Un pacient a primit o proteză de mandibulă făcută la imprimanta 3D, după ce faţa i-a fost desfigurată de cancer!

După ce a învins cancerul, dar a rămas fără mandibulă şi mărul lui Adam, bărbatul a primit o proteză revoluţionară, realizată prin imprimare 3D. Cercetătorii de la Universitatea din Indiana au reuşit să creeze proteze faciale care arată natural şi sunt disponibile prin proiectare şi imprimare 3D.

separator

impresora-3d-imprimi-rostro-humanoShirley Anderson, care a fost diagnosticat cu cancer la limbă în 1998, a primit o astfel de proteză, după ce radiaţiile i-au distrus toată faţa şi toate încercările medicilor de a-i reconstrui chipul prin operaţii estetice au eşuat, relateaza ziare.com.

Timp de mai mulţi ani, Anderson a purtat o mască chirurgicală pentru a-şi ascunde faţa deformată.

shirley-anderson-68-receives-3d-printed-jaw-prosthesis-long-battle-tongue-cancer-6Din 2012, de cazul său s-a ocupat un rezident de la Universitatea Indiana, specialist în protezare, care a ajuns la concluzia că, prin metodele tradiţionale, nu puteau fi realizate decât proteze prea grele şi incomode. El a apelat la colegi care studiau arte şi ştiinţe media pentru a găsi o soluţie.

Astfel, în locul mulajului clasic, faţa lui Anderson a fost scanată digital, iar printr-un program special a fost proiectată proteza pentru falcă. Aceasta a fost imprimata 3D cu un aparat Formlabs. Pana acum, este cea mai mare proteză facială pe care au realizat-o cercetătorii din Indiana.

s560x316_Shirley_AndersonImprimarea 3D a ajuns să fie folosită foarte mult în protezare, deoarece permite realizarea de măsurători foarte exacte, astfel încât produsul finit să poată fi folosit cu uşurinţă şi să arate cât mai natural.

O proteză facială este deosebit de greu de realizat, dar cea pe care a primit-o Anderson a fost gata în şase săptămâni, mult mai repede decât ar fi putut fi confecţionată una tradiţionala, informează bzi.ro.

Mărirea și conturarea buzele frumos, sănătos și la preț minim!
Articolul anterior
Adela Popescu:”Recunoscătoare că adoarme satisfacut pe pieptul lui tăică-su”
Articolul următor
Alte articole interesante