Republica Moldova s-a angajat să elimine importul şi utilizarea produselor cu conţinut de mercur prin ratificarea Convenţiei de la Minamata. În particular, convenţia stabileşte lista de produse cu adaos de mercur şi data de stopare a fabricării, importului sau exportului acestora.
La evenimentul organizat cu ocazia ratificării convenţiei, ministrul mediului a declarat că există suficiente studii care demonstrează că mercurul este extrem de periculos în egală măsură pentru sănătate şi pentru mediu, transmite IPN, citată de jurnal.md.
Ministrul a precizat că deja a fost adoptat cadrul legal care interzice importul şi plasarea produselor cu mercur în Moldova, iar intenţia autorităţilor este să scoată definitiv din uz produsele cu mercur.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
„Avem circa două milioane de becuri cu mercur în diverse instituţii. Acestea trebuie să fie colectate şi reciclate. În acest sens, va exista un centru de stat care va pregăti infrastructura de preluare a acestor produse cu titlu gratuit. Lămpile şi termometrele care mai sunt în uz vor ajunge la o linie unde mercurul va fi scos, depozitat şi transportat”, a mai spus ministrul mediului.
Reprezentanta United Nations Environment Programme, Giovanna Chiodi Moiré, a spus că peste 40 de state au ratificat Convenţia de la Minamata privind mercurul şi a mulţumit conducerii Republicii Moldova că s-a alăturat acestui angajament global.
Deşi Republica Moldova nu produce mercur, pe piaţa internă sunt însă plasate un şir de produse cu conţinut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii şi acumulatori, dispozitive de măsurare. Acestea, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă pericol.
Mercurul este un element natural, care se găseşte în cantităţi mici în aer, apă, sol şi în componenţa tuturor vieţuitoarelor. Acesta și compuşii săi sunt toxici pentru sistemul nervos, organele reproductive, glandele endocrine şi sistemul cardiovascular, informează Centrul Național de Sănătate Publică.
În casele noastre, există mai multe produse cu un conţinut de mercur, cum ar fi termometrele şi sfigmomanometrele (aparat folosit la măsurarea presiunii arteriale), bateriile de unică folosinţă, lămpile fluorescente, dispozitivele electronice.
Este bine de ştiut că, în caz de deteriorare sau spargere a unui asemenea obiect, trebuie întreprinse următoarele măsuri:
– informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău (022 574 407, şef Grup riscuri chimice şi toxicologie) și solicitați ajutor metodic,
– solicitaţi ajutorul Autorităţilor Publice Locale (APL),
– ventilaţi odaia sau încăperea,
– părăsiţi odaia sau încăperea, închideţi uşile şi interziceţi accesul,
– după posibilitate, trataţi suprafaţa poluată,
– suprafaţa poluată se prelucrează cu o soluţie de săpun şi sodă alimentară (bicarbonat de sodiu) (40 gr de săpun şi 50 gr de sodă alimentară se dizolvă într-un litru de apă fiartă răcită) ori soluţie de permanganat de caliu concentrată,
– în cazul când a existat contactul pielii sau a ochilor cu mercur, spălaţi pielea și ochii sub un jet de apă caldă, timp de cel puţin 10 – 15 min.,
– utilizaţi mănuşi de cauciuc ori material plastic şi îmbrăcaţi haine vechi,
– pentru suprafaţa dură, folosiţi un carton ori o bucată de card, iar pentru mărgele foarte mici – bandă adezivă ori foi de hârtie umede,
– dacă spațiul este denivelat, utilizați pipeta, banda adezivă, para de cauciuc, seringa,
– în cazul scurgerii pe covor, este necesar de a scoate covorul cu atenție din odaie sau de a tăia secțiunea contaminată,
– în final, ștergeți zona cu o cărpă umedă,
– plasaţi mercurul colectat într-un vas cu apă,
– dacă totuşi aţi înghiţit mercur, trebuie să beţi apă sărată (o lingură de sare de bucătărie la un pahar de apă), informează CNSP.
În caz de otrăvire cu mercur sau cu anumiţi compuşi ai acestuia, apar simptome de tipul: dureri de cap, slăbiciune generală, dureri la deglutiţie, nervozitate, dureri în abdomen, dureri a gingiilor şi sângerarea acestora, stomatită mercurică. Dacă aţi observat oricare dintre simptomele indicate, contactaţi de urgenţă medicul de familie.
Cum să evităm intoxicațiile cu mercur?
Pentru a evita intoxicaţiile cu mercur, trebuie ştiut următoarele:
– nu se atinge mercurul cu mâinile goale,
– nu se aruncă mercurul la gunoi,
– nu se foloseşte aspiratorul, vacuumul, peria, mopul sau mătura,
– nu se ridică praful în odaie,
– nu se aruncă mercurul în chiuvetă sau în rețeaua de canalizare,
– nu se spală hainele contaminate cu mercur în mașina de spălat,
– nu se folosesc produse de curățat de uz casnic pentru a curăța mercurul (cu un conţinut de amoniac sau clor),
– se procură produse alternative fără conţinut de mercur, sfigmomanometre digitale sau electronice, termometre din sticlă cu aliaj de galiu-indiu-staniu, în loc de mercur.
Toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice trebuie reciclate şi nu pot fi eliminate de rând cu deşeurile municipale generale.