Studiu. Coronavirusul rămâne până la cinci săptămâni în organism

Pacienții cu noul coronavirus păstrează până la 37 de zile agentul patogen în tractul lor respirator. Potrivit unui nou studiu, oamenii rămân infectați cu Covid-19 vreme de câteva săptămâni din momentul în care au fost infestați.

separator
Publicația medicală britanică Lancet, una dintre cele mai vechi și prestigioase din lume, a publicat un studiu realizat de cercetători chinezi care au analizat noul coronavirus. Aceștia au observat că structura genetică a coronavirusului (ARN) se mai află în probele recoltate de la pacienți multă vreme, în medie 20 de zile, de la momentul infectării.

În timpul cercetărilor, au fost prelucrate datele de la pacienții supraviețuitori, că și de la cei care au murit, iar coronavirusul era prezent în medie 20 de zile. S-au găsit însă probe la pacienți supraviețuitori care arătau că și după 37 de zile virusul mai există în organism. În cazul celor care au murit la 5-6 săptămâni de la momentul infectării, virusul se mai afla în cadavru.

În opinia cercetătorilor, această ar fi una dintre explicațiile pentru care este dificil de combătut pandemia Covid-19.

Descoperirea „are implicații importante atât pentru deciziile de izolare a unui pacient, cât și pentru medici, în administrarea tratamentului antiviral,” a declarat Fei Zhou, de la Academia de științe medicale din China în studiul citat.

Covid-19 se răspândește și după ce oamenii ies din carantină

În prezent, autoritățile din țările afectate de pandemie recomandă izolarea pacienților contaminați vreme de 14 zile de la dată la care au intrat în contact cu o persoană infectată. Însă, dacă oamenii continuă să transmită virusul și mai multe săptămâni după ce le-au dispărut simptomele, propagarea Covid-19 continuă și după ce ies din carantină.

Făcând o comparație, doar o treime dintre pacienții contaminați cu SARS au mai fost purtători în tractul respirator ai agentului patogen vreme de patru săptămâni, arată studiul.

Cercetătorii au analizat dosarele și testele de laborator pe un eșantion de 191 de oameni care au fost tratați de Covid 19 în spitalele din Jinyintan și Wuhan, inclusiv de la 54 de pacienți care au murit din cauza infecției.

De ce mor oamenii în vârstă?

Cercetătorii au vrut să vadă și de ce mor, în special, oameni în vârstă sau cei care au și alte boli cronice. Pe primele locuri se află bolile cardiace, diabetul și hipertensiunea arterială. Unul dintre motive ar putea fi faptul că acest nou coronavirus, odată instalat la nivelul țesuturilor plămânului, se multiplică rapid. De aceea dificultățile în respirație reprezintă una dintre simptomele după care este recunoscută boală.

Sursa

Coronavirus: drapelele celor 166 de ţări cu cazuri de infectare, proiectate pe statuia Cristos Mântuitorul din Brazilia
Articolul anterior
Un nou record sumbru în Italia: 627 de decese într-o singură zi
Articolul următor
Alte articole interesante