Transpiri abundent noaptea? De ce ar trebui să te îngrijoreze acest semn!

Este normal să transpiri noaptea, atunci când dormi, dacă ești îmbrăcat prea gros sau dacă în cameră este prea cald. În afara acestor cazuri, trebuie să știi că transpirația nocturnă abundentă este, categoric, un semn patologic, care de regulă marchează debutul unei afecțiuni. Dacă ai observat apariția bruscă și persistentă a transpirației nocturne, este important să consulți un medic.

separator

Transpirația nocturnă excesivă poate avea multe cauze. Pentru a le determina, medicul va analiza în detaliu istoricul medical și îți va recomanda mai multe analize, în functie de fiecare caz în parte.

Infecțiile

Trebuie să știi că infecțiile sunt cea mai frecventă cauză a transpirației nocturne abundente. Iar dintre acestea, tuberculoza este infectia care determină cel mai des transpirații nocturne. Dar și alte infecții bacteriene, care cauzează pneumonia, bronșita, endocardita, infectarea unui dinte sau a unui alt organ, infectarea cu virusul HIV, pot cauza transpiraţii reci pe parcursul nopţii.

Menopauza

Mai mult de 70% dintre femei au bufeuri și transpirații nocturne în timpul perioadelor de premenopauză și menopauză și aproape 30% dintre ele se confruntă cu bufeuri puternice și transpirații nocturne în mod regulat.

Hipoglicemia

Hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge poate provoca transpirații excesive în timpul nopții.

Tulburări hormonale

Transpirația pe timpul nopții poate fi provocată de tulburările hormonale. La fel ca bufeurile, nivelul scăzut de estrogen poate avea efecte asupra hipotalamusului,care cauzează transpirația noctură la femei. Alte afecțiuni includ feocromocitomul, hiperfuncția glandei tiroide.

Cancerul

Foarte rar, transpiratiile nocturne sunt unul din primele simptome al unor tipuri de cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul. Cu toate acestea, persoanele care sufera de cancer, de obicei, resimt și alte simptome, precum pierderea în greutate sau febra.

Medicamentele

Unele medicamente antipiretice, precum aspirina, pot cauza transpirație excesivă.

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Alimente benefice pentru sănătatea oaselor
Articolul anterior
O moldoveancă a defilat pe covorul roșu la deschiderea unui nou magazin, în Elveția
Articolul următor