Oamenii din Bapan nu se îmbolnăvesc! Ce poţi învăţa de la modul lor de viaţă

Mulţi locuitori din Bapan, China, numit şi ,,comuna longevităţii’’, trăiesc peste o sută de ani. Medicul cardiolog John Day, din Utah, a vizitat localitatea Bapan și a cunoscut centenarii chinezi din regiune. Acesta a aflat lucruri fascinante despre modul lor de viaţă şi despre inimile lor sănătoase, pentru a le împărtăşi pacienţilor săi.

separator
Secrets-to-Living-Past-100-722x406

La 115 ani, Boxin Huang este cel mai vechi rezident din localitatea Bapan, unde longevitatea este un fenomen obişnuit, în timp ce mulţi locuitori trăiesc în regiune peste 100 de ani.

102 YEAR-OLD WALKS OX

,,Mulţi consideră că genele sunt cele care determină longevitatea în cazul acestor oameni, însă nu e doar asta’’, spune dr. Day cu referire la centenarii din Bapan. ,,Doar 25% din longevitatea lor este datorată genelor, alte 75% sunt determinate de stilul lor de viaţă’’, concluzionează doctorul.

Consumă multe alimente vegetale  
,,În ,,comuna longevităţii’’ un lucru fascinant este că oamenii mănâncă legume, la fiecare dintre cele trei mese, chiar şi la micul dejun’’, a observat doctorul. ,,Alimentele asociate în mod constant unei inimi sănătoase sunt fructele şi legumele, nucile şi seminţele, legumele și peștele’’, spune dr. Day. Oamenii din Bapan consumă o mulțime de fructe şi nuci.

Fasolea – element central în dietă
Leguminoasele, precum fasolea, mazărea și lintea, sunt un element central al dietei în Bapan. ,,Culturile longevive folosesc leguminoasele ca parte constantă a dietei lor’’, spune dr. Day. În Okinawa, Japonia, acolo unde speranţa de viaţă, potrivit OMS, este de 84 de ani, oamenii consumă, de asemenea, multe leguminoase.

Multă mişcare
,,Când i-am întrebat pe localnici dacă fac sport, au început să râdă de mine’’, spune dr. Day, întrucât în ,,comuna longevităţii’’ oamenii îşi mişcă, de fapt, trupurile lor toată ziua. În timpul ultimei sale vizite în Bapan, în 2013, medicul Day a găsit oameni de toate vârstele implicaţi în activități fizice, precum grădinăritul. Totul se face manual, deoarece, până recent, nu au avut acces la echipamente mecanice şi scule electrice. Datele cercetărilor, arată, de asemenea, că persoanele fizic active trăiesc mai mult – motivul se referă, în special, la sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.

,,Se spune adesea în comunitatea cardiologică că ești la fel de bâtrân ca şi arterele tale. Dacă arterele sunt menţinute într-o stare bună de sănătate, ele păstrează creierul, inima şi rinichii mult timp funcţionali’’, explică dr. Day. Persoanele fizic active încetinesc acumularea plăcilor de grăsime în artere.

Mai puţin stres, mai mult trăieşti!
În ,,comuna longevităţii’’ 74% dintre centenari trăiesc sub acelaşi acoperiş cu alte patru-cinci generații. Oamenii se află într-o comunicare permanentă între ei. Multiple studii au arătat că oamenii în vârstă care socializează trăiesc în medie mai mult decât vârstnicii singuratici. În plus, oamenii din Bapan au o relaţie anumită cu alimentele – obişnuiesc să consume peştele proaspăt, prins în aceeaşi zi, legumele proaspete – recoltate din grădină chiar înainte de masă.

U429P886T15D42821F104DT20140708110148

În Bapan aerul nu este poluat de carburanţi, nimeni nu fumează şi nu este expus fumului pasiv de ţigară. Dr. Day sugerează că poţi avea o sănătate de fier dacă faci alegeri conștiente, sănătoase pentru inima ta: fii activ fizic, adoptă o dietă sănătoasă, dormi suficient, gestionează stresul, fii conectat social. Dr. John Day și familia sa au învățat multe de la oamenii din ,,comuna longevităţii’’ şi cu siguranţă se vor mai întoarce acolo.

VE5A4359-400x225

VE5A4741-400x225

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Prezentatoarea Olivia Furtună s-a cununat
Articolul anterior
Kate Middleton nu are nevoie de bonă pentru fetiţa ei!
Articolul următor