Pe 14 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Diabetului, care în acest an are genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”. Totodată, în 2021, se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume.
Persoanele cu diabet necesită îngrijire continuă și sprijin pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile. În Republica Moldova, cheltuielile pentru prevenirea şi tratamentul diabetului sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Astfel, persoanele asigurate beneficiază de servicii gratuite la nivel de asistenţă medicală urgentă, primară, de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu. În acelaşi timp, persoanele care nu dispun de asigurare au acces la servicii medicale gratuite în cadrul asistenţei medicale urgente şi primare.
Accesul la tratament şi supravegherea bolnavilor de diabet sunt asigurate de medicul de familie şi endocrinolog, care prescriu reţete pentru medicamentele antidiabetice în pastile şi injecţii. Preparatele respective sunt compensate integral, inclusiv pentru persoanele neasigurate. Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, de aceste medicamente au beneficiat gratuit peste 106 mii de persoane, în creştere cu mai mult de 4 000 persoane faţă de perioada similară din 2020.
În ianuarie-septembrie 2021, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat pentru preparatele antidiabetice peste 84 milioane de lei, ceea ce constituie circa 18,4% în structura cheltuielilor pentru medicamente compensate. Totodată, pentru monitorizarea glicemiei la adulți și copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat, CNAM a finanţat procurarea de teste, lanțete și glucometre. Pentru aceste dispozitive, în 2021 au fost alocați peste 30 de milioane de lei.
Persoanele cu diabet se pot bucura o viaţă lungă şi sănătoasă, cu un bun management al maladiei. Acesta include monitorizarea atât a glicemiei, cât şi a factorilor de risc pentru complicaţii, cum ar fi tensiunea arterială ridicată şi nivelul înalt al colesterolului, care pot fi ţinute sub control printr-o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată şi prin utilizarea corectă a medicamentelor.
Screening gratuit, de Ziua Mondială a Diabetului
Doritorii de a-și măsura nivelul zahărului în sânge vor avea posibilitatea să facă gratuit această analiză în perioada 14-19 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care are în acest an genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”.
Acţiunea are drept scop sensibilizarea populației asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat şi este desfăşurată în cadrul proiectului „Moldova alege sănătatea”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Lansarea evenimentului va avea loc în data de 14 noiembrie, începând cu ora 11:00, la scările de la intrarea în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Aici vor fi instalate corturi, unde vizitatorii își vor putea măsura glicemia și primi informații, materiale informaționale despre prevenirea și controlul diabetului. În aceeași zi, teste pentru depistarea diabetului zaharat vor fi efectuate și în Centrul comercial Shopping MallDova.
În perioada 14-19 noiembrie, acţiuni similare vor fi organizate și în centrele medicilor de familie ale celor cinci asociații medicale teritoriale din Chișinău, precum și în Centrul de Sănătate Cahul și Centrul Medicilor de Familie Bălți.
Teste de glicemie vor putea face toți doritorii, în special cei din grupurile de risc – persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, endocrine, ale ficatului și pancreasului, persoanele care au suferit de COVID-19 etc.
CNAM atrage atenţia asupra importanţei prevenirii şi controlului diabetului. Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia și de a o trata fără a ajunge la complicații. Diabetul zaharat este un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu noul coronavirus, dar acest risc poate fi redus semnificativ prin menţinerea nivelului de zahăr din sânge în limitele recomandate.