Operaţie la inimă fără bisturiu ! 11 copii cu vicii cardiace au fost operaţi printr-un procedeu minim invaziv de către un cardiolog suedez sosit la Chişinău

Copiii vor avea parte de acum încolo de un trai decent şi asta datorită unei operaţii de ,,laparoscopie la inimă”, o procedură cardiacă minim invazivă, efectuată de către un cardiolog suedez la Chişinău.

separator

tttttIntervenţia constă în „astuparea” defectelor cardiace cu un „dispozitiv umbreluţă”. Operaţia la inimă fără bisturiu este o premieră medicală în Moldova în cazul minorilor, notează publika.md.

În timpul intervenţiei medicul introduce prin piciorul pacientului un dispozitiv care ajunge până la inimă.

„Esenţa procedurii constă într-aceea că printr-o arteră sau printr-o venă magistrală se ajunge până la nivelul inimii unde pot fi făcute minim invaziv, cu ajutorul unor dispozitive foarte speciale pot fi făcute anumite manopere şi înlăturate, lichidate aceste defecte”, spune doctorul habilitat în medicină, medicul cardiolog Ion Popovici. 

Dacă intervenţia la cord în cazul celor mici se face sub anestezie totală, atunci adolescenţii rămân conştienţi. Andrei Ţebuleschii, un tânăr în vârstă de 18 ani, operat la cord, trăieşte o nouă experienţă, cea de a auzi bătăile unei inimi sănătoase.

„De la început era greu să răsuflu, iar spre final a apărut aşa o uşurare, o senzaţie de nedescris. Sunt bătăi de inimă dinamice şi echilibrate, nu aşa cum erau de obicei, bătea, bătea şi la un moment dat se oprea şi apoi iar începea”, a spus Andrei.

Deşi de la intervenţie au trecut mai puţin de 24 de ore, tânărul va putea merge deja acasă, la fel ca şi ceilalţi minori operaţi miercuri. Intervenţia pe cord la minori a fost realizată de către un medic cardiolog suedez.

„Dacă noi comparăm cu partea chirurgicală, cu deschiderea, stenotomia şi aşa mai departe, unde pacienţii trebuie să rămână în spital, cel puţin o săptămână, normal că tratamentul endovascular, adică prin piele este unul fenomenal, formidabil”, spune medicul cardiolog, Petru Liuba.

Costul unei astfel de intervenţii costă în mediu 20.000 de euro, iar pacienţii din ţara noastră vor achita între 2.500 şi 4.500 de euro. Copiii din familiile social vulnerabile au fost operaţi gratuit.

În luna februarie 2017, alţi 12 copii cu vicii cardiace vor fi operaţi prin intermediul acestei proceduri.

Mai puţini bani pe medicamente! Autorităţile promit ieftinirea cu 40% a medicamentelor de strictă necesitate din farmacii
Articolul anterior
Descoperire de ultimă oră! Savanţii au reuşit să sintetizeze un medicament pentru cancer fără efecte secundare
Articolul următor
Alte articole interesante