Peste 15 mii de moldoveni din întreaga țară devin infestați anual cu viermi paraziți. Așa arată datele Centrului Național de Sănătate Publică, potrivit cărora, în proporție de peste 90 la sută dintre cazuri este vorba despre copiii cu vârsta de până la 18 ani.
Anul trecut 15.137 de moldoveni au fost infestați cu paraziți, în peste 14 mii de cazuri este vorba despre copii, iar majoritatea dintre ei locuiesc la sate, scrie e-sanatate.md.
Cea mai frecventă parazitoză este enterobioza sau oxiuroza (boală parazitară provocată de infestarea colonului cu un vierme alb, de mici dimensiuni, enterobius vermicularis sau oxiuri.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Anul trecut, 347 de moldoveni la 100.000 populație s-au infestat cu acest parazit. 90 la sută dintre aceștia sunt copiii. Enterobioza în rândul lor s-a manifestat în special în raioanele Florești, Telenești, Cantemir, Călărași, Leova, Ceadâr-Lunga, Criuleni, Rezina, Drochia și Anenii-Noi.
A doua cea mai frecventă parazitoză este ascaridoza (limbricii). 76 din 100 de mii de moldoveni au suferit anul trecut de infestarea cu acest parazit. Cei mai afectați au fost moldovenii din raioanele Dubăsari, Nisporeni, Hâncești, Orhei, Sângerei și Ungheni.
Ascarioza este urmată de lamblioza (parazitoză cauzată de un parazit de dimensiuni microscopice, cunoscut sub numele de Lamblia intestinalis). 114 moldoveni au avut anul trecut acest parazit.
Și ehinococoza (provocată mai frecvent de viermele Echinococus granulosus, care se transmite mai des de la câini la om) a fost prezentă în rândul moldovenilor. 1,5 persoane la 10.000 de populație au suferit din cauza acestui parazit. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în raioanele Taraclia, Basarabeasca, Glodeni și Edineț.
Conform datelor, din octombrie 2016, toți copiii până la 18 ani beneficiază de tratamente antiparazitare gratuite. Până atunci, aceste facilități erau oferite doar copiilor de până la cinci ani. Vom preciza că anul trecut, de tratament antiparazitar au beneficiat peste 23 de mii de moldoveni, inclusiv 13.250 de copii.
Totuși, în unele raioane acestea au fost insuficiente. Este vorba de Telenești, Nisporeni, Rezina, Leova și Călărași. De altfel în Vulcănești, anul trecut, nu s-au făcut investigații și nici nu s-au administrat tratamente profilactice împotriva paraziților.
Paraziții intestinali sunt specii vii care trăiesc în interiorul unui organism viu (gazdă), hrănindu-se cu substențe nutritive ale acestuia. Acești paraziți ajung în interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mâncare. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea lor.
Paraziții intestinali ajung în organism din cauza consumului de alimente și apă contaminată, consumului de carne crudă sau insuficient preparată, igienei corporale precare, în special, spălarea necorespunzătoare a mâinilor. De asemenea, viermii se pot transmite prin contactul cu o persoană infestată.