Ministerul Sănătăţii îşi propune să reducă incidenţa cancerului în Moldova. Ce măsuri vor fi implimentate?

Numărul cazurilor de cancer creşte alarmant de la un an la altul, iar acest lucru îngrijorează autorităţile din sănătate. În Republica Moldova tumorile ocupă locul doi printre cauzele de deces în rândul populaţiei. Doar în anul 2014 au fost înregistrate 8860 de cazuri noi de cancer şi 5972 de persoane au decedat.

separator

yyyyyyyCele mai frecvente cauze de deces prin cancer în Republica Moldova survin din cauza cancerului pulmonar, colorectal, hepatic, mamar şi gastric, iar apropape jumătate dintre bolnavi decedează din cauză că boala a fost depistată în stadii avansate de evoluţie.

Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii şi-a propus să implimenteze o serie de măsuri menite să reducă rata incidenţei cancerului în R. Moldova.

Astfel, numărul bolnavilor care decedează din cauza cancerului trebuie să se reducă cu 7% până în anul 2025, acesta fiind obiectivul de bază al primului Programul Naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, votat de guvern în aceste zile.

Documentul elaborat de Ministerul Sănătății are drept scop creșterea calităţii serviciilor medicale de diagnostic, tratament şi îngrijiri, inclusiv paliative, pentru bolnavii de cancer, precum și prevenirea factorilor de risc şi monitorizarea acestei maladii în baza unor date statistice de calitate.

Prin acest rrogram, Ministerul Sănătății mai urmărește reducerea cu 10%, către anul 2025, a incidenţei cancerului pulmonar, de piele, stomac, ficat, prostată, colorectal, cervical şi mamar.

,,Acest lucru va fi realizat prin controlul factorilor de risc comportamentali, precum fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă sau lipsa activității fizice”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În calendarul naţional de imunizări va fi introdus un nou vaccin

De asemenea, prezentul Program va dezvolta şi implementa un studiu de fezabilitate pentru introducerea vaccinului HPV în Programul naţional de imunizări, care va permite prevenirea cancerului de ficat.

Un alt obiectiv al guvernului este sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului, în stadiile I și II, până în anul 2025. Prin urmare, va fi îmbunătăţită modalitatea de organizare şi prestare a screening-ului cancerului cervical, colorectal şi a serviciilor de depistare precoce a cancerului mamar.

De asemenea, lucrătorii medicali, în special cei din asistenţa medicală primară, care sunt implicaţi în prestarea serviciilor de screening, vor beneficia de instruiri, în scopul fortificării capacităţilor şi abilităţilor profesionale.

În plus, va fi revizuită organizarea serviciului oncologic la nivel naţional. Institutul Oncologic va fi dotat suplimentar cu dispozitive medicale și asigurat cu personal medical, fiind desemnat în calitate de Centru Naţional de Referinţă în Oncologie din Republica Moldova.  De asemenea, vor fi revăzute programele de instruire a specialităţilor în oncologie.

Pacienţii cu cancer în stadii terminale vor beneficia de servicii paliative mai bune

În cadrul Programului urmează să fie asigurat accesul la îngrijiri paliative şi servicii de reabilitare pentru pacienţii cu cancer în stadii terminale. Urmează ca această profesie să fie introdusă în Nomenclatorul specialităţilor din ţară, iar personalul medical, pregătit peste hotare în acest domeniu, să fie certificat în țară.

Programul Național mai prevede crearea Registrului de Cancer, care să reprezinte o sursă sigură de date calitate şi de încredere, privind activităţile de prevenire, depistare precoce şi tratamentul cancerului.

De asemenea, pentru prima data, Republica Moldova va avea Consiliul consultativ responsabil de monitorizarea şi evaluarea implementării intervenţiilor publice în controlul cancerului. Această structură va fi constituită din experți, care se vor ocupa de coordonarea programelor de screening şi acţiunilor realizate de diferiţi prestatori publici şi privaţi sau din asistenţa spitalicească şi primară.

Programul Național de control al cancerului a fost elaborat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și implementarea lui în următorii patru ani necesită resurse financiare în sumă de circa 1,6 milioane lei, banii fiind alocaţi din bugetului public naţional.

Dietă bazată doar pe lichide. Cât de eficientă este și care sunt beneficiile acesteia

Există diferite diete pentru slăbit sau detoxifiere bazate pe plante sau diferite alimente, însă una dintre cele mai inovative diete este cea care se ”concentrează” în totalitate pe lichide. Medicii nutriționiști recomandă deseori acest mod de alimentație, astfel că trebuie să știi cât de eficient este și care sunt beneficiile. 

O dietă bazată doar pe lichide înseamnă că nu puteți consuma nimic altceva decât alimente care sunt într-o stare lichidă, fiind foarte benefică pentru probleme digestive. Mai jos poți găsi o listă cu alimente pe care le poți consuma ca parte a unei diete bazată doar pe lichide. 

