumat înainte de masă cam cu un sfert de oră.

La ce mai ajută urzicile

Urzica se găseşte cu uşurinţă primăvara și este folosită pentru multe remedii. Este o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale și este recomandată oamenilor de toate vârstele. Este recomandată detoxifiere şi pentru regenerarea organismului, chiar și păstrată la congelator și dezghețată în orice perioadă a anului.

”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul Radu Bulumac.

Se spune că urzicile schimbă și sângele și oferă aportul necesar de vitamine pentru organism, după o iarnă în care nu a primit suficiente substanțe sănătoase. Pot fi consumate ca atare, fierte sau în cocktail-uri, dar și sub formă de mâncăruri precum ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.

Persoanele cu hipertensiune arterială vor beneficia de un nou medicament compensat de ultimă generație

Începând cu 1 aprilie, pacienții asigurați care suferă de hipertensiune vor beneficia de medicamentul compensat cu denumirea comună internațională nebivololum.

Pacienții cu hipertensiune vor beneficia de un nou medicament compensat.  Nebivololum va fi disponibil începând cu 1 aprilie - #diez

Decizia de extindere a indicațiilor terapeutice pentru preparatul nebivololum aparține Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, medicamentul, utilizat pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, va fi prescris nu doar pacienților cu insuficiență cardiacă, dar și celor hipertensivi, indiferent de vârstă, conform indicațiilor medicale.

Preparatul va fi compensat în proporție de 80% din preţul medianic cu amănuntul al două denumiri comerciale prezente pe piață. Anual, de nebivololum urmează să beneficieze circa 70 de mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind 657 de lei.

Potrivit estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea preparatului, anual, sunt necesare circa 46 de milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile AOAM.

Carla’s Dreams a cântat o piesă de-a lui Smiley!
Articolul anterior
La 51 de ani arată cu 20 de ani mai tânără! Cine este vedeta
Articolul următor