Studiu revoluţionar: Cancerul de sân, învins în 11 zile

Profesorul Nigel Bundred a prezentat rezultatele cercetării la Conferinţa Europeană a Cancerului de Sân, de la Amsterdam, şi a explicat că au fost testate efectele combinate a două medicamente, Herceptin (cunoscut şi sub denumirea trastuzumab) şi Lapatinib. Acestea sunt folosite deja în tratarea cancerului de sân, dar este pentru prima oară când sunt utilizate împreună, înaintea operaţiei şi a chimioterapiei. Oamenii de ştiinţă au descoperit că formula a funcţionat şi a eliminat unele tipuri de cancer de sân în doar 11 zile, relatează Science Daily.

separator


Studiul finanţat de Cancer Research UK s-a bazat pe folosirea acestor medicamente pentru a combate acţiunea unei proteine, HER2, care contribuie la dezvoltarea şi la înmulţirea celulelor canceroase.
Aceasta determină şi recidivarea cencerului în mai multe cazuri decât în alte tipuri de cancer.

Odată aplicat, noul tratament elimină necesitarea chimioterapiei şi a operaţiei. Efectele secundare ale chimioterapiei, precum căderea părului, oboseala, stările de ameţeală şi de vomă, sunt evitate astfel, impactul asupra organismului fiind mult redus.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 257 de femei cu cancer de sân de tip HER2 pozitiv. Jumătate din eşantion a primit combinaţia de medicamente Herceptin şi Lapatinib, iar cealaltă jumătate a reprezentat grupul de control.

Cercetătorii au descoperit că 11% din femeile care au luat medicamentele nu mai aveau celule canceroase în mai puţin de două săptămâni de la începerea testului, iar în 17% din cazuri tumorile s-au redus dramatic.

Cercetătorii au descoperit că 11% din femeile care au luat medicamentele nu mai aveau celule canceroase în mai puţin de două săptămâni de la începerea tratamentului

Grupul de control care a primit doar Herceptin nu a înregistrat nicio eliminare a celulelor canceroase şi în doar 3% din cazuri s-a observat reducerea tumorilor, relatează sursa citată.

În mod clar, administrarea combinată a celor două medicamente a avut un efect major asupra cancerului de sân, spre deosebire de cazurile în care s-a administrat un singur medicament.

Samia al Qadhi, preşedintele executiv al organizaţiei britanice de caritate Breast Cancer Care, consideră că deşi studiul se află într-o fază incipientă, are potenţialul de a schimba regulile jocului în lupta împotriva cancerului de sân.

Actualmente, Herceptin este disponibil doar pentru folosirea în perioada chimioterapiei, nu pentru administrarea separată a medicamentului.

Echipa de cercetare speră că aprofundarea studiului va conduce la schimbarea modului de administrare pentru Herceptin.

Sursa

Jurnalista Elena Robu, despre plecarea ei din țară: „Toamna aceasta îmi aduce multe schimbări!”
Articolul anterior
Poze noi de la nunta bloggeriței Hellen Monroe!
Articolul următor
Alte articole interesante