În general, medicii recomandă această dietă persoanelor care au probleme la înghițire sau la mestecarea alimentelor solide. De asemenea, poate fi necesar să începi această dietă dacă prezinți riscul de sufocare sau inhalare a particulelor de alimente pe căile respiratorii atunci când mănânci. Persoanele care prezintă răni sau cusături în cavitatea bucală recurg la această dietă bazată pe lichide pentru a-i permite gurii să se vindece și pentru a evita blocarea bucăților de mâncare în zonele afectate. În plus, faptul că nu trebuie mestecată mâncarea, poate ajuta la reducerea durerii după o procedură dentară recentă sau o leziune a maxilarului. 

De asemenea, dacă sistemul digestiv nu funcționează așa cum trebuie sau este afectat de o boală sau intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda o astfel de dietă. Înainte de pregătirea unui test sau a unei proceduri imagistice pentru a vedea interiorul stomacului și al intestinelor, medicul poate recomanda, de asemenea, să se țină o dietă bazată pe lichide cu o zi sau două înainte. Acest lucru va asigura că nu rămân resturi de alimente nedigerate în tractul gastrointestinal. 

Mai mult, poate fi necesar să urmați o dietă lichidă pentru a vă pregăti pentru proceduri medicale care necesită să fiți sub anestezie generală. Acest lucru scade riscul de sufocare sau vărsături în conținutul stomacului nedigerat atunci când mușchii sunt paralizați de anestezie. 

Lichidele limpezi, cum ar fi apa și sucul de mere, părăsesc stomacul rapid, în decurs de 10 până la 20 de minute după ce au fost consumate. Digerarea alimentelor solide durează de obicei între 24 și 72 de ore.

Ce presupune dieta bazată pe lichide

Dieta bazată pe lichide permite consumul de lichide limpezi, precum și unele mai solubile, cum ar fi laptele, sucul de fructe, shake-urile și smoothie-urile. De asemenea, medicul poate recomanda și consumarea unor alimente mai moi, cum ar fi iaurt sau piure de fructe și legume. Trebuie menționat că acestea vor fi singurele obțiuni atunci când se ține o dietă bazată pe lichide, ceea ce poate fi foarte dificil ca organismul să obțină nutrienții și caloriile sufieciente în fiecare zi. Trebuie urmate toate instrucțiunile medicului pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții de care aveți nevoie. 

Cât trebuie ținută dieta bazată pe lichide

Dieta bazată pe lichide este, în general, prescrisă doar pentru câteva zile, pentru a ajuta pacientul să treacă înapoi la dieta normală. Este rar folosită pentru mai mult de două săptămâni. Pot fi făcute excepții pentru persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală bariatrică (scădere în greutate), care se recuperează după o fractură a maxilarului sau care folosesc dieta pentru a gestiona apariția unor afecțiuni, cum ar fi boala Crohn. 

Fiind foarte restrictivă, ar trebui să fiți atent monitorizat de către medicului dumneavostră atunci când țineți o dietă bazată pe lichide pentru mai mult de câteva zile. 

Ce alimente pot fi consumate în dieta bazată pe lichide

Pentru dieta bazată pe lichide se pot consuma o mare parte din alimente care se pot transforma din stare solubilă în stare lichidă. Puteți folosi aparate de bucătărie cum ar fi un storcător de fructe sau un blender pentru a face preparatele lichide. 

Sucuri

Sucul de fructe și legume este permis pentru o dietă bazată pe lichide, atâta timp cât este strecurat pentru a îndepărta orice parte solidă, cum ar fi pulpa. Medicul poate recomanda să se evite sucurile bogate în fibre, cum ar fi sucul de prune. 

Legume și fructe

Legumele și fructele pot fi folosite pentru dieta bazată pe lichide. Deși legumele nu sunt, în general, aprobate pentru o astfel de dietă, dacă sunt preparate în formă de piure foarte subțiat sau supe creme, acestea pot fi consumate fără grijă. 

Lactate

Laptele sau alternativele fără lactoză sunt aprobate de medici pentru această dietă. Poți folosi laptele în combinație cu fructe pentru a crea smoothie-uri și shake-uri. Brânzeturile pot fi topite și consumate în stare lichidă cu ușurință. 

Desert

Pentru cei care doresc să consume un desert în timp ce țin dieta bazată pe lichide, pot apela la înghețată, iaurt înghețat, dacă sunt lăsate să se topească pentru a forma o masă moale, atâta timp cât nu conțin nuci, bomboane sau ciocolată tare. Puteți opta și pentru budinci sau creme care sunt diluate cu mult lapte și pot fi consumate ușor.

