Trei modificări ale scaunului pe care ar trebui neapărat să i le spui medicului

Recunoașterea simptomelor tulburărilor digestive ajută la identificarea în timp util a unui tratament eficient și adecvat. Care sunt trei modificări ale scaunului pe care nu ar trebui să le ignori?

1 pancreas jpg jpeg

Un medic a subliniat semnele de avertizare ale unui tip de cancer „tăcut”, vizibile la nivelul sistemului digestiv.

Deoarece este vital să depistezi afecțiunea devreme pentru a avea cele mai bune șanse de supraviețuire, este indicat să fii infiormat despre simptomele unuia dintre cele mai severe forme de cancer, cel pancreatic.

Cancerul pancreatic are cea mai scăzută rată de supraviețuire dintre toate cancerele. Această statistică sumbră se datorează în mare parte și faptului că, în stadiile incipente, nu provoacă simptome, de aici și sintagma de „ ucigaș tăcut”. Din păcate, această formulare descrie afecțiuni medicale fără simptome evidente care pot progresa într-un stadiu avansat înainte de a fi detectate.

Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, a împărtășit cu Express.co.uk principalele simptome ale cancerului pancreatic care se pot manifestala nivelul sănătății intestinale.

Dr. Lee a spus: „Modul în care cancerul pancreatic vă afectează obiceiurile intestinale variază în funcție de poziția tumorii în pancreas și dacă aceasta cauzează obstrucția căilor biliare.”

În timpul digestiei normale, ficatul produce bilă care trece din vezica biliară în prima parte a intestinului, unde dă fecalelor culoarea maronie caracteristică.

Cu toate acestea, dacă cancerul pancreatic blochează trecerea bilei în intestine, fecalele pot avea un aspect și o culoare neobișnuită

Prin urmare, medicul a recomandat să urmăriți următoarele modificări:

Constipație

Diaree

Steatoree

Steatoreea se referă la scaune palide, grase, urât mirositoare care plutesc în toaletă.

Chiar dacă simptomele cancerului pancreatic sunt extrem de dificil de detectat, modificările din fecale sunt prezente și raportate de toți cei diagnosticați, potrivit cercetărilor, publicate în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Mai exact, subiecții din studiu s-au plâns de toate cele trei modificări ale scaunului care pot fi observate în cancerul pancreatic.

Alte simptome și semne importante care au fost semnificativ mai frecvente în cercetarea realizată asupra pacienților dioagnosticați cu cancer pancreatic au fost pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, durerile abdominale, balonarea, eructațiile și oboseala.

Dr Lee a spus: „Este important să te uiți la faecale după eliberarea intestinelor. Dacă observi modificări care durează șapte zile sau mai mult, cum ar fi scaune palide, uleioase sau ai diaree sau constipație care nu sunt normale, raportați-le medicului de familie.”

Alte semne revelatoare ale cancerului pancreatic de care ar trebui să fii conștient includ:

·     Icter (piele și ochi galbeni, scaune palide și urină închisă la culoare)

·     Dureri de burtă (aceasta se poate agrava după mese și când vă culcați)

·     Pierdere în greutate inexplicabilă

·     Indigestie

·     Febră cu accese de frisoane

·     Tromboză venoasă profundă (cheaguri de sânge)

·     Diabetul cu debut la vârsta mijlocie.

sursa

Tratarea cariei multiple – o nouă șansă la un zâmbet strălucitor/P

Problemele dentare sunt o provocare comună pentru mulți oameni, dar dinții cariați pot transforma viața de zi cu zi într-un adevărat coșmar. Cei care se confruntă cu această afecțiune nu doar că suferă fizic din cauza durerilor constante, dar și psihologic, evitând să zâmbească sau să interacționeze liber din cauza aspectului inestetic al dinților afectați.


Cătălina, o tânără de 18 ani din Chișinău, a venit la clinica DentPoint cu o problemă aparent copleșitoare. După ani de neglijare și teama de dentist, ea suferea de carii multiple, care îi afectau nu doar sănătatea dentară, ci și încrederea în sine. Suprafața dinților ei era acoperită de carii, transformând fiecare zâmbet într-un moment de anxietate, iar tratarea cariilor în cazul său îi părea ceva irealizabil.

La prima ei vizită la DentPoint, Cătălina era vizibil îngrijorată. Frica de durere și rușinea cauzată de starea dinților ei o făceau să ezite. Însă, echipa de stomatologi empatici și experimentați a știut cum să îi ofere confort și speranță.

