Pacientul, un bărbat în vârstă de 57 de ani, şi-a pierdut cele două mâini, cu excepția degetelor mari, într-un accident de muncă în urmă cu trei ani. Recent, însă, acesta a fost supus unui dublu transplant de mâini, informează theguardian.com.
Chris King, din Marea Britanie, a fost operat la spitalul Leeds General Infirmary în urmă cu câteva zile şi poate să mişte uşor degetele.
,,Arată extraordinar. Sunt mâinile mele. Ele sunt, într-adevăr, mâinile mele. Sângele circulă prin ele, tendoanele sunt atașate, abia aştept să scot bandajele’’, a declarat pacientul pentru sursa citată.
Operația a durat 12 ore şi a fost realizată de profesorul Simon Kay, împreună cu alţi opt chirurgi.
„Este prima dată când am efectuat o asemenea operaţie în Marea Britanie şi prima dată, din informaţiile pe care le deţin, că s-ar fi realizat un transplant de mână mai sus de încheietura mâinii”, spune doctorul.
„Chris este bine, în primele zece zile de după operaţie. Toată lumea aşteaptă să mişte degetele, dar este foarte important că pacientul şi-a recăpătat senzaţiile de atingere şi durere. Dar, așteptăm ca el să-și recupereze şi abilităţile de mişcare a degetelor’’, mai adaugă doctorul.
Chirurgul a spus că King a fost evaluat timp de doi ani, înainte de a lua o decizie de a-l adăuga la lista de persoane potrivite pentru transplant şi că ,,transplantul de mâini poate deveni în prezent o procedura la fel de comună precum este transplantul de ficat, rinichi, inimă sau plămâni, doar că această procedură este mai delicată, întrucât mâinile donate trebuie să corespundă pacientului şi din punct de vedere estetic.”
Doctorul Kay a mai efectuat un transplant de mână, primul din Marea Britanie, în 2012, atunci când a transplantat unui pacient mână sa dreaptă. Acum, pacientul este capabil să lege șireturile, să taie legume şi să conducă o mașină.
Potrivit theguardian.com, până în prezent, aproximativ 80 de transplanturi de mână au fost efectuate în întreaga lume.