Somnul îți dirijează respirația!

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham au stabilit că lipsa de somn poate afecta negativ funcţionarea vaselor sanguine şi poate duce la proasta funcționare a organelor sistemului respirator.

separator
Somnul îți dirijează respirația!

Studiul a arătat că există o legătură strânsă între lipsa de somn şi riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, tromboză arterială şi venoasă, sindrom metabolic şi obezitate.

imagesSpecialiștii au efectuat un experiment cu voluntari, ce nu au dormit două nopţi la rând. Aceștia au observat o reducere semnificativă a funcţiei vasculare în comparaţie cu cei care au avut un somn adânc.

În a doua parte a experimentului, participanţii au fost plasați într-o cameră cu un nivel moderat  de dioxid de carbon, care stimulează frecvenţa şi adâncimea respiraţiei. Astfel, specialișii au identificat la toate persoanele expuse experimentului, probleme de respirație.

somn-copy„Insuficiența de somn subminează starea de sănătate a vaselor sanguine şi poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Iar acestea sunt strâns legate de problemele de respirație”, spun oamenii de ştiinţă.

Persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului.

Sursa

 

Constantin Moscovici în postură de ginecolog!
Articolul anterior
Femeile arată bine doar două ore pe zi!
Articolul următor
Alte articole interesante