Tânărul în vârstă de 24 de ani a rămas complet paralizat acum şase ani, în urma unui accident, fiind lovit din plin de un val în timp ce înota. Medicii au realizat o performanţă inedită. Cu ajutorul unui dispozitiv electronic implantat în creier, au reuşit să readucă mobilitatea la nivelul degetelor paralizate ale bărbatului.
Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Ohio, SUA, şi de la Institutul Feinstein de cercetări în domeniul medical din New York, noul sistem funcţionează ca un „bypass” electronic prin care creierul este conectat direct la muşchii braţului, ocolind zona lezată din măduva spinării.
Cu ajutorul unui algoritm de învăţare, activitatea neuronală a tânărului Ian Burkhart a fost decodificată de către un computer, care a sesizat momentul când bărbatul a dorit să efectueze o anumită mişcare, informează ziare.com.
Studii similare au reuşit până în prezent să trimită impulsurile neuronale ale creierului la un braţ exterior, dar abia acum specialiştii au redat mişcarea extremităţilor unui pacient paralizat, aceasta fiind o premieră ştiinţifică extrem de promiţătoare pentru pacienţii care suferă de paralizie.
Ian Burkhart poate acum să facă mişcări necesare pentru activităţile curente. Atunci când bărbatul este conectat la aparat, el reuşeşte să ridice o sticlă şi să verse conţinutul acesteia într-un pahar, şi să acţioneze butoanele unui instrument muzical. El îşi ţine singur telefonul la ureche, poate învârti linguriţa în cana de cafea şi recuperează un obiect căzut pe sol.
Ian a declarat într-o conferinţă de presă că totul a mers „mult mai bine de cât se aştepta”, atunci când a acceptat, în aprilie 2014, să suporte intervenţia chirurgicală pentru montarea cipului. Două luni mai tarziu, în iunie 2014, el era deja în stare să deschidă şi să închidă palma doar cu ajutorul gândurilor şi al dispozitivului.