De mai bine de 25 de ani, renumitul medic din Lituania, Peteris Klyava, salvează viețile a mii de copii, iar pe alți micuți îi conduce pe ultimul drum și asta numai din cauza faptului că, în opinia specialistului, ,,60-70% dintre părinți sunt imbecili”. Medicul a spus-o tranșant în cadrul unei emisiuni televizate. De ce fapte îi acuză pe părinți?
Specialistul este de părere că, ceea ce le provoacă copiilor cele mai multe suferințe, este chiar ignoranța părinților. Nu de altfel, dar cazurile practice pe care medicii le văd zilnic, șochează de-a binelea!
,,Traumele pe care copiii le suportă cel mai des? Pe primul loc sunt accidentele rutiere: părinții, în stare de ebrietate, urcă la volanul mașinilor, în prezența copiilor, o altă problemă – părinții care le permit copiilor de 10-12 ani să conducă singuri mopeduri, scutere și alte mijloace de transport”, spune medicul.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
,,Pe al doilea loc se află stațiunile pentru înot. Cel mai des copii se îneacă atunci când sunt lăsați să înoate singuri, ori sub supravegherea fraților mai mari, de până în 11 ani. Oare acest lucru nu e un gest nechibzuit? Multe situații nefericite sunt cauzate de medicamente și chimicale toxice, și desigur, arsuri cu lichide fierbinți.
În Lituania, dar și în întreaga lume, 60-70% dintre părinți sunt imbecili. Mare parte din suferințele și necazurile copiiilor sunt determinate de acțiunile iresponsabile ale părinților. De exemplu, o fetiță a băut o soluție toxică de curățare a țevilor de canalizare, care era ținută în bucătărie, sub chiuvetă, într-o sticlă de limonadă. Pe cine poți învinui? Copilul a fost supus unui transplant de ficat de 200.000 de euro”, a mai dezvăluit Peteris Klyava.
Nici țara noastră nu stă mai bine la acest capitol. Dacă medicul a făcut referire la țara sa natală, apoi în Moldova, situația e mai gravă.
Moldova se află printre primele țări în Europa la capitolul accidente casnice letale printre copii, iar părinții poartă o marte parte din vină, pentru că nu își supraveghează atent copiii.
Moldova ocupă locul trei, dintre aproximativ 35 de state incluse în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, în ceea ce privește mortalitatea prin accidente neintenționate în rândul copiilor. Și la capitolul mortalității prin înec se află printre lideri, ocupând locul patru.
De asemenea, potrivit studiilor OMS, Moldova ocupă locul cinci la capitolul mortalității prin intoxicații și otrăviri și tot pe aceeași poziție ne clasăm în ceea ce privește accidentele generate de foc și electrocutare.
Statisticile alarmante au fost prezentate în cadrul ședinței despre prevenirea accidentelor casnice și rutiere printre copii, care a avut loc în luna mai, la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.