Totul despre candidoză!

75 la suta dintre femei dezvoltă la un moment dat o infecţie de candidoză. Felurile de candidă fac parte din miertoflora normală a omului, dar devin patogene odată cu apariţia factorilor predispozanţi, care scad imunitatea organismului. Boala trebuie tratată în cuplu, pentru că poate fi transmisă partenerului, care te poate reinfecta la un nou contact.

separator

Valentina Diug, obstetrician-ginecolog

Ce este candidoză?

Candidoza este provocată de o ciupercă numită candida albicans. Aceasta se dezvoltă în cantităţi mici în gât, gură, tractul intestinal, vagin, poate deveni o invazie în condiţii de imunodeficienţă a organismului, cu diferite localizări.

Factorii ce favorizează apariţia candidozei

Factorii care facilitează apariţia infecţiei sunt diverşi. Între aceştia sunt: stresul, tratamentele imunodepresive cu corticosteroizi, citostatice sau tratamentele prelungite cu antibiotice, diabetul zaharat, SIDA şi alte patologii cronice. Modificările apărute în timpul sarcinii (scade pH-ului vaginal), menstruaţiei, menopauzei, duc la eliminarea hormonului feminin numit progesterone, care poate favoriza apariţia candidozei.

Produse alimentare care ajută candida să se dezvolte

Produsele alimentare bogate în carbohidraţi: pâinea lăsată la fermentat, cartofii, pizza, pastele sau alte alimente ca: brânza, sosul de soia, smântâna, laptele bătut, oţetul, muştarul, sosul picant de roşii sau ciupercile, condimentele şi mirodeniile, fructele (uscate, congelate sau conservate), fructoza şi zahărul, inclusiv băuturile alcoolice, cum sunt vodka şi berea.

Simptomele în cazul candidozei vaginale

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • secreţia albicioasă, brânzoasă;
  • miros neplăcut;
  • uneori durere în timpul actului sexual;
  • senzaţia de mâncărime în interiorul vaginului şi la nivelul vulvei.

Atenţie:

infecţia se poate răspândi în tot corpul şi apar simptome ca: oboseală, ameţeală, dureri de cap, dureri de urechi, chiar surzenie, tuse, lăcrimarea sau senzaţia de usturime la nivelul ochilor, dureri musculare, alergii, infecţii fungice, eczeme, psoriasis, inclusiv creşte pofta de dulciuri.

Cum scapi de candidoză?

Tratamentul se face în cuplu, deşi de cele mai multe ori la bărbaţi nu apar simptomele infecţiei. Trebuie să dai analize medicale microscopice, după care medicul poate indica un tratament funcţional. În funcţie de gravitatea bolii, se pot administra preparate antimicotice, pe cale vaginală: creme speciale (ex. Gynofort), ovule, tablete, supozitoare, geluri sau concomitent şi capsule pe cale orală (ex. Mycosyst).

Spălăturile vaginale sunt binevenite şi se fac cu ajutorul unui irigator. Se prepară ceaiuri concentrate din gălbenele sau pelin (pot fi şi combinate). Se foloseşte şi bicarbonatul de sodiu, pentru a creşte pH-ul vaginal: 2 – 3 linguri la 5 litri apă. Mai mult, poţi face aromoterapie la tine acasă, o cadă cu apă caldă în care adaugi uleiuri naturale, care au proprietăţi antifungice, de cimbru, levănţică, arbore de ceai şi stai cel puţin 10 minute.

