Fetiţa în vârstă de 11 ani din Tiraspol s-a îmbolnăvit de o tumoare pe creier, cu evoluţie rapidă, ce îi ameninţa viaţa. Din fericire, medicii Spitalului Clinic Republican din Capitală au reușit să o salveze, în urma unei intervenţii ce a durat peste şapte ore.
Operația a fost efectuată în data de 18 mai, iar în cadrul acesteia au fost utilizate echipamentele performante disponibile în acest moment în blocul nou de operații al Spitalului Clinic Republican din Chişinău.
Medicii au folosit un microscop de ultimă generație, care a permis accesul la creier fără înlăturarea osului craniului. Iar tumoarea a fost fragmentată și înlăturată cu ajutorul unui aspirator ultrasonic. Pentru efectuarea acestei intervenții, fetița nu a trebui să se tundă, așa cum se întâmplă de obicei, păstrarea părului fiind o doleanță a copilei și părinților. În premieră, în cadrul operaţiei a fost aplicat un protocol de neuronavigație, care presupune identificarea structurilor importante ale creierului după repere osoase rigide, implantate în oasele craniului intraoperator, cu o precizie record de 0,1 mm.
Echipa de neurochirurgi a fost condusă de profesorul Aurel Bodiu. Doctorul a declarat pentru e-medicina.md că ,,tumoarea era difuză, împrăștiată, fără contur clar și se extindea asupra unor porțiuni ale creierului, responsabile de mișcarea mâinilor și picioarelor. În cazul unor erori tehnice, umane sau imprecizie, pacienta risca să rămână paralizată de ambele mâini și picioare’’. Peste două zile, fetiţa a fost examinată prin CT cerebral, care a arătat lipsa tumorii, a complicațiilor postoperatorii și restabilirea circulației lichidului cerebral. În a treia zi, aceasta a fost transferată în Secția Neurochirurgie a SCR, iar starea ei de sănătate este în afara oricărui pericol. Totuși, copila va urma un tratament chimio – radioterapeutic în Germania.
Anual, în cadrul Clinicii Neurochirurgie a SCR sunt efectuate până la 60 de intervenții chirurgicale de îndepărtare a tumorilor cerebrale cu un grad înalt de dificultate.
sursa: www.publika.md