Mamă la cinci ani. Ce face acum femeia care în urmă cu 77 de ani a uimit medicina ! Video

 În luna mai 1939, o fetiţă de cinci ani din Peru a uimit întreaga lume medicală, atunci când, la vârsta de cinci ani, a născut un copil. Cazul a fost pe larg mediatizat de-a lungul timpului.

separator

Lina-Medina00

La vârsta de 5 ani, 7 luni şi 17 zile, Lina Medina, din Peru, a dat naştere unui băiat cu o greutate de 2,7 kg,  pe 14 mai 1939.

Atunci când au văzut că burta îi creşte tot mai mult, părinţii au decis să meargă cu fiica lor la spital, bănuind existenţa unei tumori. Însă, doctorii i-au anunţat că fata lor este gravidă în luna a şaptea. Doctorul Gerardo Lozada, confruntat cu acest caz excepţional, a dus-o pe fată în capitala Lima, pentru a fi consultată şi de alţi specialişti.

Collage

La o lună şi jumătate după diagnostic, la 14 mai 1939, Lina Medina a născut prin cezariană. Operaţia a fost necesară deoarece pelvisul fetei era mic. Copilul, un băiat de 2,7 kg, a primit numele Gerardo, în semn de recunoştinţă pentru medicul Gerardo Lozada, cel care a şi operat-o pe fată, alături de un alt doctor.

Doctorul Lozada a fost cel care a înregistrat un film cu micuţa gravidă, destinat documentării ştiinţifice. Filmul, prezentat pe 21 aprilie 1939 în faţa Academiei de Medicină din Peru, a fost pierdut ulterior de Lozada. Doctorul, călătorind spre satul fetei, a pierdut toate bagajele, inclusiv preţiosul film, în timp ce trecea un pod.

https://youtu.be/tB3zwWsY2l4

Cazul a fost prezentat pe larg în revista „La Presse Medicale”, unde se dădeau şi alte câteva detalii, inclusiv că fata ar fi avut pentru prima dată ciclu menstrual la vârsta de opt luni. Acelaşi articol arăta că fetei i se dezvoltaseră prematur sânii, aceştia devenind proeminenţi încă de la vârsta de 4 ani. Când doctorii au operat-o, au observat şi că organele sexuale erau dezvoltate.

Gerardo a crescut crezând că Lina este sora sa. A aflat adevărul la vârsta de 10 ani, dar a murit la numai 40 de ani, din cauza unei boli a măduvei osoase.

Lina Median nu a putut să dezvăluie vreodată identitatea tatălui copilului. A refuzat toate contactele cu presa, chiar şi atunci când tatăl ei a fost reţinut deoarece era suspectat de incest. Părintele a fost însă eliberat, din lipsă de probe.

Nici până în ziua de azi nu se ştie cine este tatăl copilului, însă poliţiştii care au făcut investigaţii la vremea respectiva i-au avut drept suspecţi pe tatăl copilei şi pe fratele ei bolnav mental.

Adeseori s-a crezut ca povestea Linei este doar o invenţie, însă ulterior s-ar fi confirmat că Lina a suferit de sindromul pubertăţii precoce.

Dr. Lozada a sprijinit-o pe Lina cu bani, pentru a merge la şcoală. Apoi, a angajat-o ca secretară. Lina Medina s-a căsătorit şi, în 1972, la vârsta de 39 de ani, a dat naştere unui alt copil.

Regizorii americani au oferit familiei o avere. Interesul pentru acest caz a fost uriaş. Potrivit ziarului peruan „La Cronica”, grupul producătorilor de film din Statele Unite a venit imediat cu o ofertă de 5.000 de dolari, cerând drepturi exclusive de a filma minora însărcinată. O adevărată avere, cel puţin în lumea din care venea copila, un sătuc din Anzi, lanţul muntos care străbate America de Sud.

Din 2002, familia locuieşte într-un cartier din Lima, cunoscut ca „Micul Chicago”. Cotidianul britanic The Telegraph a vizitat zona în care locuieşte Lina Medina în 2002. La 68 de ani, femeia şi soţul ei stăteau într-o casă care stătea să cadă, aşteptând ajutor de la guvernul peruan, potrivit realitatea.net.

sursa

Criză de medici în țară. Ala Nemerenco: 12 raioane nu au medic legist

Mai multe localități din țară duc lipsă acută de medici de familie, iar în 12 raioane nu există niciun medic legist, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, aceasta susține că statul depune eforturi pentru a încuraja angajarea tinerilor specialiști în instituțiile medicale din raioane, deoarece lipsa de cadre este explicată de cele mai multe ori de îmbătrânirea sau pensionarea personalului medical. Potrivit ministrei, în ultimii ani s-a investit în infrastructura medicală, în instruirea medicilor și au fost majorate salariile, transmite radiomoldova.md.

Pe lângă medicii de familie, în multe raioane lipsesc specialiștii în oncologie, cardiologie și neurologie, a declarat la emisiunea „Spațiul Public” ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, ea dă asigurări că lipsa de cadre medicale din sistem nu este mai mare decât în țările din Uniunea Europeană. Ministra a specificat că în ultimii ani s-au majorat considerabil salariile în sistem.

„În anul 2020, salariul mediu al unui medic în Republica Moldova era 11.000. La moment, salariul mediu, absolut pe toate specialitățile, este 18.000. Dacă ne referim la unele specialități, salariul mediu, de exemplu în reanimatologie și anesteziologie, ajunge și la 25.000 de lei. În medicina legală, salariul era 14.000 de lei. Noi am majorat acum salariul și este de 28.000”, a menționat ministra Sănătății.