Măsuri de prevenire a apariţiei candidozei

  • Continuă să faci băi vaginale o dată pe săptămână, chiar dacă nu ai această infecţie, dar să nu exagerezi, pentru că poţi distruge flora vaginală
  • Practică în mod corect igiena regiunii genitale, curăţarea se face din faţă către spate, pentru a evita pătrunderea agenţilor patogeni;
  • Evită folosirea acelor săpunuri, săruri de baie, deodorante vaginale parfumate şi colorate, ce conţin substanţe care scad pH-ul vaginal;
  • Foloseşte lenjerie intimă din bumbac, în locul celei sintetice şi strâmte, care favorizează dezvoltarea bacteriei candida;
  • Nu utiliza absorbantele interne (categoric) şi cele externe, dacă nu sunt din bumbac, deoarece candida se dezvoltă în locuri umede şi calde;

Consumă alimente care măresc imunitatea şi evită produsele menţionate mai sus, ca factori declanşatori ai infecţiei.

Criză de medici în țară. Ala Nemerenco: 12 raioane nu au medic legist

Mai multe localități din țară duc lipsă acută de medici de familie, iar în 12 raioane nu există niciun medic legist, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, aceasta susține că statul depune eforturi pentru a încuraja angajarea tinerilor specialiști în instituțiile medicale din raioane, deoarece lipsa de cadre este explicată de cele mai multe ori de îmbătrânirea sau pensionarea personalului medical. Potrivit ministrei, în ultimii ani s-a investit în infrastructura medicală, în instruirea medicilor și au fost majorate salariile, transmite radiomoldova.md.

Pe lângă medicii de familie, în multe raioane lipsesc specialiștii în oncologie, cardiologie și neurologie, a declarat la emisiunea „Spațiul Public” ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Totodată, ea dă asigurări că lipsa de cadre medicale din sistem nu este mai mare decât în țările din Uniunea Europeană. Ministra a specificat că în ultimii ani s-au majorat considerabil salariile în sistem.

„În anul 2020, salariul mediu al unui medic în Republica Moldova era 11.000. La moment, salariul mediu, absolut pe toate specialitățile, este 18.000. Dacă ne referim la unele specialități, salariul mediu, de exemplu în reanimatologie și anesteziologie, ajunge și la 25.000 de lei. În medicina legală, salariul era 14.000 de lei. Noi am majorat acum salariul și este de 28.000”, a menționat ministra Sănătății.

Ala Nemerenco a precizat că nu doar salariile reprezintă factorii decisivi care îi determină pe medici să abandoneze sistemul sau să plece la muncă în alte țări, precum dezvoltarea economică și politică a țării.

„Există așa-numiții push factor, factorii care de fapt împing spre migrație un medic și salariul nu se află pe primul loc. De fapt, pe primul loc se află dezvoltarea economică și politică a țării, dacă ei văd o perspectivă pentru următorii ani sau nu. Nu doar medicii, dar și alți lucrători vor lua cumva calea migrației, deoarece ei se gândesc, de asemenea, la prosperitatea familiei. Doi – sunt condițiile de lucru în instituția medicală, care pentru medici este un factor mult mai important chiar decât salariul pe care îl primește. De ce? Fiindcă lipsa condițiilor de fapt influențează foarte mult calitatea actului medical”, a precizat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a precizat că în ultimii doi ani și jumătate s-au investit peste trei miliarde de lei în reconstrucția departamentelor și secțiilor, dar și pentru modernizarea și reînnoirea echipamentelor.

Precizăm că, de la începutul acestui an, salariile cadrelor medicale care sunt plătite din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală au fost majorate cu 15% sau de la 700 până la 3.000 de lei, în funcție de specialitate, vechime și nivelul studiilor. De aceste majorări salariale beneficiază 44.600 de angajați din sistemul medical.

O epidemie de rujeolă face victime printre copii, în SUA. Deja doi copii morți

Un al doilea copil a murit de rujeolă în Statele Unite, victimă a unei epidemii care s-a declanşat în Texas, fiind vorba de o boală foarte contagioasă, a cărei gestionare de către secretarul sănătăţii, Robert Kennedy Jr, a fost criticată, relatează AFP citat de observatornews.ro.

