Plată la intrarea în Spitalul Clinic Republican? Noi reguli de vizitare a bolnavilor din instituție

Odată cu renovarea și restructurarea mai multor departamente din cadrul Spitalului Clinic Republican, s-au impus reguli noi de vizitare a bolnavilor la cea mai mare instituție medico-sanitară din țară. Reformele aplicate au fost introduse de către administratori în scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite de către IMSP SCR. Totuși, vizitatorii, rudele celor internați, se arată nemulțumiți de noile reguli de accedere în instituție.

separator

ssssssssssss

La începutul anului 2016, la intrarea în IMSP Spitalul Clinic Republican au fost instalate turnichete, iar, potrivit noilor reguli, în spital au acces neîngrădit doar lucrătorii medicali ai instituției, nu și persoanele care merg în vizită la bolnavii internați, aceștia putând stabili o întâlnire cu rudele lor exclusiv în hol, la parterul spitalului cu 16 nivele.

În spațiul virtual a apărut o informație precum că accesul vizitatorilor în instituție, la patul bolnavului, s-ar putea face totuși, dacă la intrare este achitată  suma de 21 de lei. Iată ce scrie un utilizator:

„Intrarea în Spitalul clinic republican se face cu plata, 21 lei. Bine, oficial aceasta este plata pentru consultația unui specialist, însă fără acest bon, accesul în spital nu este permis. Dacă mergi sa vizitezi un bolnav la pat, ar trebui să faci din timp înscriere, alți pacienți sunt nevoiți să coboare la parter pentru a se revedea cu cei apropiați. Restul – doar contra cost”.

Pentru a afla care este, de fapt, starea lucrurilor, dar și a constata dacă a fost sau nu introdusă oficial o taxă pentru accederea în instituția medicală, am solicitat detalii din partea administrației instituției:

,,Doritorii pot vizita apropiații, însă conform unui regim stabilit. Astfel, accesul este nelimitat dacă vizitatorii vin la pacienții imobilizați. În decursul orelor 10.00 – 20.00 vizitele sunt permise doar în cazul bolnavilor, care fac frecvent proceduri medicale. În holul spitalului, vizitatorii pot să se întâlnească, la orice oră cu pacienții care se simt mai bine și se pot deplasa cu ușurință. Totodata, administrația instituției subliniază că SCR oferă consultații gratuite doar pacienților spitalizați.

„Le-am interzis doctorilor să acorde ilegal asistență medicală pacienților din afara instituției. Totuşi, le-am oferit posibilitatea să asiste pacienți care nu sunt internați la SCR. În acest caz, am cerut însă ca toate consultațiiile să fie achitate în casele SCR, conform tarifelor stabilite în Catalogul de prețuri. Cetățenii trebuie să ştie că pot consulta medicii fără plată, în baza poliței de asigurare medicală, numai la Policlinica SCR. Aşa prevede legea, pentru că de asistență gratuită în spital beneficiază doar bolnavii internați. Dar dacă unele persoane au mai mare încredere în doctorii care activează în secțiile SCR şi insistă să fie asistați aici, atunci trebuie să plătească pentru serviciile medicale de care beneficiază, nu în buzunarului specialistului, ci în casă”, menționează directorul SCR, Anatol Ciubotaru.

,,La etajul doi au fost amenajate opt birouri, unde doctorii, conform unui orar, pot să acorde legal consultații, contra plată, pacienților din afara institutiei. Am impus această regulă pentru a combate acordarea ilegală a serviciilor medicale în SCR, şi pentru a evita răspândirea infecțiilor, care complică reabilitarea pacienților. Nu este vorba despre o taxă de intrare, așa cum vehiculează unele persoane. Aşadar, pacientul care solicită consultații medicale în cadrul spitalului merge, pentru început, la casă, care se află în holul central al instituției. Casierul îi eliberează trei bonuri: de culorile galben, roz şi alb. Talonul galben îl păstrează pentru sine, iar medicului care îi va examina, îi va prezenta talonul roz. Totodată, bonul de culoare albă trebuie prezentat la recepție, ca o confirmare a faptului că vizita la SCR este planificată şi justificată”, precizează directorul SCR.

Prin urmare, regulile de vizitare a bolnavilor sunt următoarele:

-Pacienţii în stare extrem de gravă, terminali, vor putea fi vizitaţi nelimitat, 24 din 24, conform listelor prezentate zilnic de către şefii secţiilor în Biroul operativ.

-Pacienţii în stare gravă, imobilizaţi la pat vor putea fi vizitaţi între orele 14.00-20.00, conform listelor prezentate zilnic de către şefii secţiilor în Biroul operativ.

-Bolnavii, care se pot deplasa, se vor întâlni cu vizitatorii în holul central al spitalului între oerele 10.00-20.00, cu permisiunea medicului sau a asistentei medicale de post.

În același timp, cei care nu doresc să se programeze pentru consultații la Policlinica IMSP SCR, în baza poliţei de asigurare medicală, şi doresc consultaţii contra plată, în privat, cu un alt specialist, angajat în regim staționar din cadrul SCR, sunt obligați să achite prețul consultației la casierie, potrivit tarifelor în vigoare. Accesul în instituție se va face doar în baza bonului de plată, iar consultațiile se vor efectua doar în cabinetele special amenajate la etajul 2, conform orarului prestabilit.

Pe de altă parte, utilizatorii spațiului virtual sunt revoltați și susțin că, de fapt, neoficial, ,,dacă vrei să ajungi totuși în salon la bolnav, achiți prețul unei consultații, și… îți este permis…”!

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Prima apariție publică a Kseniei Sobchak după ce a născut
Articolul anterior
Feeria surprizelor de Crăciun la Shopping MallDova: zâmbete, cadouri și premii pe 4 roți!
Articolul următor