Ministerul Sănătăţii îşi propune să reducă incidenţa cancerului în Moldova. Ce măsuri vor fi implimentate?

Numărul cazurilor de cancer creşte alarmant de la un an la altul, iar acest lucru îngrijorează autorităţile din sănătate. În Republica Moldova tumorile ocupă locul doi printre cauzele de deces în rândul populaţiei. Doar în anul 2014 au fost înregistrate 8860 de cazuri noi de cancer şi 5972 de persoane au decedat.

separator

yyyyyyyCele mai frecvente cauze de deces prin cancer în Republica Moldova survin din cauza cancerului pulmonar, colorectal, hepatic, mamar şi gastric, iar apropape jumătate dintre bolnavi decedează din cauză că boala a fost depistată în stadii avansate de evoluţie.

Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii şi-a propus să implimenteze o serie de măsuri menite să reducă rata incidenţei cancerului în R. Moldova.

Astfel, numărul bolnavilor care decedează din cauza cancerului trebuie să se reducă cu 7% până în anul 2025, acesta fiind obiectivul de bază al primului Programul Naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, votat de guvern în aceste zile.

Documentul elaborat de Ministerul Sănătății are drept scop creșterea calităţii serviciilor medicale de diagnostic, tratament şi îngrijiri, inclusiv paliative, pentru bolnavii de cancer, precum și prevenirea factorilor de risc şi monitorizarea acestei maladii în baza unor date statistice de calitate.

Prin acest rrogram, Ministerul Sănătății mai urmărește reducerea cu 10%, către anul 2025, a incidenţei cancerului pulmonar, de piele, stomac, ficat, prostată, colorectal, cervical şi mamar.

,,Acest lucru va fi realizat prin controlul factorilor de risc comportamentali, precum fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă sau lipsa activității fizice”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În calendarul naţional de imunizări va fi introdus un nou vaccin

De asemenea, prezentul Program va dezvolta şi implementa un studiu de fezabilitate pentru introducerea vaccinului HPV în Programul naţional de imunizări, care va permite prevenirea cancerului de ficat.

Un alt obiectiv al guvernului este sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului, în stadiile I și II, până în anul 2025. Prin urmare, va fi îmbunătăţită modalitatea de organizare şi prestare a screening-ului cancerului cervical, colorectal şi a serviciilor de depistare precoce a cancerului mamar.

De asemenea, lucrătorii medicali, în special cei din asistenţa medicală primară, care sunt implicaţi în prestarea serviciilor de screening, vor beneficia de instruiri, în scopul fortificării capacităţilor şi abilităţilor profesionale.

În plus, va fi revizuită organizarea serviciului oncologic la nivel naţional. Institutul Oncologic va fi dotat suplimentar cu dispozitive medicale și asigurat cu personal medical, fiind desemnat în calitate de Centru Naţional de Referinţă în Oncologie din Republica Moldova.  De asemenea, vor fi revăzute programele de instruire a specialităţilor în oncologie.

Pacienţii cu cancer în stadii terminale vor beneficia de servicii paliative mai bune

În cadrul Programului urmează să fie asigurat accesul la îngrijiri paliative şi servicii de reabilitare pentru pacienţii cu cancer în stadii terminale. Urmează ca această profesie să fie introdusă în Nomenclatorul specialităţilor din ţară, iar personalul medical, pregătit peste hotare în acest domeniu, să fie certificat în țară.

Programul Național mai prevede crearea Registrului de Cancer, care să reprezinte o sursă sigură de date calitate şi de încredere, privind activităţile de prevenire, depistare precoce şi tratamentul cancerului.

De asemenea, pentru prima data, Republica Moldova va avea Consiliul consultativ responsabil de monitorizarea şi evaluarea implementării intervenţiilor publice în controlul cancerului. Această structură va fi constituită din experți, care se vor ocupa de coordonarea programelor de screening şi acţiunilor realizate de diferiţi prestatori publici şi privaţi sau din asistenţa spitalicească şi primară.

Programul Național de control al cancerului a fost elaborat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și implementarea lui în următorii patru ani necesită resurse financiare în sumă de circa 1,6 milioane lei, banii fiind alocaţi din bugetului public naţional.

Noutate! Glob – amintire de la invitați
Articolul anterior
Video! Exerciții pentru tonifierea taliei
Articolul următor
Alte articole interesante