Ala Nemerenco a precizat că nu doar salariile reprezintă factorii decisivi care îi determină pe medici să abandoneze sistemul sau să plece la muncă în alte țări, precum dezvoltarea economică și politică a țării.

„Există așa-numiții push factor, factorii care de fapt împing spre migrație un medic și salariul nu se află pe primul loc. De fapt, pe primul loc se află dezvoltarea economică și politică a țării, dacă ei văd o perspectivă pentru următorii ani sau nu. Nu doar medicii, dar și alți lucrători vor lua cumva calea migrației, deoarece ei se gândesc, de asemenea, la prosperitatea familiei. Doi – sunt condițiile de lucru în instituția medicală, care pentru medici este un factor mult mai important chiar decât salariul pe care îl primește. De ce? Fiindcă lipsa condițiilor de fapt influențează foarte mult calitatea actului medical”, a precizat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a precizat că în ultimii doi ani și jumătate s-au investit peste trei miliarde de lei în reconstrucția departamentelor și secțiilor, dar și pentru modernizarea și reînnoirea echipamentelor.

Precizăm că, de la începutul acestui an, salariile cadrelor medicale care sunt plătite din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală au fost majorate cu 15% sau de la 700 până la 3.000 de lei, în funcție de specialitate, vechime și nivelul studiilor. De aceste majorări salariale beneficiază 44.600 de angajați din sistemul medical.

O epidemie de rujeolă face victime printre copii, în SUA. Deja doi copii morți

Un al doilea copil a murit de rujeolă în Statele Unite, victimă a unei epidemii care s-a declanşat în Texas, fiind vorba de o boală foarte contagioasă, a cărei gestionare de către secretarul sănătăţii, Robert Kennedy Jr, a fost criticată, relatează AFP citat de observatornews.ro.

Copilul a murit joi într-un spital din Lubbock, în nord-vestul statului Texas, din cauza unei „insuficienţe pulmonare cauzate de rujeolă”, au anunţat într-un comunicat autorităţile sanitare ale statului. Acestea au adăugat că copilul nu fusese vaccinat împotriva rujeolei şi nu avea probleme de sănătate cunoscute.

Copii răpuşi de rujeolă, în SUA

Secretarul sănătăţii, Robert Kennedy Jr (RFK, nepotul preşedintelui asasinat în 1963), s-a deplasat la faţa locului pentru a „consola familia” după decesul copilului, o fetiţă de 8 ani, a anunţat el duminică pe X.

Decesul vine în contextul în care peste 600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Statele Unite în acest an, dintre care aproape 500 în Texas de la sfârşitul lunii ianuarie. Un prim copil nevaccinat murise deja la Lubbock la sfârşitul lunii februarie, fiind primul deces legat de această boală în aproape zece ani în Statele Unite.

Autorităţile din statul vecin New Mexico (sud-vest) anunţaseră, de asemenea, la începutul lunii martie, că virusul rujeolei a fost detectat la un pacient nevaccinat după decesul acestuia, dar cauza decesului este încă în curs de investigare, relatează news.ro.

Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?

Apariția rujeolei nu aduce beneficii sistemului imunitar, ci dimpotrivă, chiar și un caz ușor de rujeolă distruge celulele de memorie care protejează organismul de germenii întâlniți anterior. Acest fenomen este cunoscut de medici ca „amnezie imunitară”, scrie G4Media.ro

Conform discuțiilor cu specialiștii, rujeola se dovedește a fi mai periculoasă decât se credea, chiar dacă există mituri care spun că infecția cu acest virus ar întări sistemul imunitar, oferind un antrenament benefic celulelor. În realitate, efectul este opus, afirmă Adam Ratner, specialist în boli infecțioase din New York, transmite Los Angeles Times.

O asemenea minciună vehiculată pe rețelele sociale în timpul unui focar de rujeolă a fost acela că, dacă ești infectat cu virusul în loc să fii vaccinat, îți întărești sistemul imunitar. Adevărul, a spus Ratner, „este exact opusul”.

”O consecință insidioasă, dar mai puțin cunoscută, chiar și a unei infecții ușoare cu rujeolă este că ucide chiar acele celule care își amintesc cu ce agenți patogeni s-a luptat anterior pacientul și cum au fost câștigate acele bătălii.”, a spus ea.

Acest virus ucide celulele care au memoria agenților patogeni cu care pacientul s-a confruntat anterior, reducând astfel protecția împotriva altor boli. Medicii avertizează că această „amnezie imunitară” îi lasă pe pacienți vulnerabili la recurența bolilor, iar informațiile sunt confirmate de mai multe surse.

Rujeola este periculoasă întrucât distruge memoria imunitară dobândită prin expuneri anterioare la germeni. Studiile arată că poate dura până la 2-3 ani pentru ca memoria imunitară să fie restabilită după infecția cu rujeolă, perioadă în care pacienții sunt mai susceptibili la reinfecții.

În plus, durata medie a amneziei imune cauzate de rujeolă a fost de 27 de luni în studiile realizate în SUA, Marea Britanie și Danemarca. Complicațiile pot implica necesitatea revaccinării sau a unei noi expuneri la agenții patogeni anterior întâlniți, pentru a restabili funcția imunitară corectă.

Aceste găsiri subliniază importanța vaccinării împotriva rujeolei, nu doar ca protecție împotriva bolii în sine, ci și pentru a preveni eliminarea memoriei imunitare. Amnezia imunitară poate explica de ce rujeola este atât de periculoasă, chiar și după vindecarea aparentă.

12 frăţiori, toţi talentaţi la dans! Când au intrat pe scenă au uimit pe toată lumea! Video
Articolul anterior
Armata nevăzută a femeilor divorțate
Articolul următor
Close menu