Medicii Eugeniu Gladun şi Petru Stratulat, comemoraţi la Institutul Mamei şi Copilului

În memoria medicilor iluştri Eugeniu Gladun şi Petru Stratulat au fost dezvelite două basoreliefuri pe faţada celei mai importante maternități din ţară. Fondatorul Institutului Mamei şi Copilului şi întemeietorul şcolii de Neonatologie au fost comemorați de către medici şi oficiali în cadrul unei ceremonii.

separator

xxx

yyvv

Graţie reformelor şi cercetărilor ştiinţifice gestionate de medicii Eugeniu Gladun şi Petru Stratulat, în ţara noastră a fost redusă mortalitatea maternă şi neonatală de aproape trei ori.

Eugeniu Gladun a îmbunătăţit calitatea asistenţei medicale acordată femeilor. collage

„Foarte mult a făcut el pentru chirurgia ginecologică. Anume chirurgia plastică şi păstrarea organului genital feminin”, a menţionat fiul lui Eugeniu Gladun, medicul Sergiu Gladun, pentru publika.md. 

Datorită medicului Petru Stratulat, la Universitatea de Medicină a început să fie studiată neonatologia, specialitate care se referă la diagnosticul şi tratamentul bolilor nou-născutului.

stratulat-foto22De asemenea, ca urmare a reformelor implementate de Petru Stratulat, rata deceselor bebeluşilor în timpul naşterii şi după a scăzut de aproape două ori, şi constituie acum nouă cazuri la 1.000 de nou născuţi.

„Toate acele reforme făcute au contribuit ca noi să avem astăzi copii mai sănătoşi, copii care astăzi supravieţuiesc, iar înainte ei mureau”, spune medicul neonatolog Mihai Stratulat despre cel care i-a fost tată, dar şi mentor, medicul Mihai Stratulat. 

Eugeniu Gladun s-a stins din viaţă în 2014, iar un an mai târziu, pe patul de spital, a decedat şi Petru Stratulat.

sursa foto: ms.gov.md

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât gripa sezonieră

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze anual nivelul său de alertă maximală, transmite Digi24.

Covid-19 World Service | nasc

„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul «pandemie», în urmă cu trei ani”.

„Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei”, a remarcat el. S-a arătat de asemenea „încrezător” în ceea ce priveşte faptul că OMS ar putea diminua nivelul maximal „anul acesta”.

OMS a decretat această „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” pe 30 ianuarie 2020 – atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei -, dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

„Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate”, a amintit el vineri, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat”, a mai precizat el.

Urgenţă de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a început să facă ravagii

Organizația Mondială a Sănătății intervine în criza declanșată de un poliovirus derivat din vaccinuri. Alerta sanitară este maximă, anunță oficiali ai OMS. Este urgenţă naţională de sănătate publică după ce un virus derivat din vaccinuri a fost detectat în Congo.

Poliomielita: cauze, manifestari si optiuni de tratament | Dr.Max

Oficialii din domeniul sănătăţii din Burundi şi din Republica Democratică Congo (RDC) au detectat cazuri de poliovirus derivat din vaccinuri, au anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Iniţiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (GPEI), un parteneriat format din OMS, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi alte organisme de sănătate la nivel mondial.

Alte cinci eşantioane de la supravegherea mediului din apele reziduale au confirmat prezenţa poliovirusului circulant de tip 2 în Burundi, a transmis OMS, potrivit Reuters.

OMS a precizat că guvernul din Burundi a declarat detectarea virusului ca fiind o urgenţă naţională de sănătate publică, după ce au fost confirmate cazuri la un băiat de patru ani nevaccinat din districtul Isale, în vestul ţării, şi la alţi doi copii care erau contactele sale.

CE ESTE VIRUSUL DIN VACCINURI CARE FACE RAVAGII

Poliovirusul circulant de tip 2 este diferit de poliovirusul sălbatic, infecţiile apărând atunci când o tulpină slăbită de poliovirus conţinută în vaccinul antipoliomielitic oral circulă în rândul populaţiilor subimunizate pentru perioade lungi de timp.

Aceste detecţii sunt semnificative, deoarece sunt primele legate de utilizarea unui nou vaccin, noul vaccin oral împotriva poliomielitei de tip 2 (nOPV2), care a fost dezvoltat special pentru a reduce acest risc, scrie Reuters.

Iniţiativa globală de eradicare a poliomielitei (GPEI) a declarat într-un comunicat că virusul polio de tip 2 derivat din vaccin a fost descoperit în circulaţie la şase copii din provinciile Tanganyika de est şi Kivu de sud din RDCongo.

Burundi intenţionează să desfăşoare o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în următoarele săptămâni pentru toţi copiii eligibili cu vârsta de până la 7 ani, cu ajutorul OMS şi GPEI, a precizat OMS.

„Deşi depistarea acestor focare este o tragedie pentru familiile şi comunităţile afectate, nu este neaşteptată în condiţiile unei utilizări mai largi a vaccinului”, a transmis GPEI.

Acesta a precizat că 600 de milioane de doze din noul vaccin au fost administrate în 28 de ţări începând din martie 2021 şi a reiterat că vaccinul este sigur şi eficient.
 
RDCongo a programat o campanie de vaccinare pentru luna aprilie.

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății

Republica Moldova va avea acces la finanțare de la Uniunea Europeană pentru implementarea proiectelor în domeniul sănătății.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Parlamentul ratificat ACORDUL cu UE privind asocierea Republicii Moldova la programul „UE pentru sănătate”, semnat la Bruxelles la 7 februarie 2023.

Astfel, Republica Moldova va putea participa la concursurile de proiecte lansate pentru a obține finanțare sub formă de granturi, premii și achiziții publice. Proiectele vizează cinci sectoare prioritare – prevenirea bolilor, pregătirea pentru situații de criză, sistemul de sănătate și personalul medical, digitalizarea sistemelor de sănătate și prevenirea cancerului. Bugetul total al programului este de 5,3 milioane de euro.

Programul „UE pentru sănătate” va fi implementat până în anul 2027. Proiectul de lege a fost votat de 68 de deputați.

Dacă faci 10 minute aceste exerciții vei obține un abdoment de fier!
Articolul anterior
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi-a arătat fetiţa de aproape un an!
Articolul următor