Tot mai multe cazuri de tuse convulsivă în Moldova

În primele două luni ale anului 2024, în Republica Moldova s-au înregistrat 493 de cazuri de tuse convulsivă, cu 72 mai multe decât în tot anul 2023. Cei mai afectați sunt copiii de până la șase ani.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) dacă în anii 2021-2022 s-au înregistrat numai câte cinci cazuri de tuse convulsivă, din august 2023 au început să fie depistate tot mai multe, transmite europalibera.org.

În ultimii ani, în Republica Moldova nu au fost înregistrate decese cauzate de tuse convulsivă. Specialiștii spun că boala se tratează simptomatic, iar cel mai important este adresarea la timp la medic și diagnosticarea corectă. 

În rândul adulților, tusea poate afecta sistemul gastro-intestinal.

Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. În Republica Moldova, rata de vaccinare contra tusei convulsive este de 87,4%, față de 95% cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății.

Specialiștii precizează că în Republica Moldova s-au înregistrat și câte 600 de cazuri pe an, iar vârful durează un an, un an și jumătate, pentru că rata de imunizare este joasă, se întârzie cu vaccinarea, nu se administrează la două sau patru luni. De asemenea, se menționează că, cu cât se amână mai mult vaccinarea, cu atât boala se poate dezvolta. 

Schema completă de vaccinare este la două, patru și șase luni și boosterul, 22-24 de luni ale copilului. În Moldova este disponibil vaccinul pentavalent cu componentul pertussis celular.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis, care elimina toxine care distrug cilii și determină inflamarea căilor respiratorii. Bacteria se transmite ușor de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Se manifestă prin accese de tuse violentă, necontrolabilă, care fac dificilă respirația. La finalul accesului de tuse, inspirul adânc determina un zgomot asemănător ragetului emis de măgar, de aici termenul popular de “tuse măgărească”.

În stadiile timpurii, boala este similară răcelii comune. Adesea, boala este diagnosticată numai în stadiul în care apar simptome mai severe.

Tusea convulsivă poate să provoace complicații severe și uneori fatale în cazul sugarilor și copiilor mici, în special celor care nu au fost vaccinați. Printre acestea: pneumonie, apnee (oprirea respirației), encefalopatie, fracturi costale, incontinență urinară.

Sală de fitness pentru amatori, deschisă la Ciocana! Tinerii pot adopta un stil de viață sănătos

Primăria Chișinău informează tinerii despre deschiderea unei săli de fitness pentru amatori la Centrul de Tineret din sectorul Ciocana, str. Petru Zadnipru 3/2, informează unica.md cu referire la un comunicat al muncipalității.

În contextul în care Centrele de Tineret din Capitală sunt spații sigure și prietenoase tinerilor, municipalitatea a identificat și necesitatea de a lansa un loc, unde aceștia să poată adopta un stil de viață sănătos.

Astfel, acest nou obiectiv realizat are ca scop oferirea tinerilor unui spațiu sigur și adecvat pentru îmbunătățirea condiției fizice, prin facilitarea accesului la echipamente moderne și programe de antrenament eficiente.

Vă așteptăm la Centrul de Tineret Ciocana, de marți și până sâmbătă, orele 10:00- 18:00, pentru a profita la maxim de timpul vostru liber și de a vă putea descoperi pasiunile în compania altor tineri.

Important! Doritorii de a frecventa sala de fitness trebuie să îndeplinească un formular de înscriere, accesând https://calendly.com/centru-ciocana/sala-de-fitness.

Reabilitarea danturii cu implanturi dentare în doar 7 zile/P

Mulți dintre noi ajung, la un moment dat, să se confrunte cu probleme dentare complexe. Fie că este vorba despre pierderea dinților, dificultăți în masticație sau dorința de a avea din nou un zâmbet frumos și sănătos, aceste provocări afectează considerabil calitatea vieții.


Acesta este și cazul dnei Ana, care, la vârsta de 70 de ani, și-a dorit din nou să zâmbească fără rețineri și să poată mesteca fără dificultăți. De-a lungul anilor, dantura ei a suferit multiple probleme, ajungând în situația de a nu mai avea niciun dinte în partea de jos și doar câțiva dinți în partea de sus.

După multe încercări și dezamăgiri, Ana a ajuns la clinica DentPoint, cu speranța că acolo ar putea face o schimbare. Și nu a rămas dezamăgită. Echipa de stomatologi i-a propus utilizarea de implanturi dentare, o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, care asigură stabilitate, durabilitate și un aspect natural al zâmbetului.

Încă de la prima întâlnire, echipa de stomatologi a realizat că provocarea nu va fi una ușoară. Totuși ei au fost hotărâți să îi redea Anei zâmbetul și încrederea pierdute prin metoda revoluționară ALL ON 4, care permite reabilitarea completă a danturii cu ajutorul a doar patru implanturi dentare.
În doar 7 zile, medicii au reușit să realizeze ceea ce Ana credea că este imposibil. Au aplicat cele patru implanturi dentare, reabilitând astfel funcționalitatea și estetica danturii ei. În partea de jos, au reconstruit întreaga arcadă dentară, iar sus, cei cinci dinți rămași au fost înlocuiți cu implanturi noi, perfect funcționale și estetice.

                              PÂNĂ LA IMPLANTARE                         

DUPĂ IMPLANTARE

Ana a plecat din clinică cu un zâmbet larg și o mulțumire profundă. Acum, poate zâmbi și mânca fără nicio grijă, bucurându-se de fiecare moment al vieții sale. Pentru Ana, DentPoint a fost locul unde și-a regăsit încrederea și confortul de a trăi viața la maxim.

Implanturile dentare reprezintă o inovație revoluționară în domeniul stomatologiei moderne, oferind o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților pierduți. Acestea constau în șuruburi din titan, care sunt inserate în osul maxilar sau mandibular, acționând ca rădăcini artificiale pentru dinții de înlocuire.
La DentPoint medicii nu se opresc doar la servicii stomatologice de calitate. Acum, clinica oferă reduceri speciale pentru pacienții pensionari (60+): -15% la implanturi dentare și -10% la protezare.
Ce poate fi mai eficient decât soluții personalizate pentru a-ți menține zâmbetul sănătos în toate etapele vieții?

Nu ezita să contactezi DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau să vizitezi clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Noi restricții pentru fumători! Autoritățile vor să interzică fumatul, inclusiv a țigărilor electronice, în spațiile publice deschise

Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult,  restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice, scrie IPN.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că proiectul de lege se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și urmează să fie aprobat în curând. Ala Nemerenco combate informația că țigările electronice ar fi mai puțin nocive decât produsele obișnuite de tutungerie și spune că, prin lege, vor fi interzise toate tipurile de țigări în spațiile publice deschise.

Potrivit proiectului de lege, fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Ministrul Sănătății spune că restricțiile se aplică pentru tipurile de țigări, întrucât țigările cu tutun încălzit sunt la fel de nocive ca și țigările obișnuite.

Potrivit ministrului Sănătății, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului, iar din 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.

O femeie din Suceava, România, a fost premiată pentru că a născut 19 copii
Articolul anterior
Incendiu la Nisporeni. Până la sosirea pompierilor, au sărit în ajutor polițiștii de frontieră
Articolul următor