Cel puţin 53 de persoane au contactat bacteria Salmonela, iar asta cel mai probabil din produse cu ton crud. Pacienţii au vârstă diferită, de la copii mai mici de 1 an şi până la vârstnici cu vârsta de 83 de ani.
Focarul de Salmonela a izbucnit cel mai probabil din produse cu ton crud, spun oficialii din domeniul sănătăţii din SUA, unde infecţia s-a răspândit deja în nouă state americane. Cele mai multe cazuri, 31, sunt în California, apoi urmează Illinois, Mississippi, New Mexico, South Dakota, Virginia, Washington și Wisconsin.
Nu se cunoaşte cu exactitate sursa infectării, dar potrivit medicilor, toţi pacienţii chestionaţi au afirmat că au consumat sushi cu ton crud înainte de a se îmbolnăvi, mai exact au mâncat ton „picant”.
Oficialii spun că tonul crud a conţinut bacteria Salmonela paratyphi B, considerată o tulpină rară. Din fericire, nu există decese.
Medicii susţin că salmonelozele sunt mai frecvente vara decât iarna, iar copiii şi vârstnicii sunt cei mai susceptibili să se îmbolnăvească. Salmonela se înmulţeste în carnea de vită, pasăre, lapte şi ouă, atunci când produsele sunt infectate de către om sau animalul bolnav. Mâncarea infestată de obicei arată şi miroase normal.
Simptomele includ crampe abdominale, febră, diaree, ce apar la 12-72 ore de la expunere. Boala durează de obicei 4-7 zile. Pentru a reduce riscul infestării, carnea trebuie preparată cel puţin la temperatura de 75 de grade Celsius.