Un studiu efectuat de reţeaua de sănătate Regina Maria, din România, anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal.
„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti-SARS-CoV-2 în serurile recoltate de participanţii în studiu”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.
,,Datele din studiul arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în faţa virusului. Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml”, a mai declarat medicul.
O concluzie interesantă remarcată de specialişti arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.
Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceştia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorie şi nu au necesitat spitalizare. Un alt rezultat demn de menţionat este faptul că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.
,,Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecţia pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
Primul caz de febră tifoidă din ultimii 5 ani, înregistrat în Republica Moldova. Autoritățile vin cu precizări
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea unui caz de import de febră tifoidă, la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, domiciliat în Republica Moldova, orașul Tiraspol,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
La apariția primelor simptome ale bolii (febră, frisoane, cefalee, slăbiciuni, greață, vomă, scaune lichide, dureri abdominale și musculare), tânărul a solicitat asistența medicului de familie. În prezent, acesta primește tratament specializat în cadrul unei instituții medicale din mun. Chișinău, starea de sănătate fiind de gravitate medie.
În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că persoana s-a aflat, în perioada 10.12.2024 – 04.01.2025, în Republica Federală Nigeria. Conform anamnezei clinico-epidemiologice și a istoricului de călătorie într-o țară endemică febrei tifoide, a fost indicat examenul de laborator, rezultatul fiind pozitiv.
În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.
Febra tifoidă este o boală infecțioasă specifică omului, ce se manifestă prin febră cu creștere treptată în fiecare zi, slăbiciuni generale, cefalee, diaree sau constipație, oboseală extremă.
ANSP vine cu următoarele recomandări pentru călători, în scopul prevenirii infectării cu febra tifoidă:
Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun înainte de a mânca, înainte de a manevra cu alimentele, dar și în timpul preparării lor.
Folosiți dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool, dacă nu sunt disponibile surse de apă și săpun.
Folosiți surse de apă și materii prime sigure.
Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă (fierbeți apa timp de 1 minut).
Evitați băuturile cu gheață, cu excepția cazului în care gheața este făcută din apă îmbuteliată sau fiartă.
Nu consumați alimentele preparate de cineva care este bolnav sau a fost bolnav recent.
Vaccinați-vă împotriva febrei tifoide în cazul în care planificați să plecați în zonele endemice.
Dacă aveți careva simptome în timpul sau după revenirea din călătorie, solicitați de urgență consultația medicului și menționați faptul că ați călătorit în zone endemice, în special Asia și Africa sub-sahariană.
Menționăm că Republica Moldova dispune de capacități de diagnostic de laborator al acestei infecții.
Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții
Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.
Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.
Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei. Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.
Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.
Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al Thomas Jefferson University’s Light Research Program.
„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte
Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.
Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.
Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive.
Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă
Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.
De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.
Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.
Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase.
Alimente care curăță plămânii și scad riscul de astm, bronșită sau BPOC
Alimente care curăță plămânii. Detoxifierea plămânilor este esențială pentru menținerea sănătății respiratorii, în special în aceste vremuri în care expunerea la poluanți, toxine și alergeni este larg răspândită, scrie doctorulzilei.ro.
De-a lungul timpului, substanțele nocive precum poluanții aerului, fumul de țigară și substanțele chimice industriale se pot acumula în plămâni, ceea ce duce la inflamație, acumulare de mucus și afectarea funcției pulmonare.
Detoxifierea plămânilor ajută la eliminarea acestor toxine, reducând riscul bolilor respiratorii cronice precum astmul, bronșita și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Detoxifierea întărește, de asemenea, capacitatea plămânilor de a filtra agenții patogeni și particulele dăunătoare, întărind sistemul imunitar și sporind rezistența la infecții.
1.Usturoiul
Usturoiul conține alicină, un compus cu proprietăți puternice antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante. Ajută la reducerea inflamației pulmonare, la combaterea infecțiilor și la promovarea expulzării mucusului din plămâni.
Consumul regulat de usturoi poate întări sistemul imunitar și poate îmbunătăți sănătatea respiratorie generală, făcându-l un aliment puternic detoxifiant.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este renumit pentru capacitatea sa de a calma problemele respiratorii prin reducerea inflamației căilor respiratorii. Ajută la descompunerea și la eliminarea mucusului, facilitând eliminarea toxinelor de către plămâni.
Compușii antiinflamatori naturali ai ghimbirului, cum ar fi gingerolul, ajută, de asemenea, la protejarea plămânilor de iritanti și poluanți.
3. Turmericul
Turmericul este bogat în curcumină, un puternic antiinflamator și antioxidant. Curcumina ajută la reducerea inflamației plămânilor, neutralizează radicalii liberi nocivi și susține procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Consumul regulat de turmeric poate îmbunătăți funcția pulmonară, poate proteja împotriva bolilor pulmonare și poate ajuta la detoxifierea substanțelor nocive din plămâni.
4. Ceaiul verde
Ceaiul verde este încărcat cu catechine, antioxidanți care ajută la reducerea inflamației plămânilor și protejează împotriva daunelor oxidative cauzate de poluanți și toxine.
Consumul de ceai verde poate îmbunătăți sănătatea plămânilor prin reducerea riscului de boli respiratorii cronice, îmbunătățirea funcției pulmonare și sprijinirea căilor naturale de detoxifiere ale organismului.