Copilul a murit joi într-un spital din Lubbock, în nord-vestul statului Texas, din cauza unei „insuficienţe pulmonare cauzate de rujeolă”, au anunţat într-un comunicat autorităţile sanitare ale statului. Acestea au adăugat că copilul nu fusese vaccinat împotriva rujeolei şi nu avea probleme de sănătate cunoscute.

Copii răpuşi de rujeolă, în SUA

Secretarul sănătăţii, Robert Kennedy Jr (RFK, nepotul preşedintelui asasinat în 1963), s-a deplasat la faţa locului pentru a „consola familia” după decesul copilului, o fetiţă de 8 ani, a anunţat el duminică pe X.

Decesul vine în contextul în care peste 600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Statele Unite în acest an, dintre care aproape 500 în Texas de la sfârşitul lunii ianuarie. Un prim copil nevaccinat murise deja la Lubbock la sfârşitul lunii februarie, fiind primul deces legat de această boală în aproape zece ani în Statele Unite.

Autorităţile din statul vecin New Mexico (sud-vest) anunţaseră, de asemenea, la începutul lunii martie, că virusul rujeolei a fost detectat la un pacient nevaccinat după decesul acestuia, dar cauza decesului este încă în curs de investigare, relatează news.ro.

Rujeola și amnezia imunitară: De ce este esențială vaccinarea pentru protecția pe termen lung?

Apariția rujeolei nu aduce beneficii sistemului imunitar, ci dimpotrivă, chiar și un caz ușor de rujeolă distruge celulele de memorie care protejează organismul de germenii întâlniți anterior. Acest fenomen este cunoscut de medici ca „amnezie imunitară”, scrie G4Media.ro

Conform discuțiilor cu specialiștii, rujeola se dovedește a fi mai periculoasă decât se credea, chiar dacă există mituri care spun că infecția cu acest virus ar întări sistemul imunitar, oferind un antrenament benefic celulelor. În realitate, efectul este opus, afirmă Adam Ratner, specialist în boli infecțioase din New York, transmite Los Angeles Times.

O asemenea minciună vehiculată pe rețelele sociale în timpul unui focar de rujeolă a fost acela că, dacă ești infectat cu virusul în loc să fii vaccinat, îți întărești sistemul imunitar. Adevărul, a spus Ratner, „este exact opusul”.

”O consecință insidioasă, dar mai puțin cunoscută, chiar și a unei infecții ușoare cu rujeolă este că ucide chiar acele celule care își amintesc cu ce agenți patogeni s-a luptat anterior pacientul și cum au fost câștigate acele bătălii.”, a spus ea.

Acest virus ucide celulele care au memoria agenților patogeni cu care pacientul s-a confruntat anterior, reducând astfel protecția împotriva altor boli. Medicii avertizează că această „amnezie imunitară” îi lasă pe pacienți vulnerabili la recurența bolilor, iar informațiile sunt confirmate de mai multe surse.

Rujeola este periculoasă întrucât distruge memoria imunitară dobândită prin expuneri anterioare la germeni. Studiile arată că poate dura până la 2-3 ani pentru ca memoria imunitară să fie restabilită după infecția cu rujeolă, perioadă în care pacienții sunt mai susceptibili la reinfecții.

În plus, durata medie a amneziei imune cauzate de rujeolă a fost de 27 de luni în studiile realizate în SUA, Marea Britanie și Danemarca. Complicațiile pot implica necesitatea revaccinării sau a unei noi expuneri la agenții patogeni anterior întâlniți, pentru a restabili funcția imunitară corectă.

Aceste găsiri subliniază importanța vaccinării împotriva rujeolei, nu doar ca protecție împotriva bolii în sine, ci și pentru a preveni eliminarea memoriei imunitare. Amnezia imunitară poate explica de ce rujeola este atât de periculoasă, chiar și după vindecarea aparentă.

Dan Bălan a luat premiul “Zolotoi Gramofon”!
Articolul anterior
Alina BUDU – Doamna care stârneşte poftele!
Articolul următor
Close menu