Numărul cazurilor de infecţie enterovirală este în creştere în R. Moldova, cei mai afectaţi fiind copiii de vârstă preşcolară, potrivit responsabililor de la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău, care atenționează părinții să fie mai atenți la măsurile de igienă a copiilor, informează e-sanatate.md.
Dacă pe parcursul anului trecut au fost depistate 32 de cazuri de infecţie enterovirală la copii în aceeaşi perioadă, anul acesta, potrivit specialiştilor, numărul cazurilor de îmbolnăvire este mai mare de patru ori. Doar în perioada ianuarie-mai, anul curent, s-au înregistrat deja 108 cazuri de boală, inclusiv un caz de meningită seroasă la copii.
82,6% dintre cazuri au fost înregistrate la copiii din grădinițe și școli. În Chişinău, în grădinița nr. 138 au fost semnalate 4 cazuri, în grădiniţa nr. 190, de la Vadul lui Vodă – 3 cazuri, în grădiniţele nr. 30, 35, 225 – câte două cazuri.
Infecţia enterovirală se transmite prin intermediul unui virus enteroviral, contagios, care afectează mai ales copiii cu vârsta de până la 7 ani. În fiecare an, incidenţa infecţiilor enterovirale creşte în sezonul octombrie-noiembrie, aprilie-mai.
Înfecţia enterovirală este o boala intestinală acută, ce se manifestă prin durere acută de burtă, febră, diaree, vomă, semne uşoare de răceală, precum eliminări nazale, strănut, durere în gât, printr-un simptom sau mai multe dintre acestea, în funcţie de caz. La unii copii poate apărea sindromul gură-mână-picior, manifestat prin erupţii roşietice pe piele, inclusiv pe palme, tălpi şi pe mucoasa gurii.
La apariţia unor semne, precum greaţa, diareea, voma, febra, crampele în abdomen, boala este deseori confundată de către părinţi cu toxiinfecţie alimentară la copil.
În alte cazuri, virusul poate fi responsabil de aparaţia conjunctivitei, meningitei, encefalitei, miocarditei la copii, dar şi adulţi.
Infecţia poate fi prevenită
Potrivit medicului epidemiolog de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, Gheorghe Turcu, răspândirea infecţiei se face din ,,cauza nerespectării regulilor de ingienă, mâinile nu se spală cum trebuie, nu se curăță bine robinetele, deseori, alimentele cumpărate din stradă nu corespund normelor de igienă. De asemenea, infecția se poate produce din cauza consumului de apă din fântâni sau izvoare neamenajate’’.
Potrivit specialiştilor, pentru a preveni infectarea este esenţială respectarea regulilor de igienă personală: spălarea minuţioasă a mâinilor cu apă şi săpun, înainte de masă şi după frecventarea toaletei, consumul apei din fântâni şi izvoare numai după fierbere, spălarea mâinilor înainte și după prepararea bucatelor; limitarea participării copiilor la diferite manifestări în locurile aglomerate, igienizarea regulată a încăperilor (aerisirea, dereticare umedă), evitarea scăldatului în bazinele neamenajate, evitarea contactului cu persoanele bolnave.
În caz de febră, vomă, diaree, semne de afectare a căilor respiratorii se solicită ajutorul medicului de familie.