Un tată devine inventator pentru a-și salva fiul diabetic

La 11 luni fiul său a fost diagnosticat cu diabet de gradul 1, putea să moară oricând în somn, dacă îi scade prea mult glicemia…

separator
  Aşa a început povestea unui tată inventator a cărui fiu era bolnav de diabet. 

dreamstime_xxl_40457927-900x480

Astfel, Ed Damiano a inventat un aparat de monitorizare a nivelului de zahăr din sânge la care era conectat fiul său, David, în fiecare noapte. Aparatul pornea o alarmă în cazul în care nivelul de zahăr scădea.  David are acum 15 ani, scrieNPR.

Mai mult decât atât, Ed și-a concentrat cariera în inginerie biomedicală asupra metodelor care ar putea îmbunătăți viața bolnavilor de diabet tip 1. În prezent, lucrează contra timp la dezvoltarea unui „pancreas bionic”, ce speră să fie aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, înainte ca fiul său să plece la facultate, în trei ani.

Deocamdată, sistemul dezvoltat de Ed este de fapt o aplicație sofisticată care funcționează pe iPhone. Telefonul se conectează wireless la un transmițător pe care pacienții îl poartă lipit de abdomen, și care transmite înapoi date despre nivelul glucozei.

Mai departe, aplicația analizează datele primite și trimite semnale (tot wireless) către două pompe, similare cu dispozitivele pe care le folosesc diabeticii pentru a-și administra insulină. În acest caz, una dintre pompe conține insulină, iar cealaltă conține glucagon, care este cel de-al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic.

Într-un test pe 52 de adulți și adolescenți, „pancreasul bionic” a controlat mai bine nivelul de zahăr din sânge decât o făceau voluntarii pe cont propriu. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Sursa

I s-a închis ușa în nas, chiar dacă i s-a oferit un loc de trai!
Articolul anterior
Un selfie cu Sofia Vicoveanca!
Articolul următor