Personalităţi istorice şi numele lor, folosite pentru a denumi obiecte şi feluri de bucate!

Şampania, pizza Margherita şi alte feluri de bucate şi obiecte au fost denumite în cinstea unor pesonalităţi istorice celebre. Dacă nu o ştiai, află mai jos câteva lucruri curioase şi captivante la acest capitol.

separator
campania_pizza-napoletana_cucina-tipica

Pizza Margherita, denumită în cinstea Reginei Italiei, Margherita de Savoia

În 1889, regele italian Umberto I și soția sa Margherita de Savoia au mers într-o vacanţă în Napoli. Într-una din zile acestora le-a venit ideea să mănânce la prânz ceea ce obişnuiau să consume oamenii de rând. Şi cum pizza era cel mai popular aliment al oamenilor simpli, bucătarul regal a invitat cel mai iscusit bucătar de pizza din oraş pentru a le face pe plac celor doi. Astfel, acesta a pregătit două pizza tradiționale și una specială: cu roșii cherry, mozarella și frunze de busuioc. Cea de-a treia pizza i-a plăcut cel mai mult reginei, întrucât corespundea celor trei culori ale steagului italian. Așa că, fără a ezita, Raphael Esposito şi-a numit creația sa „Pizza Margherita”.

margarita

Şampania Hemingway, preferata scriitorului Ernest Hemingway

Nu mai este un secret faptul că scriitorul Ernest Hemingway avea o predilecţie aparte pentru băuturile alcoolice. Modul în care acesta turna băutura în pahare, ca să formeze băşici de gaze, a permis inventarea reţetei pentru băutura pe care Hemingway o numea ,,moartea în după-amiaza”. Astfel, şampania Hemingway mereu are în componenţa sa bulbuci.

hemingwayNicotina şi diplomatul francez Jean Wilhelm Nico

În secolul al XVI-lea, Jean Nico Wilhelm a fost trimis ca ambasador în Portugalia. Misiunea sa, aceea de a o aduce pe prințesa Margareta de Valois regelui Sebastian a eşuat, în schimb acesta nu s-a întors la Paris cu braţele goale. Diplomatul este cel care a adus în Franţa tabacul pentru mirosit. Ecaterina de Medici s-a bucurat de acesta, așa încât în scurt timp toţi membrii de la palat, dar şi întreg Parisul au început să miroase tabacul, care a primit denumirea ,,nicotiana”. Nicotina, în sine, a fost descoperită abia în secolul al XIX-lea. Chimiștii au denumit-o în cinstea francezului care a molipsit toată Franţa de tabac.nikotin

Carpaccio, preparatul italian denumit în cinstea pictorului italian Vittore Carpaccio

Pictorul a trăit în secolul al XV-lea, iar creaţiile sale erau remarcate graţie unei explozii de culori aprinse. Câteva secole mai târziu, în 1950, la Veneția, a fost organizată o expoziție cu operele de pictură ale artistului. În același timp, în celebrul restaurant „Barul lui Harry”, din apropiere, bucătarul Giuseppe Cipriani a servit la masă un fel nou de mâncare, în special pentru contesa Amalia Nani Mocenigo, celei căruia medicii i-au interzis să consume carne fiartă și prăjită. Bucătarul a trebuit să-i prepare contesei carne crudă. Ei bine, acesta a inventat pe loc o reţetă: a tăiat felii foarte subţiri de muşchi de vită, le-a asezonat cu ulei de măsline şi suc de lămâie, le-a împodobit cu frunze de rucola, roșii cherry și brânză parmezan, iar combinaţia de culori aprinse l-a determinat pe bucătar să-şi denumească bucatele în onoarea pictorului Carpaccio.carpaccio

Mansarda, cuvântul a apărut în cinstea arhitectorului francez François Mansart

Considerat unul dintre cei mai faimoşi arhitecţi ai sec. XVII, François Mansart a construit casele în stilul baroc, tradiționale secolului al XVII-lea. În acelaşi timp, arhitectorului i-a venit ideea să monteze un geam, chiar în acoperiș. Astfel, în timp, a transformat mansarda în cameră de zi, pentru aceeasta nefiind percepute taxe, precum se întâmpla în cazul unor altor spaţii de locuit.00_mansar_self

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Andreea Marin a ridicat publicul în picioare la „Women’s Summit Moldova”
Articolul anterior
Să-i dăm o mână de ajutor Maestrului în Sport, Andrei Sava! Antrenorul a fost grav lezat, după ce a căzut de la înălţime
Articolul următor