Unele tipuri de cancer nu sunt provocate nici de expunerea la substanţe toxice, nici de aşa-zişii factori de risc care au legătură cu stilul de viaţă. În ciuda progreselor ştiinţei, acestea nu pot fi controlate, întrucât sunt cauzate de mutaţii genetice. Oamenii de ştiinţă spun însă că mutaţiile sunt un fenomen firesc care se produce cu regularitate în lumea din interiorul celulelor şi, prin urmare, fiecare om comportă risc de îmbolnăvire.
Dacă în urmă cu jumătate de secol, oamenii mureau mai degrabă din cauza bolilor cardiovasculare şi celor infecţioase, astăzi, cancerul a ajuns inamicul numărul unu. Mai mult decât alte boli cronice, cancerul îşi are „izvorul” în structura genetică, pe care ştiinţa o poate controla doar într-o foarte mică măsură. Dacă în cazul copiilor şi adulţilor tineri, mai există şanse de tratament, în ceea ce îi priveşte pe vârstnici, cancerul este, de obicei, fatal.
A fost dovedit științific! Șase tipuri de cancer pe care le provoacă obezitatea
Celulele organismului se înmulţesc constant de-a lungul vieţii, iar în cadrul acestui proces apar anumite mutaţii la nivelul structurilor intracelulare de ADN, adică defecte în replicarea proteinelor cromozomilor care deţin întreaga informaţie genetică ce controlează toate structurile şi fincţiile organelor din corpul omenesc. Uneori, mutaţiile sunt provocate de factori carcinogeni, dar, alteori, dezvoltarea lor este ,,moştenită”.
Celulele care încep să se dezvolte necontrolat dau naştere tumorilor, scrie nytimes.com. Dacă pe partea de prevenţie succesele ştiinţei sunt clare, în ceea ce priveşte posibilităţile de tratament lucrurile nu stau chiar atât de bine. 15- 20% dintre toate tipurile de cancer sunt provocate de agenţi infecţioşi, cancerul de stomac a fost asociat cu bacteria Helicobacter Pylori, iar cel de col uterin cu Virusul Papilloma-Uman (HPV). În ciuda avertismentelor mondiale, doar o mică parte dintre cancere este asociată categoric cu expunerea la anumite substanţe toxice prezente în mediul înconjurător. În celelalte cazuri, cancerul se dezvoltă din cauza mutaţiilor genetice care sunt o parte firească a vieţii multicelulare, iar în aşa condiţii toţi riscăm să ne îmbolnăvim de cancer, scrie publicaţia New York Times.