Tinerii de 18-27 de ani, cei mai restanțieri la vaccinare, dar şi cei mai expuși la noua tulpină Delta.
Suntem într-un nou val al pandemiei COVID-19 și, spun specialiștii, acesta va căpăta amploare din cauză că oamenii s-au relaxat și practic nu mai respectă măsurile antiepidemice. De această dată, predomină o tulpină de Covid-19 mult mai contagioasă – Delta, numită și tulpina indiană. Autoritățile municipale din sănătate spun că suntem pregătiți de o creștere a numărului de infectări și activarea altor instituții medicale pentru internarea pacienților, scrie realitatea.md.
Despre toate acestea a vorbit într-un interviu pentru Sănătate.Info şeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.
„Este, probabil, o situație diferită. Tabloul epidemiologic este similar cu ceea ce se întâmplă în regiune, inclusiv țările limitrofe. Înțelegem că, și la nivel regional și global dominantă devine tulpina Delta cu o contagiozitate și agresivitate sporită. Ceea ce a facilitat extinderea acestei tulpini în Republica Moldova a fost relaxarea populației față de regulile de sănătate publică. E vară, oamenii au intrat în perioada de vacanțe, după un an pandemic, au reînceput plecările la mare, la munte, în afara țării. O bună parte dintre oameni sunt nevaccinați. Respectiv, specialiștii au preîntâmpinat că la sfârșit de august vom avea un nou val, preponderent facilitat de vacanța celor nevaccinați. Acest lucru se întâmplă astăzi și noi suntem martori.”
Capitala e practic cea mai aglomerată localitate din țară, bineînțeles că sunt și mai multe cazuri. Zilele trecute Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis noi restricții din cauza pandemiei, dar ceea ce vedem noi în oraș arată că nimic din ceea ce s-a decis nu e pus în aplicare. Oamenii nu poartă măști în transportul public, în localuri chiar angajații sunt fără măști de protecție ori le poartă necorespunzător.
„Nu avem acea responsabilitate și solidaritate civică. Populația s-a relaxat. Populația nu respectă regulile esențiale de control a infecției Covid-19. Avem decizii corecte, atât ale comisiei extraordinare, cât și a ale celei municipale de sănătate publică, însă o bună parte din populație nu le aplică. „
Cât priveşte estimările pentru următoarea perioadă, având în vedere ritmul lent de imunizare împotriva Covid-19, Boris Gîlca a spus că noul an şcolar va fi o provocare.
„Este o întrebare care nu ține de competența mea. Eu nu sunt epidemiolog. Din ceea ce cunoaștem noi, înțelegem că am intrat în noul val pandemic, predominant cu varianta Delta, mult mai agresivă și contagioasă. Pericolul îl văd în afectarea posibilă a tinerilor. Tabloul vaccinal arată că avem puțini tineri vaccinați împotriva Covid-19. Cea mai mică rată de vaccinare este printre tinerii de 18-27 de ani. Exact cei care sunt expuși cel mai mult la noua tulpină Delta. Începe anul școlar, care va fi o provocare. De aceasta așteptăm ghidarea din partea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Niște scenarii care vor fi sigure și care le vom aplica și în Municipiul Chișinău. Sigur că trebuie să creștem rata de vaccinare, fără asta nu putem conta pe o activitate cotidiană liniștită.”, susţine Boris Gîlca.