Vreau să fiu fericit! Oferă-mi această şansă

M-am născut pe data de 9 iulie, 2013, zi în care a început frumoasa mea copilărie. Mă consider norocos pentru că atunci când am deschis ochii, asupra mea veghea un înger. Era mămica mea, cea pentru care eu reprezint totul: bucurie, zâmbet, lumină și fericire. Face totul de dragul meu și nu m-ar părasi pentru nimic în lume.

separator
poveste-de-viata

Fiecare zi este pentru mine un nou început pentru că mama este mereu cu mine și-mi oferă dragostea de care am nevoie pentru a crește mare și sănătos.Totul pare atât de frumos, dar nu e chiar așa. Eu nu mă pot bucura de copilărie așa precum o faci tu pentru că nu am o casă unde să trăiesc. Eu nu am cu cine sau cu ce să mă joc pentru că îmi lipsesc jucăriile, cele care fac copilăria mai frumoasă. Uneori mă trezesc şi mă gândesc: oare ce vom mânca mâine? Alteori mă gândesc cum aş putea să schimb viaţa mea şi a mamei, dar nu aş putea s-o fac fără ajutorul tău!

DSC00083 DSCN2371 DSCN2372

DSC00074Atunci când m-am născut eu, mama era singură. Tatăl meu a refuzat să accepte că va avea un băiat frumos de care se va putea mândri şi nici nu s-a gândit vreodată să mă caute sau să mă ajute cu ceva. Aşa am înţeles că pentru el eu nici nu exist.

Buneii mei? Nici nu știu cine sunt și nici ei nu au dorit niciodată să mă cunoască. Îmi lipsesc poveștile și nucile lor, dulcețurile pe care le-aș savura cu plăcere și multe alte lucruri care pentru tine par ceva firesc, însă pentru mine ele sunt niște daruri scumpe pe care mi le poate oferi viața sau…poate tu!

Din cauza acestei situaţii, am ajuns aici, în Centrul Maternal „În brațele mamei”, o casă cu multe mame care ne susțin și ne ajută în toate. Pentru o perioadă, acest centru devine casa noastră. Aici avem toate cele necesare pentru a trăi în pace și liniște.

DSC00078Acum, te rog să mă ajuţi pentru că mă gândesc cu greu la ziua când va trebui să părăsim acest centru și nu vom avea unde dormi, unde ne duce și unde trăi.

Vreau să te rog să-ți deschizi sufletul și să aduci lumină în viața mea. Dacă ai hăinuțe, încălțăminte, jucării, un cărucior care nu-ți mai este util sau alte lucruri care ți se par nefolositoare, poți să le aduci la Centrul Maternal. Aici, brațele mamelor noastre sunt mereu deschise să te primească și să-ți mulțumescă pentru donația ta.

Pentru mama, eu sunt lumina ochilor ei, raza de speranță ce o ajută să trăiască, iar tu pentru noi ești șansa de a ne bucura împreună de viață!

AJUTĂ-NE SĂ FIM FERICIȚI!!!

Telefon: (022) 92-28-29; 46-32-28
Adresa: Mun. Chisinau, str. Criuleni 22, Cartierul Poşta Veche
Cont bancar:
c/f: 40246014
Cont curent: 225100000186757
Cont special: 225110000186757
BC VictoriaBank S.A. filiala nr. 3

O nouă intervenție SMURD: Un copil de 11 ani a fost transportat de urgență la Cluj-Napoca

Un copil de 11 ani, grav bolnav, a fost transportat, în colaborare cu Serviciul SMURD România, la Cluj Napoca. Intervenția a avut loc joi, 24 aprilie, ora 18:00.

Copilul a fost spitalizat la 31 martie la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, cu o patologie severă. Aici, copilului i s-au efectuat investigațiile necesare cazului și tratament corespunzător.

Totuși, starea pacientului rămânea a fi foarte gravă, fără evoluție pozitivă la tratament. În aceste condiții, medicii specialiști, printr-un consiliu medical extins și consult interspitalicesc transfrontalier cu colegii din România, au decis transferul micuțului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru tratament neurochirurgical specializat.

 Astfel, misiunea transfrontalieră a avut drept scop transportarea copilului în timp util și a fost realizată cu succes. Specialiștii basarabeni au asigurat transferul asistat cu monitorizarea parametrilor vitali și au predat în siguranță pacientul la vama Leușeni echipajului SMURD Iași.

Adolescenții care se culcă devreme și dorm mai mult au mintea mai ageră

Adolescenții care se culcă mai devreme și dorm mai mult decât colegii lor tind să aibă abilități mentale mai bune și să obțină rezultate mai bune la testele cognitive, au concluzionat cercetătorii, scrie The Guardian citat de g4media.ro.

Un studiu efectuat pe mai mult de 3.000 de adolescenți a arătat că cei care s-au culcat mai devreme și au dormit cel mai mult au obținut rezultate mai bune decât ceilalți la citire, vocabular, rezolvarea problemelor și alte teste mentale.

