Trucuri pentru a ameliora alergiile de primăvară!

Deși primăvara este extrem de frumoasă și plină de viață, totuși unii dintre noi pot avea alergii în această perioadă. Din ce în ce mai mulţi oameni se confruntă cu alergiile de primăvară şi, din păcate, simptomele pot fi cu adevărat iritante, enervante, furându-ţi pe nesimţite starea de bine. Iată câteva trucuri pe care le poţi realiza, astfel încât să ţii la distanţă alergiile!

separator

Fără chimicale

Păstrează casa curată. Este una dintre cele mai bune modalităţi de a evita alergeniile de interior, dar ai grijă la substanţele chimice dure, care îţi pot irita respiraţia şi pot agrava simptomele alergiei. Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, încearcă să prepari substanţele de curăţare în casă, din compuşi naturali cu ingrediente naturale cum ar fi oţetul sau bicarbonatul de sodiu. Utilizează un aspirator care are un filtru HEPA pentru a captura alergenii. Dacă suferi de alergii severe, cere-i altcuiva să facă ordine şi curăţenie în casă, în locul tău.

Aburul te ajută

Inhalează nişte aburi. Acest truc simplu poate uşura un nas înfundat şi te poate ajuta să respiri mai uşor. Ţine capul aplecat peste un castron cu apă caldă (dar nu prea fierbinte) sau deasupra unei chiuvete plină de apă şi pune un prosop deasupra capului pentru a capta aburul. O altă variantă mai comodă este să stai în baie, la un duş fierbinte.

Evită fumul de ţigară

Acesta poate înrăutăţi nasul înfundat, mâncărimea şi ochii înlăcrimaţi. Alege restaurante, cluburi de noapte şi camere de hotel pentru nefumători. Evită alte tipuri de fum care-ţi pot agrava simptomele, cum ar fi fumul din şemineele care ard lemn.

Ia în considerare acupunctura

Această practică veche poate aduce o adevărată ameliorare. Modul în care acupunctura ameliorează alergiile nazale este încă neclar, dar câteva studii arată că ar putea ajuta. Adresează-te medicului, pentru a te afla dacă ar fi bine să încerci.

Află care sunt factorii alergeni

S-ar putea să crezi că ştii care este problema, dar eşti sigur? Programează o întâlnire cu un medic alergolog pentru un test de piele, astfel încât să puteţi identifica adevăraţii triggeri. Ulterior veţi putea face un plan pentru a-i evita.

Nu mai deschide geamul

E o zi minunată, ştim, dar dacă numărul particulelor de polen este ridicat, încearcă să menţii geamurile şi uşile închise, pentru a proteja aerul interior. De asemenea, poţi instala un filtru HEPA pe sistemul de climatizare. Acum sunt aplicaţii care îţi spun când nivelul de polen este ridicat, şi astfel ştii când e mai bine să ţii geamul închis.

Ia în considerare tratamentele alternative

Butterbur (un extract de plante din familia asteraceelor) este unul dintre cele mai promiţătoare şi bine cercetate tratamente alternative. Unele studii sugerează că un extract numit Ze 339 poate funcţiona asemenea antihistaminelor. Alte studii arată că planta Phleum Pratense (timoftică) şi picnogenolul (o substanţă antioxidntă) pot fi de asemenea de ajutor.

Spală-te imediat după ce intri în casă

De fiecare dată când intri în casă, aduci cu tine bucăţele din lumea exterioară. După ce vii din aer liber, hainele, pantofii, părul şi pielea sunt acoperite cu particule mici. Ai grijă să faci un duş şi să schimbi hainele pentru a fii sigur că ai scăpat de orice alergen şi nu uita să laşi tot timpul încălţămintea la uşă!

Poartă o mască

Aceasta va împiedica alergenii să ajungă în căile aeriene atunci când nu poţi evita declanşarea anumitor alergii, cum ar fi momentele în care lucrezi în curte. O mască respiratorie, disponibilă la majoritatea farmaciilor şi magazinelor medicale, va bloca 95% din particulele mici, cum ar fi polenul şi alţi alergeni.

Mănâncă sănătos

Un studiu recent a concluzionat că toţi copiii care au consumat o mulţime de legume proaspete şi fructe – în special struguri, mere, portocale şi roşii – au avut mai puţine simptome de alergie. Cercetătorii încă încearcă să-şi dea seama de legătură, dar nu există nici o îndoială că o dietă sănătoasă este bună pentru întregul corp.

Mai multe lichide

Dacă te simţiţi înfundat sau ai diverse simptome ale alergiei, încearcă să consumi mai multă apă, suc sau alte băuturi nonalcoolice. Lichidul în plus poate subţia mucusul din pasajele nazale şi îţi poate oferi o senzaţie de uşurare. Lichidele calde, cum ar fi ceaiul, bulionul sau supa, au un beneficiu suplimentar: aburul.

Sursa

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Furtună, ploi torențiale și tunete în nordul țării. Vijelia se îndreaptă către Capitală
Articolul anterior
Plăcuțele de informare afișate pe microbuzele din capitală abundă în greșeli de limbă!
Articolul următor