Jurnaliștii de la publicația The Sun au realizat un reportaj în care arată cum sunt de fapt asamblate ouăle de ciocolată Kinder Surprise, iar realitatea este crudă. Potrivit acestora, o mare parte din jucăriile din celebrele ouă de ciocolată pentru copii Kinder ar fi asamblate în condiții lipsite de igienă, în casele unor familii cu venituri modeste.
„Copii în vârstă de 6 ani câștigă 1 leu pe oră, ca ‘sclavi’ pentru compania care produce ouă Kinder cu surprize”, scriu jurnaliștii The Sun.
Aceștia au realizat un reportaj în care arată cum o familie dintr-o comună de langă Carei, în judetul Satu Mare, România, lucrează 13 ore pe zi, de acasă, ca să asambleze jucăriile în recipientele de plastic care se găsesc în ouăle de ciocolata Kinder Surprise.
Potrivit jurnaliștilor, oamenii spun că munca este într-adevar asemănătoare cu sclavia. Unul dintre copii spune că dacă șeful companiei mari ar ști ce se petrece în Romania, probabil ar face infarct.
„Clienții se așteaptă ca jucăriile din oul de ciocolată să fie făcute în condiții decente, într-un mediu control. Dar multe dintre acestea sunt făcute de oameni, acasa, așa că un control efectiv e imposibil”.
Timea Jurj are 30 de ani, sotul ei, Cristian, 41, iar copiii: Patrick, de 11 ani, si Hannah de 6 ani, lucreaza cot la cot cu ei. Sunt plătiți cu 20 de lei pentru fiecare 1000 de ouă pe care le trimit în fabrica de lângă granița cu Ungaria. Femeia spune că e conștientă de plata mizerabilă, dar nu are nicio altă soluție.
„Trebuie să facem bani ca să mâncăm și să avem grijă de copii”.
Când a fost abordată de jurnaliștii de la The Sun, un supervizor a fugit și a închis ușa fabricii, iar după o oră, un taxi a ajuns acasă la familia Jurj.
Șoferul le-a spus să îi dea toate ouăle neterminate și părțile componente ale jucăriilor, spunându-le că munca s-a terminat, mai scriu jurnaliștii The Sun.
După ce sunt asamblate, ouăle din plastic sunt acoperite cu stratul de ciocolată.
sursa: antena3.ro