Testează-ți gratuit nivelul de glucoză în sânge. Iată unde și când!

Pe 14 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Diabetului, care în acest an are genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”. Totodată, în 2021, se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume.

Persoanele cu diabet necesită îngrijire continuă și sprijin pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile. În Republica Moldova, cheltuielile pentru prevenirea şi tratamentul diabetului sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Astfel, persoanele asigurate beneficiază de servicii gratuite la nivel de asistenţă medicală urgentă, primară, de ambulatoriu, asistenţă spitalicească, servicii medicale de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu. În acelaşi timp, persoanele care nu dispun de asigurare au acces la servicii medicale gratuite în cadrul asistenţei medicale urgente şi primare.

Accesul la tratament şi supravegherea bolnavilor de diabet sunt asigurate de medicul de familie şi endocrinolog, care prescriu reţete pentru medicamentele antidiabetice în pastile şi injecţii. Preparatele respective sunt compensate integral, inclusiv pentru persoanele neasigurate. Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, de aceste medicamente au beneficiat gratuit peste 106 mii de persoane, în creştere cu mai mult de 4 000 persoane faţă de perioada similară din 2020.

În ianuarie-septembrie 2021, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat pentru preparatele antidiabetice peste 84 milioane de lei, ceea ce constituie circa 18,4% în structura cheltuielilor pentru medicamente compensate. Totodată, pentru monitorizarea glicemiei la adulți și copiii diagnosticaţi cu diabet zaharat, CNAM a finanţat procurarea de teste, lanțete și glucometre. Pentru aceste dispozitive, în 2021 au fost alocați peste 30 de milioane de lei.

Persoanele cu diabet se pot bucura o viaţă lungă şi sănătoasă, cu un bun management al maladiei. Acesta include monitorizarea atât a glicemiei, cât şi a factorilor de risc pentru complicaţii, cum ar fi tensiunea arterială ridicată şi nivelul înalt al colesterolului, care pot fi ţinute sub control printr-o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică regulată şi prin utilizarea corectă a medicamentelor.

Screening gratuit, de Ziua Mondială a Diabetului

Doritorii de a-și măsura nivelul zahărului în sânge vor avea posibilitatea să facă gratuit această analiză în perioada 14-19 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care are în acest an genericul „Acces la îngrijiri în diabet: dacă nu acum, atunci când?”.

Acţiunea are drept scop sensibilizarea populației asupra monitorizării nivelului de glicemie în sânge pentru prevenirea diabetului zaharat şi este desfăşurată în cadrul proiectului „Moldova alege sănătatea”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Lansarea evenimentului va avea loc în data de 14 noiembrie, începând cu ora 11:00, la scările de la intrarea în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Aici vor fi instalate corturi, unde vizitatorii își vor putea măsura glicemia și primi informații, materiale informaționale despre prevenirea și controlul diabetului. În aceeași zi, teste pentru depistarea diabetului zaharat vor fi efectuate și în Centrul comercial Shopping MallDova.

În perioada 14-19 noiembrie, acţiuni similare vor fi organizate și în centrele medicilor de familie ale celor cinci asociații medicale teritoriale din Chișinău, precum și în Centrul de Sănătate Cahul și Centrul Medicilor de Familie Bălți.

Teste de glicemie vor putea face toți doritorii, în special cei din grupurile de risc – persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, cele cu obezitate, cu boli cardiovasculare, endocrine, ale ficatului și pancreasului, persoanele care au suferit de COVID-19 etc.

CNAM atrage atenţia asupra importanţei prevenirii şi controlului diabetului. Măsurarea nivelului de zahăr în sânge este cea mai bună metodă de a depista la timp maladia și de a o trata fără a ajunge la complicații. Diabetul zaharat este un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu noul coronavirus, dar acest risc poate fi redus semnificativ prin menţinerea nivelului de zahăr din sânge în limitele recomandate.
 

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Inundații în sudul Italiei. Mai multe drumuri de acces au fost distruse de ape
Articolul anterior
A fost lansat primul test de sarcină din lume bazat pe salivă
Articolul următor