O familie cu șase copii a beneficiat de ajutor din partea unui donator din Austria!

În data de 7 decembrie, reprezentanții Fundației de Binefacere Caritas Moldova, alături de donatorul austriac Dominik Visintainer, au mers în vizită la o familie cu șase copii din satul Ochiul Roș, raionul Anenii-Noi. Oaspeții au adus bucurie și speranță în inimile celor șase frați, a căror familie o duce greu din cauza sărăciei, frigului, lipsei de alimente, haine și condiții decente de trai.

separator

Oamenii de la Caritas Moldova s-au deplasat la fața locului, în mica gospodărie tristă a celor șase copii:

7

14

,,Într-un sătuc mic, pe muchie de deal, la o margine de pădure am găsit o casă, iar pe prispa ei – 6 copii cu ochii ca cireșele, în așteptare… Pe 7 decembrie, am reușit să trecem și noi pe acolo, să aducem speranță și zâmbete pe fețele lor.”

În lipsa accesului la instituții de învățământ, la un ambulator medical în localitate, copiii sunt nevoiți să facă zilnic 7 km pentru a merge la școală și a primi servicii de îngrijire”.

Căldura și dragostea unei mame grijulii care își conduce micuții și îi așteaptă zilnic în pragul casei părintești este măcinată de gospodăria mică și mâhnită, lipsită de apă, canalizare și bloc sanitar, cu pereți reci și plini de mucegai, sobă defectă, geamuri putrede și câteva lemne de foc.

,,Am șase copii, povestește Olesea”, mama micuților. ,,Din prima căsătorie am trei copii. Soțul s-a îmbolnăvit și a decedat. Iar eu am rămas singură cu toate greutățile. Apoi l-am întâlnit pe Sergiu, îi era milă de mine și de copii, încerca în diverse moduri să ne ajute. Așa ne-am apropiat unul de celălalt, ne-am unit destinele și avem alți trei copii împreună.

Eu am crescut fără mamă, ne-a părăsit, pe mine și pe alte două surori ale mele. Cunosc, deja din proprie experiență, cum este să ai greutăți și să fii lipsit de mângâierea și dragostea de mamă. Sergiu lucra în satul vecin la o fabrică de mezeluri, dar întreprinderea s-a închis după ce proprietarul a decedat. În satul nostru nu sunt locuri de muncă, doar sezonier pe câmp.

Nu avem nici mijloace de transport, nici școală, nici grădiniță. E foarte greu. Indemnizațiile pe care le primesc pentru copii sunt foarte mici, de aceea nu ne ajung banii, să-i îmbrăcăm, să-i încălțăm, să ne alimentăm, să plătim utilitățile comunale. Avem nevoie urgentă să instalăm o ușă la intrare pentru că în casă pătrunde frigul. Atunci cnd unul dintre copii s-a îmbolnăvit de gripă și a făcut complicațiie la ureche, nu am avut bani să merg cu el la doctor. L-am tratat acasă. Când am mers la doctor, în Chișinău, s-a adeverit că era prea târziu, așa a pierdut auzul la o ureche, iar la cealaltă aude doar pe jumătate. Acum o lună i-au pus un aparat auditiv. Însă, de vină a fost curentul și frigul…”

Stăpâna casei a mulțumit oamenilor de la Caritas pentru ajutor, întrucât, având în vedere necesitățile urgente pe care le avea familia, Fundația de Binefacere Caritas Moldova, cu susținerea financiară a donatorilor, a cumpărat și a instalat o nouă ușă la intrare, deoarece ușa veche, acoperită doar de o plapumă lăsa frigul să intre în casă și predispunea cei șase copii la îmbolnăviri cronice.

De asemenea, Caritas Moldova a venit cu daruri pentru copii: produse alimentare, articole de igienă, hăinuțe și, desigur, multe cadouri, jucării și dulciuri.

Darurile au fost oferite de către donatorul Dominik Visintainer, din Austria, care a decis împreună cu un prieten al său să dăruiască feeria sărbătorilor de iarnă unor copii dintr-o familie social vulnerabilă.

13

Donatorul și-a arătat disponibilitatea de a ajuta copiii prin intermediul unei scrisori sosite la adresa fundației Caritas Moldova.

9

Donatorul a dăruit familiei lucruri necesare, fără de care existența acesteia era pusă în pericol.

,,Caritas Moldova: Este prima acțiune de binefacere în care te-ai implicat?

Dominik Visintainer: Am mai făcut acte de binefacere în trecut, dar în mare parte lucruri mici, precum donații bănești lunare către o organizație de binefacere din Cambodgia, însă nu i-am vizitat niciodată…

Caritas Moldova: Ce te motivează să donezi / să te implici într-o cauză?

Dominik Visintainer:  Motivația? Cred că în primul rând are legătură cu personalitatea mea, pentru că îmi place pur și simplu să ajut alți oameni. Acest lucru îmi oferă împlinire sufletească și mă face să mă simt fericit. Pe de altă parte, motivația mea a devenit mai mare după ce am vizitat mai multe țări sărace. Călătoriile pe care le-am făcut au fost un motiv ca să încep să fac caritate.

Caritas Moldova: Ce impresii ți-a lăsat vizitând Moldova și familia pe care ai ajutat-o?

Dominik Visintainer: Sunt bucuros că am ales să vin în Moldova, pentru că am avut o experiență pozitivă. Am întâlnit oameni binevoitori, inclusiv pe voi, cei de la Caritas, am vizitat centrul capitalei și am avut posibilitatea să cunosc greutățile cu care se confruntă familiile din localitățile rurale și cum încearcă să supraviețuiască. Sunt bucuros că am putut să ajut una dintre aceste familii, faptul că am vizitat-o și am putut să le ofer lucruri extrem de necesare. Văzând fețele fericite ale copiilor care au primit darurile m-a făcut să cred că efortul meu a meritat!

Familia a fost recunoscătoare, iar eu am simțit că deciziea mea de a ofero ajutor a fost una corectă.”

Cum poți face și TU un act de caritate?

Există mai multe modalități de a ajuta oamenii care au, cu adevărat, nevoie de sprijinul celor din jur.

Poți dona online prin intermediul site-ului http://caritas.md/doneaza/, pentru multitudinea de cauze prezentate pe site-ul fundației și care nu sunt deloc puține, însă care vor aduce atât de multă bucurie în casele familiilor nevoiașe din întreaga țară.

De asemenea, poți face donații prin intermediul terminalelor de plată Run Pay şi Netto Pro, pe care le găsești în magazinele și supermarketurile din toată țara, sau prin contract încheiat cu donatorul.

Există mereu posibilitatea să te simți împlinit că ai făcut o faptă bună în ziua în care ai adus fericire în sufletul unor oameni triști și necăjiți! Donează!

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Angela Gonța are fată mare. Ultima poză cu Ekaterina
Articolul anterior
Deputații au decis! Femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă, adică la 63 de ani
Articolul următor