Pe parcursul vieţii femeia trebuie să facă analize ginecologice regulate pentru a depista unele maladii la timp, în special bolile grave precum sunt cancerul de col uterin sau cancerul la sân, care pot fi tratate cu succes, dacă sunt în fază incipientă.
Care este vârsta primelor analize?
Ghenadie Bou,
Medic ginicolog
Odată ce ai început o viaţă sexuală activă, trebuie să faci şi un control ginecologic. Perioada 18- 25 ani este considerată vârsta primelor examene ginecologice. Riscul esenţial este legat de raporturile sexuale precoce, schimbarea de parteneri şi existenţa bolilor sexual transmisibile. În cazul în care nu ai simptome ca: sângerari după contactul sexual, sângerări intermenstruale, scurgeri vaginale cu miros urât, te poţi adresa de două ori pe an la medicul ginecolog pentru a face unele teste bacteriologice şi a depista unele infecţii asimptomatice. Dacă ai simptomele enumerate mai sus, atunci fără îndoială trebuie să consulţi un medic specialist.
Cât de des trebuie să faci un control ginecologic?
Începând de la vârsta de 25 până la 35 de ani obligatoriu trebuie să mergi la medicul ginecolog periodic, deoarece e vârsta la care ai o viaţă sexuală activă şi majoritatea femeilor devin mame. La această vârsta apar şi leziuni ale colului uterin, care pot fi vindecate cu uşurinţă, dacă sunt depistate la timp, trebuie doar să faci analize de frotiu, dacă leziunile sunt mai grave se recomandă efectuarea unei colposcopii. Deşi statistic vorbind realitatea este alta, foarte multe femei nu se adresează la medic şi incidenţa de cancer de col uterin creşte.
Ecografia mamară este obligatorie?
Acest examen medical este indispensabil începând cu vârsta de 35 până la 50 de ani. Este vârsta la care pericolul de apariția a cancerului la sân este mare. Dar atunci, când leziunea canceroasă nu se simte la pipăit, dar este vizibilă la ecografia mamară, vindecarea este de 90%.
Desigur ecografia nu înlocuieşte mamografia. Femeile care nu prezintă simptome e bine să facă prima mamografie la 45 ani. În dependenţă de rezultatul acestor analize, de antecedentele anterioare, de incidenţa cancerului mamar în familie (soră, mamă, bunică), medicul curant îţi va recomanda frecvenţa efectuării mamografiei. După menstruaţie este bine să faci autoexaminarea lunară a sânilor (cu ajutorul medicului de familie sau chiar să singură poți face autoexaminarea) este metoda de deagnosticare cea mai precoce al cancerului mamar.
La ce vârstă vine menopauza?
În jur vârstei de 50 ani toate femeile se confruntă cu menopauza – o schimbare hormonală, fizică şi uneori chiar psihică. De aceea poţi trece peste această perioadă mai uşor cu ajutorul unui tratament hormonal de substituire. Pe lângă analize ce ţin de medicul ginecolog este bine să faci controale regulate pentru a observa eventualele modificări la nivelul oaselor și a vaselor sanguine din cauza dereglărilor hormonale.
Ai grijă de sănătatea ta!
Text: Snejana Țugui