Primul pas a fost realizarea unei evaluări detaliate, folosind tehnologia de ultimă generație disponibilă la clinica stomatologică. S-a constatat că caria multiplă afectase majoritatea dinților ei, iar planul de tratament a fost unul complex, dar bine structurat.

PÂNĂ LA TRATAMENT DUPĂ TRATAMENT

Cu răbdare și măiestrie, medicul a abordat fiecare carie, restaurând dinții Cătălinei la standarde înalte de calitate. Tratamentul a inclus curățarea, umplerea și consolidarea dinților afectați, iar fiecare pas a fost realizat cu grijă pentru a asigura confortul și satisfacția pacientei.

Astăzi, Cătălina zâmbește cu încredere și se bucură de un zâmbet sănătos și strălucitor.

Tratamentul cariilor este esențial nu doar pentru a elimina durerea și a preveni complicațiile ulterioare, dar și pentru a reda fiecărui pacient încrederea de a zâmbi fără rețineri și a avea o sănătate dentară pe termen lung.

Medicii specialiști de la DentPoint oferă cele mai bune soluții pentru sănătatea dentară a fiecărei persoane, asigurându-se că fiecare vizită la ei este una pozitivă și transformatoare. Fiecare pacient merită să se bucure de o sănătate dentară excelentă, într-un mediu prietenos și profesionist.

Dacă te confrunți cu probleme dentare, nu lăsa frica sau neîncrederea să te împiedice să îți îmbunătățești sănătatea dentară.

Contactează DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau vizitează clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Caravana Alăptării 2024: „Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie”

Ieri, 22 iulie, la Hîncești, a început cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor au fost informați de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.

La evenimentul de astăzi au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, experți în sănătate, nutriție și alăptare.

Laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani.

La nivel mondial, doar 48% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. Potrivit datelor ANSP, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 78,4%, iar în 2022 – 80,4%.

Caravana Alăptării 2024 este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Următoarele evenimente de informare din acest an vor avea loc în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni (Hîncești).

Medicamente și temperaturi ridicate. Care sunt cele mai periculoase combinații

Persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt mai vulnerabile la insolație. Acest risc este mai mare în timpul verii din două motive:

Medicamentele pentru hipertensiune arterială stimulează eliberarea de lichide din organism.

Căldura provoacă, de asemenea, pierderea de lichide, făcând deshidratarea inevitabilă.

Experții subliniază faptul că unele medicamente pentru tensiunea arterială dilată vasele de sânge, iar căldura are același efect. În acest moment, tensiunea arterială poate scădea la niveluri periculoase.

Cum să vă protejați de efectele secundare ale medicamentelor și ale căldurii

Experții sfătuiesc persoanele cu tensiune arterială crescută să nu își întrerupă medicamentele singure și fără să consulte un medic.

Este important să se mențină o bună hidratare prin administrarea a numeroase lichide, dar nu alcool, deoarece acesta deshidratează și mai mult.

Atunci când apar simptome precum crampele musculare, găsiți un loc cu aer condiționat sau răcoare.

Medicamente care cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente și temperaturi ridicate: aceste combinații sunt cele mai periculoase. Experții au identificat următoarele medicamente care pot crește riscul de boli de inimă sau pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui:

  • Antidepresivele: reduc capacitatea organismului de a transpira, făcând dificilă reglarea temperaturii interne
  • Medicamente antialergice
  • Medicamente pentru contracții musculare
  • Medicamente pentru boli mintale
  • Analgezice
  • Medicamente pentru hipertensiune arterială
  • Medicamente pentru migrene

Cum să recunoașteți semnele șocului termic

Dacă aveți brusc dureri de cap, puls rapid, respirație grea și rapidă, amețeli sau nevoia de a vomita, reacționați imediat:

  • Întindeți-vă într-un loc răcoros și ridicați-vă genunchii deasupra nivelului inimii.
  • Udați un prosop cu apă rece și puneți-l pe piele.
  • Beți o jumătate de pahar de apă sărată sau înghețată cu apă sărată la fiecare 15 minute.

În cazurile în care simptomele nu dispar rapid sau afecțiunea persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic.

Acest articol este unui informativ. Consultați medicul.

sursa

Un doctor spune că ne spălăm greșit lenjeria intimă: bacteriile nu sunt distruse în totalitate, astfel ne punem sănătatea în pericol
Articolul anterior
Papa Francisc: Nu există învingători reali în niciun război
Articolul următor