Tot mai mulţi miri preferă să se cunune fără naşi

Tot mai mulți tineri preferă să se cunune fără nași. Vezi de ce aceştia renunță la tradițiile seculare şi ce spune biserica despre asta.

În ultima perioadă în Republica Moldova a început să prindă contur o tendință care sparge tiparele – din ce în ce mai mulți tineri care vor să se căsătorească decid să se cunune fără nași. Ce îi determină să renunțe la tradiția care până mai ieri părea de nezdruncinat? Tot mai mulţi tineri de la noi sparg tiparele şi se căsătoresc fără naşi de cununie. Cum decurge un astfel de eveniment, dar și care este poziția preoților cu privire la acest subiect a aflat sputnik.md.

S-au săturat de tradiții?

Tinerii care decid să se căsătorească fără nași de cununie spun că iau astfel de decizii din varii motive. Unii afirmă că nu găsesc o pereche potrivită care să le fie alături pe parcursul căsniciei, alții nu văd rostul acestui obicei.

„Dorim să ne cununăm și sub nicio formă nu ne dorim nași sau nani și martori cum se spune. Vrem doar cu preotul și atât. Nu văd nimic rău în asta – că nu ai nași. Principalul ca tinerii să fie cu sufletul curat și împăcat, cu dragoste adevărată față de bunul Dumnezeu. Restul nu mai contează”, a declarat o tânără care planifică să facă nunta în scurt timp.

Unii tineri consideră că, de multe ori, moldovenii exagerează atunci când vine vorba de obiceiurile de nuntă, iar tradițiile seculare încep să sufere „mutații” – oamenii le oferă un cu totul alt sens și așa se face că nașii nu le mai devin în cele din urmă „părinții spirituali”.Pe alți tineri îi obosește ideea că trebuie să le poarte cinstea nașilor întreaga viață. Așa se face că tradițiile care altădată erau respectate cu sfințenie dispar încet-încet.„Noi ne-am cununat fără nași. Martori au fost părinții noștri”, a declarat o altă viitoare mireasă.De altfel, acest subiect este deseori discutat pe diverse forumuri sau rețele de socializare. Mai multe internaute s-au pronunțat pe un grup de pe Facebook cu privire la organizarea unei nunți fără nași.

”Asta e o tradiție ca și multe altele. Dacă treci peste ea nu se schimbă nimic”, a scris o tânără.

”Dacă nu aveți o pereche care să vă fie nași puteți face cununia și fără. Principalul voi să fiti fericiți în viața de familie”, a oferit un sfat o altă femeie.

Cuplurile care și-au organizat marele eveniment fără nași de cununie au povestit cum a decurs petrecerea. Unii tinerii spun că au ales să fie așezați singuri la masa de prezidiu, alții au stat alături de părinți sau frați și surori.

Totodată, tinerii au povestit că, în lipsa nașilor tradițiile la nuntă au fost asigurate de vornicei și prieteni.”Nu am avut nași. Am avut vornicei de onoare care au făcut toate tradițiile la nuntă”.

”Părinții și niște prieteni. Dar coroanele ni s-au pus direct pe cap. Nu le-a ținut cineva”, și-a împărtășit experiența o altă tânără.

Cum vede Biserica cununiile fără nași

Biserica Ortodoxă acceptă să cunune tinerii și fără naşi. Parohul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Sputnik Moldova că nașii de cununie au doar o semnificație simbolică și nu sunt obligatorii la această ceremonie religioasă.

„Biserica cunună mirii și fără nași. Această tradiție este caracteristică doar pentru localnicii din Moldova și România. De pildă, în Rusia nu există nași la nuntă. Astfel, Sfânta Taină a Cununiei este efectuată doar în prezența preotului, tinerii având în preajmă doi tineri sau un cuplu căsătorit care sunt un fel de „martori” în cadrul cununiei religioase”, spune Nicolae Ciobanu.

Preotul s-a mai referit la rolul și obligațiile nașilor de cununie. Potrivit lui, nașii trebuie să se aleagă dintre cei mai buni și mai evlavioși creștini, indiferent de starea lor socială, pentru că nașii sunt povățuitorii duhovnicești ai finilor lor și au mai mari îndatoriri față de aceștia chiar decât părinții cei trupești.”Mai mulţi tineri spun că astăzi este tot mai greu să găseşti naşi. Lăsând în umbră partea financiară, naşii de cununie trebuie să mai posede şi calităţi creştine: să îndrume finii pe calea credinței, să aibă o viață morală exemplară, să îndemne tinerii să meargă regulat la biserica. Nașul este obligat să supravegheze duhovnicește tinerii, să le ofere iconițe și cărți sfinte de citit. Însă, constatăm că foarte mulți nași sunt lipsiți de educația spirituală și pun accent mai mult pe interesul material: cadouri, distracții, mese copioase, etc. De aceea nu știu dacă nașul își mai are rolul de altă dată, odată ce nu-și cunoaște principalele datorii”, a adăugat preotul.

Recent, Cleopatra Strătan și Edward Sanda s-au căsătorit religios. Înainte de marele eveniment, în presă s-a vehiculat că mirii nu vor avea nași de cununie, dar vor fi susținuți de prieteni.„Nu avem nași, avem prieteni foarte buni care ne susțin și sunt alături de noi. Am zis că dragostea și căsătoria sunt despre noi. Nu vrem noi să respectăm ceea ce au făcut alții în trecut, dacă așa face toată lumea, noi nu trebuie să facem. Așa simțim noi, că nu avem nevoie”, a spus Edward Sanda în cadrul unei emisiuni la un post TV din România.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Colecţionarul moldovean inclus în Guinness World Records şi-a bătut propriul record
Articolul anterior
Casele părăsite dintr-o localitate din Grecia emană o arămă misterioasă
Articolul următor