Testul Papanicolau foarte important pentru femei

cancer1Conform datelor statistice oferite de Organizaţia Mondială de Sănătate anual mor peste 270 mii de femei de cancer de col uterin din lumea întreagă. Mai mult de 99% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de papiloma virus uman (HPV). Peste 40% din femei active sexual au virusul HPV! Sună îngrozitor!

shutterstock_35806912_807e51dac2Noutatea bună este că peste 92% din cazurile de cancer de col uterin depistat la timp pot fi vindecat! Cum?! Depistarea la timp se poate realiza cu ajutorul testului Papanicolau sau PAP-test. Este un simplu test care îţi poate salva viaţa. De exemplu, în SUA acest test este obligatoriu la examinarea ginecologică profilactică. Datorită acestor măsuri s-a determinat o scădere a incidenței cancerului de col uterin cu 70% în ultimii 40 ani. O cifră fabuloasă, nu-i aşa?

Factorii de risc care pot provoca cancer de col uterin:

  • vârsta tânără la debutul vieţii sexuale;
  • parteneri multipli;
  • infecţiile virale cu transmitere pe cale sexuală;
  • infecţiile cu Chlamydia sau Mycoplasma;
  • multiparitatea (şase sau mai multe sarcini);
  • avorturi numeroase în antecedente;
  • contraceptivele orale cu doze crescute de estrogen în administrare îndelungată;
  • factori endocrini (îndeosebi în perioada perimenopauzală);
  • componenta ereditară.
med-expert-artikol-01 (2)

Sunt câteva metode de recoltare și efectuare a PAP-tesului.  În ultimii ani a fost demonstrată superioritatea  metodei  testului  Papanicolau  în mediu lichid. Este o metodă nouă a citologiei cervicale cu siguranţă sporită.

Ce este PAP-testul?

  • Procedură simplă, efectuată la un examen ginecologic,  nedureroasă, care produce un disconfort minor;
  • Cel mai important test diagnostic pentru depistarea precoce a  cancerului de coluterin;
  • Reduce semnificativ incidenţa cancerului de col uterin.

plante_medicinale_pentru_igiena_intima_460_20090227124932_28La ce vârstă se poate efectua testul?

  • la începutul vieţii sexuale: test Papanicolau în fiecare an;
  • până la 35-40 ani: test Papanicolau în fiecare an sau test Papanicolau la 2-3 ani, numai dacă se întrunesc următoarele condiţii: 3 teste Papanicolau anuale consecutive negative şi un singur partener sexual sau niciunul;
  • peste 35-40 ani: test Papanicolau în fiecare an;
  • peste 65 ani: test Papanicolau conform recomandărilor medicului; testarea poate înceta dacă au existat numeroase teste Papanicolau normale în trecut;
  • pentru femeile cu parteneri sexuali multipli: test Papanicolau în fiecare an;
  • pentru femeile care iau anticoncepţionale orale: test Papanicolau în fiecare an;
  • pentru femeile cu istoric de infecţie cu virusul  papilomei sau condiloame genitale: test Papanicolau la 6 luni;
  • pentru fiicele femeilor care au luat DES (dietilstilbestrol) în cursul sarcinii: test Papanicolau în fiecare an;
  • pentru femeile cu test Papanicolau anormal sau displazie cervicală în antecedente: test Papanicolau la intervalele recomandate de medic.

523Pregătire pentru efectuarea testului?

  • Lipsa contactelor sexuale 72 ore înaintea recoltării,
  • Să nu se efectueze irigaţii vaginale, tratamente vaginale și să nu se introducă contraceptive vaginale cu 72 ore înaintea recoltării.
  • Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolau este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua I este prima zi a menstruaţiei).

Unde se poate preleva testul?

  • Centrul medical MedExpert
  • Medicii ginecologi care posedă  metoda de prelevare.

Nu uita!

  • Un simplu test – Papanicolau – te salvează de una dintre cele mai nemiloase boli – cancerul!
  • Adresează-te la timp medicului! Fă testul Papanicolau! Și scapă de boala care omoară mii de femeii anual!
  • Alegerea înțeleaptă – testul Papanicolau în mediu lichid!
Centrul medical MedExpert – Analize de laborator la standarde internaționale!
Снимок
Centrul medical “MedExpert”
Adresa: str.  Gh. Asachi,  42
Tel.: +373 22 81-11-81

Circa 13% dintre adolescenții de 13-15 ani din R. Moldova fumează țigări electronice. Campanie lansată în toată țara

12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova întrebuințează în prezent țigări electronice. La nivel mondial, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani utilizează țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În contextul creșterii alarmante a consumului produselor de tutun și nicotină, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, lansează campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Evenimentul va avea loc astăzi, 19 noiembrie 2024, ora 12:30, în incinta Liceul Teoretic Republican „Aristotel” (Chișinău, Telecentru, str. Sprîncenoaia, 1).

