Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei

Ţara noastră utilizează vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului (ROR), în cadrul Programului Național de Imunizări, din 2002. În contextul creşterii incidenţei cazurilor de rujeolă în ţările vecine, Ministerul Sănătății solicită părinților să le permită medicilor să facă vaccinul ROR copiilor, pentru a-i proteja de rujeola, rubeola și oreion. Potrivit autorităţilor, vaccinul existent pe piaţă este produs în India şi păstrat în condiţii optime pentru utilizare.

separator

ob_a0899e_vaccin-meningitec-dans-la-tourmenteAutoritățile îi îndeamnă pe părinți să nu le fie frică și să pună la îndoială calitatea vaccinurilor, deoarece aceasta corespunde standardelor aprobate de Organizația Mondială a Sănătății.

Pe parcursul anilor, vaccinul a fost procurat din mijloacele centralizate ale Ministerului Sănătății, prin intermediul licitațiilor publice, de la mulți producători precalificați de OMS, precum Serum Institute of India, Aventis Pasteur și GSK.

„Pentru 2016, în urma licitației nu a fost depusă nicio ofertă din partea agenților economici. Respectiv, Ministerul Sănătății a fost nevoit să procure vaccinul ROR prin intermediul UNICEF. Producătorul acestui vaccin este Serum Institute of India. Mai exact, în 2016, au fost procurate 45800 de doze de vaccin ROR ambalat câte una doză/flacon pentru vaccinarea primară și 94600 de vaccin ROR ambalat câte 10 doze/flacon pentru revaccinarea copiilor la vârstele de 7 și 15 ani”, declară ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru e-medicina.

Solicitată să comenteze situația potrivit căreia mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, inclusiv din cauza faptului că pun la îndoială calitatea preparatelor, Ruxanda Glavan a menționat:

„Calitatea acestui vaccin este asigurată, deoarece UNICEF procură doar vaccinuri precalificate de Organizația Mondială a Sănătății. Calitatea vaccinului ROR corespunde standardelor aprobate de OMS și este confirmată prin certificatele Autorității Naționale de control din țara producătoare și rezultatele analizelor de laborator ale producătorului. Cetățenii care au întrebări suplimentare sau vor să se asigure de calitatea acestor preparate, se pot adresa la Centrul Național de Sănătate Publică și specialiștii în domeniu le vor oferi tot suportul necesar”.

Potrivit autorităţilor, vaccinurile se păstrează în condiții de lanț al frigului neîntrerupt de la producător, până ajunge la persoana care urmează să fie vaccinată. În ultimii ani, în instituțiile de asistența medicală primară se atestă însă unele probleme în dotarea cu frigidere speciale.

Actualmente, aproape 300 de instituții medico-sanitare publice folosesc frigidere casnice pentru păstrarea vaccinurilor, care nu sunt destul de sigure pentru acest scop.

Potrivit Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, care a intrat în vigoare în 2009, în ţara noastră, admiterea copiilor în şcoli şi grădiniţe  este condiționată de administrarea vacinelor conform calendarului naţional de imunizare.

Conform calendarului de vaccinări obligatorii al țării noastre, fiecare copil trebuie vaccinat contra rujeolei, rubeolei și oreionului cu trei doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Lilu a revenit la Deșteptarea!
Articolul anterior
3 tineri din Moldova, implicați într-un accident rutier în SUA! Se află în stare gravă
Articolul următor
Alte articole interesante