Băuturi

Principala băutură în dieta bazată pe lichide este apa, însă pot fi consumate și sucuri fără pulpă, ceaiuri, cafea și orice băutură preferată, însă este recomandat să fie întrebat medicul pentru pot exista restricții pentru unele persoane, în funcție de problema care trebuie tratată cu ajutorul diete bazate pe lichide. 

sursa: www.peroz.ro

Secretul pierderii în greutate, descoperit! Ce contează mai mult: când iei masa sau ce mănânci

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Guangzhou, care a publicat un studiu amplu în publicația americană The New England Journal of Medicine, a descoperit care este secretul pierderii în greutate pentru pacienții cu obezitate. Experții au anunțat că, ceea ce mănânci contează mai mult decât orele la care servești mesele.

În noua cercetare, specialiștii au ajuns la concluzia că reducerea caloriilor este mai importantă decât limitarea orei la care mănânci, atunci când vine vorba de pierderea în greutate, potrivit Health Line.

Studiul realizat în China și publicat în Statele Unite, în revista de medicină (NEJM) din Massachusetts, a fost efectuat pe 139 de participanți cu obezitate, care au primit o dietă cu restricții calorice.

Bărbaților li s-au impus să consume între 1.500 și 1.800 de calorii, iar femeilor între 1.200 și 1.500 de calorii. Grupul care a folosit doar restricții de calorii a pierdut în medie 6,3 kilograme, în timp ce grupul care a avut și restricții de timp, a pierdut în medie 8 kilograme, în perioada de 12 luni.

Experții au anunțat că rezultatele finale ale studiului demonstrează că este bine să te concentrezi pe ceea ce mănânci, nu și când servești masa.

Concluziile arată că ”alimentația limitată în timp nu a fost semnificativă pentru reducerea generală a greutății corporale, precum și pentru alte rezultate secundare, precum circumferința taliei, indicele de masă corporală și grăsimea”, a spus Lon Ben-Asher nutriționist la Pritikin Longevity Center.

Practic cercetătorii au aflat secretul pierderii în greutate pentru persoanele cu obezitate. ”Corpul trebuie să ajungă la un echilibru negativ prin reducerea aportului de calorii și/sau a cantității de energie cheltuită în activitățile de zi cu zi și exercițiile fizice”, a explicat Ben-Asher.

Experții au spus că obezii trebuie să se concentreze pe consumul a mai multor alimente care creează sațietate mai mare, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, carbohidrații nerafinați, fasolea și alte leguminoase, care conțin un nivel ridicat de fibre alimentare.

Pericolele microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Un design de sprâncene semipermanent cu părul pe sprâncene bine făcut arată spectaculos, dar, ca orice tehnică de înfrumusețare, vine cu câteva dezavantaje pe care trebuie să le cunoști. Iată care sunt pericolele microbladingului despre care nimeni nu ți-a spus niciodată.

Microbladingul este un fel de tatuaj pe un strat superficial al pielii și durează de obicei între 8 și 12 luni. Se realizează cu ajutorul unor ace mici pentru a umple cu culoare zonele dorite. Micropigmentarea vă permite să vă aveti prâncenele mult visate fără a fi nevoie de machiaj. In plus, îmbunătățește aspectul feței, deoarece proporțiile sunt măsurate pentru a proiecta cadrul perfect. Are multe avantaje, dar și unele dezavantaje.

Cele 4 pericole ale microbladingului despre care nu ți-a spus nimeni

Să începem prin a spune că micropigmentarea este contraindicată în următoarele cazuri: dacă suferiți de diabet, luați medicamente anticoagulante, sunteți însărcinată sau aveți antecedente de cicatrici cheloide, adică îngroșate și ridicate.

Dar asta nu este tot, trebuie să țineți cont și de alte aspecte:

Dacă aveți orice afecțiune a pielii. În cazul acneei, psoriazisului și al altor boli, este posibil să nu fie o idee bună. Înainte de a alege microbladingul, ar trebui să vă consultați dermatologul.

Solicitați-i unui profesionist să o facă. Nimic nu este mai bun decât micropigmentarea de calitate medicală efectuată de un expert în dermatologie. Ar trebui să cereți referințe și să verificați istoricul medical (și acreditările profesionale).

Risc de infecție. Ar trebui să aveți grijă de zona respectivă, spălând-o fără a o freca și împiedicând acumularea de murdărie și umiditate pentru a minimiza riscul de infecție.

Alergii. Substanțele și pigmenții utilizați pot provoca alergii în unele cazuri, iar rezultatul poate să nu fie plăcut din punct de vedere estetic. Deși are multe avantaje, microbladingul nu este pentru toată lumea. Luați în considerare contraindicațiile, factorii de risc și simplul fapt că s-ar putea să nu semene cu ceea ce aveați în minte. Decizia vă aparține, dar nu uitați că puteți oricând să vă smulgeți zona și să vă creșteți sprâncenele cu remedii naturale. Toate tratamentele de înfrumusețare comportă anumite riscuri.

sursa: www.elle.ro

Noutate! Glob – amintire de la invitați
Articolul anterior
Video! Exerciții pentru tonifierea taliei
Articolul următor