În cadrul experimentelor interactive, elevii vor afla despre conținutul substanțelor chimice din țigările electronice și efectele acestora asupra sănătății.

De asemenea, va fi lansat și concursul de videouri „Viața fără nicotină și tutun. Reportaj din viitor”, dedicat tuturor elevilor din Republica Moldova. Aceștia vor avea ocazia să participe și să devină reporteri ai unui viitor mai sănătos, liber de substanțe nocive.

Abuzul de antibiotice – o provocare în domeniul sănătății publice din țara noastră

În ciuda eforturilor autorităților și a campaniilor de conștientizare, utilizarea incorectă sau excesivă a antibioticelor continuă să reprezinte un risc major, nu doar pentru sănătatea individuală, ci și pentru întreaga comunitate. În acest context, medicii îi atenționează pe oameni să nu folosească antibiotice fără prescripție, pentru că astfel sporește rezistența bacteriilor la acestea, scrie moldova1.md.

„Riscurile rezistenței la AB pot fi echivalate cu pierderi de vieți omenești și dacă spunem pe glob mor din cauza infecțiilor rezistente la AB, vorbim despre 700 de mii, dar dacă continuăm ritmul ăsta nerațional, riscăm ca în 2050 să creștem cifra la 10 milioane și asta se întâmplă pentru că ne-am obișnuit să considerăm că AB este o pastilă magică, care ne rezolvă toate întrebările”, a declarat asistentul universitar de la USMF, Valeria Cotelea.

Anume rezistența la antibiotice face ca infecțiile comune să devină din ce în ce mai greu de tratat. Și mai complicată devine situația când oamenii practică auto-medicația și tratează diverse simptome cu antibiotice fără a consulta un specialist, de multe ori bazându-se pe recomandările din cercul de prieteni sau pe informații de pe internet.

„Omul la orice infecție apelează la AB, dar infecția este și virală, majoritatea sunt virale, antibioticul este anume pentru bacterii. Aș vrea că oamenii să înțeleagă că luând un antibiotic în virus, face presiune pe bacteriile rezistente și luând AB nimicim toate bacteriile care sunt străjeri, sunt bune, de protecție”, a apus Valeria Cotelea.

Potrivit datelor statistice, antibioticele constituie peste 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de moldoveni.

Iei cu tine telefonul la toaletă? Avertismentul medicilor

Medicii avertizează că, în mod normal, o vizită la toaletă nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute, asociind prelungirea acesteia timp îndelungat cu apariţia unor probleme de sănătate. Timpul parcă zboară când îţi faci de lucru pe telefon, scrie adevarul.ro.

Ataşamentul oamenilor faţă de telefoanele mobile a devenit aproape o obsesie pentru cei mai mulţi dintre noi, astfel că, trebuie să recunoaştem, ne este greu să ne mai dezlipim de el chiar şi pentru 10 minute, cât ar trebui să dureze, maximum, o vizită la toaletă.

Deşi pare un lucru inofensiv, medicii avertizează că statul prelungit pe toaletă poate cauza probleme de sănătate, favorizând apariția hemoroizilor, dar şi slăbirea muşchilor pelvieni. Acesta este motivul pentru care spun că nu ar trebui să ne mai luăm telefoanele mobile cu noi la toaletă, pentru că o incursiune scurtă, de 3 minute, s-ar putea transforma în 15-20 de minute dacă găsim ceva interesant de citit sau jucat pe dispozitiv.

Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, afirmă că oamenii nu ar trebui să petreacă pe toaletă mai mult de 5-10 minute, în medie.

„Oamenii care stau pe toaletă şi dau scroll au tendința de a pierde noțiunea timpului” a spus Farah Monzur, explicând faptul că, stând în această poziţie, îşi forţează muşchii pelvieni.

La rândul său, dr. Lai Xue, chirurg colorectal, spune că de fiecare dată îşi întreabă pacienţii care acuză probleme cât timp petrec pe toaletă.

„De ce este o problemă dacă stați mai mult? În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă.

Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Se crează astfel o valoare unidirecțională în care sângele intră, dar nu se poate întoarce”, a explicat dr. Lai Xue riscul de apariţie a hemoroizilor.

Aşadar, atenţie cât timp petreceţi la toaletă! Dacă vreţi să vă încadraţi în intervalul recomandat de medici, aceştia spun că ar fi bine să nu aduceţi în baie nimic din ceea ce v-ar putea face să pierdeţi notiţiunea timpului, adică telefon, cărţi, reviste, cuvinte încrucişate etc.

Cum să faci trecerea de la o cămașă casual la una military
Articolul anterior
Paltonul perfect pentru sezonul rece!
Articolul următor