Cercetătorii se așteptau ca adolescenții cu obiceiuri sănătoase de somn să obțină scoruri mai bune decât cei care dormeau prost, dar au fost surprinși de impactul pe care îl aveau chiar și diferențele mici de somn.

„Credem că somnul determină abilitățile cognitive mai bune, în parte pentru că ne consolidăm amintirile în timpul somnului”, a declarat Barbara Sahakian, profesor de neuropsihologie clinică la Universitatea din Cambridge.

O noapte bună de odihnă a fost asociată de mult timp cu performanțe mentale mai bune, însă cercetătorii sunt încă pe cale să stabilească ce se întâmplă în adolescență, când dezvoltarea crucială a creierului coincide cu o schimbare către ore de culcare mai târzii și mai puțin somn în general.

Echipa lui Sahakian și cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai au analizat datele a 3.222 de tineri care au participat la studiul privind dezvoltarea cognitivă a creierului adolescenților, cea mai mare investigație pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copiilor din SUA. Cei care au participat au fost supuși unor scanări ale creierului, unor teste cognitive și și-au urmărit somnul cu ajutorul Fitbits.

Conform studiului, chiar și cei cu cele mai bune obiceiuri de somn au dormit mai puțin decât recomandă experții. Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, tinerii între 13 și 18 ani ar trebui să doarmă între opt și 10 ore pe noapte.

Adolescenții s-au împărțit în trei grupuri distincte. Primul, aproximativ 39%, se culca cel mai târziu și se trezea cel mai devreme, dormind în medie șapte ore și 10 minute pe noapte. Al doilea grup, aproximativ 24%, a dormit în medie șapte ore și 21 de minute. Al treilea, aproximativ 37%, s-a culcat cel mai devreme, a dormit cel mai mult, aproximativ 7 ore și 25 de minute.

Deși nu au existat diferențe semnificative în realizările educaționale ale diferitelor grupuri, cei din grupul trei au obținut cel mai mare scor la testele cognitive, urmați de grupul doi, iar grupul unu a obținut cel mai slab scor. Scanările cerebrale au arătat că cei din grupul trei aveau cele mai mari volume cerebrale și cele mai bune funcții cerebrale. Detaliile sunt publicate în Cell Reports.

Sahakian a declarat că a fost „surprinzător” faptul că diferențele minore în somn au avut un astfel de impact, adăugând: „Aceasta sugerează că diferențele mici în cantitatea de somn se acumulează în timp pentru a face o mare diferență în rezultate”.

Pentru adolescenții care doresc să își îmbunătățească somnul și să stimuleze abilitățile mentale, Sahakian recomandă exerciții fizice regulate pentru a ajuta la somn și să nu folosească telefoanele mobile sau computerele seara târziu.

Colin Espie, profesor de medicina somnului la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: „Una dintre consecințele faptului că avem creiere foarte evoluate, care pot efectua sarcini complexe, este că, în calitate de oameni, suntem deosebit de dependenți de somn, nu în ultimul rând în anii de dezvoltare.

„După cum arată această cercetare, adormitul târziu și somnul mai puțin sunt problematice. Fără îndoială, acest lucru este exacerbat în zilele de școală, când tinerii trebuie să se trezească relativ devreme pentru școală și să recupereze în weekend – un fenomen cunoscut sub numele de „jet lag social”.

El a adăugat: „Am face bine ca societate să punem mai mult accentul pe somn, de exemplu, încorporând mai mult conținut privind sănătatea somnului în educația personală și socială la școala secundară.” Proiectul Teensleep de la Oxford propune modalități de a-i ajuta pe adolescenți să-și îmbunătățească sănătatea somnului.

Gareth Gaskell, profesor de psihologie la Universitatea din York, a salutat accentul pus pe adolescența timpurie. „Aș dori să văd mai multe studii de intervenție în timpul adolescenței, astfel încât să putem afla cum să ajutăm adolescenții care ar putea avea modele de somn suboptimale. Adesea, se pot face schimbări destul de simple ale rutinei de culcare, de exemplu în ceea ce privește utilizarea ecranului, pentru a îmbunătăți momentul și durata somnului.”

17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova

Un număr de 17 medicamente noi vor apărea în farmaciile din Republica Moldova. Lista acestora a fost autorizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), transmite MOLDPRES.

În total, Comisia medicamentului din cadrul AMDM a autorizat astăzi 25 de produse medicamentoase, dintre care 17 – primar (medicamente noi) și opt – repetat.

Printre medicamentele autorizate primar se numără VizuSol și Dexanest.

VizuSol sunt picături oftalmice utilizate la adulți pentru tratamentul inflamației postoperatorii după intervenţii chirurgicale la nivelul ochiului.

Dexanest este utilizat pentru asigurarea sedării pentru pacienţi adulţi în secţiile de terapie intensivă, anestezie și reanimare din spitale sau pentru sedarea conștientă în timpul diferitelor proceduri de diagnostic sau proceduri chirurgicale.

Olga Manciu a fost surprinsă cu flori şi tort la locul de muncă! Vezi cum a sărit în sus de fericire!
Articolul anterior
Vera Terentiev revine, dar nu la televizor!
Articolul următor
Close menu