Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 se multiplică în bronhii de aproximativ 70 de ori mai rapid decât varianta Delta sau cea originală, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong. Descoperirea ar putea explica de ce se transmite atât de rapid noua variantă de virus ce a provocat îngrijorare la nivel mondial.
Studiul echipei de la Universitatea din Hong Kong a arătat, de asemenea, că Omicron se multiplică de 10 ori mai încet în țesuturile pulmonare, ceea ce ar putea indica faptul că are un potențial mai redus de a cauza forme severe de COVID-19.
Potrivit The Guardian, Michael Chan Chi-wai, cel care a condus cercetarea, susține că rezultatele trebuie interpretate cu grijă pentru că formele grave de infecție nu sunt determinate doar de rapiditatea cu care coronavirusul se răspândește, ci și de sistemul imunitar al bolnavului și, în particular, de o reacție exagerată a acestuia, ce ar putea cauza așa-numita „furtună de citokine”
Varianta Omicron pare a fi mai puțin periculoasă, dar se răspândește mai repede
„Este de notat că, infectând tot mai multe persoane, un virus foarte contagios ar putea cauza mai multe cazuri severe și decese chiar dacă virusul în sine este mai puțin patogen. Așadar, luat împreună cu cele mai noi studii ale noastre care arată că varianta Omicron poate evita imunitatea dobândită prin infecții anterioare sau vaccin, per total amenințarea din partea Omicron va fi cel mai probabil semnificativă”, a declarat omul de știință.
Jeremy Kamil, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea de Stat din Louisiana, a aratat că varianta Delta, care s-a dovedit a fi mai periculoasă, aratase un pattern similar de replicare lentă în plămâni.
„Acești autori au aflat că Omicron se multiplică fantastic de bine, chiar mai bine decât Delta sau virusul originar, în țesuturile din bronhii. Asta ar putea cumva să fie un avantaj în ceea ce privește răspândirea între oameni.
Desigur, o componentă importantă în ceea ce privește transmisibilitatea Omicron în viața reală este potențialul variantei de a evita anticorpii care ne protejează de infecție în primă instanță. Cel mai probabil se răspândește bine chiar și între persoanele vaccinate, mai ales între cele care nu au făcut doza booster”, a spus expertul.
Conform sursei citate, studiul nu a fost încă analizat și evaluat de comunitatea științifică internațională din domeniul medicinei.