Trucuri pentru a ameliora alergiile de primăvară!

Deși primăvara este extrem de frumoasă și plină de viață, totuși unii dintre noi pot avea alergii în această perioadă. Din ce în ce mai mulţi oameni se confruntă cu alergiile de primăvară şi, din păcate, simptomele pot fi cu adevărat iritante, enervante, furându-ţi pe nesimţite starea de bine. Iată câteva trucuri pe care le poţi realiza, astfel încât să ţii la distanţă alergiile!

separator

Fără chimicale

Păstrează casa curată. Este una dintre cele mai bune modalităţi de a evita alergeniile de interior, dar ai grijă la substanţele chimice dure, care îţi pot irita respiraţia şi pot agrava simptomele alergiei. Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, încearcă să prepari substanţele de curăţare în casă, din compuşi naturali cu ingrediente naturale cum ar fi oţetul sau bicarbonatul de sodiu. Utilizează un aspirator care are un filtru HEPA pentru a captura alergenii. Dacă suferi de alergii severe, cere-i altcuiva să facă ordine şi curăţenie în casă, în locul tău.

Aburul te ajută

Inhalează nişte aburi. Acest truc simplu poate uşura un nas înfundat şi te poate ajuta să respiri mai uşor. Ţine capul aplecat peste un castron cu apă caldă (dar nu prea fierbinte) sau deasupra unei chiuvete plină de apă şi pune un prosop deasupra capului pentru a capta aburul. O altă variantă mai comodă este să stai în baie, la un duş fierbinte.

Evită fumul de ţigară

Acesta poate înrăutăţi nasul înfundat, mâncărimea şi ochii înlăcrimaţi. Alege restaurante, cluburi de noapte şi camere de hotel pentru nefumători. Evită alte tipuri de fum care-ţi pot agrava simptomele, cum ar fi fumul din şemineele care ard lemn.

Ia în considerare acupunctura

Această practică veche poate aduce o adevărată ameliorare. Modul în care acupunctura ameliorează alergiile nazale este încă neclar, dar câteva studii arată că ar putea ajuta. Adresează-te medicului, pentru a te afla dacă ar fi bine să încerci.

Află care sunt factorii alergeni

S-ar putea să crezi că ştii care este problema, dar eşti sigur? Programează o întâlnire cu un medic alergolog pentru un test de piele, astfel încât să puteţi identifica adevăraţii triggeri. Ulterior veţi putea face un plan pentru a-i evita.

Nu mai deschide geamul

E o zi minunată, ştim, dar dacă numărul particulelor de polen este ridicat, încearcă să menţii geamurile şi uşile închise, pentru a proteja aerul interior. De asemenea, poţi instala un filtru HEPA pe sistemul de climatizare. Acum sunt aplicaţii care îţi spun când nivelul de polen este ridicat, şi astfel ştii când e mai bine să ţii geamul închis.

Ia în considerare tratamentele alternative

Butterbur (un extract de plante din familia asteraceelor) este unul dintre cele mai promiţătoare şi bine cercetate tratamente alternative. Unele studii sugerează că un extract numit Ze 339 poate funcţiona asemenea antihistaminelor. Alte studii arată că planta Phleum Pratense (timoftică) şi picnogenolul (o substanţă antioxidntă) pot fi de asemenea de ajutor.

Spală-te imediat după ce intri în casă

De fiecare dată când intri în casă, aduci cu tine bucăţele din lumea exterioară. După ce vii din aer liber, hainele, pantofii, părul şi pielea sunt acoperite cu particule mici. Ai grijă să faci un duş şi să schimbi hainele pentru a fii sigur că ai scăpat de orice alergen şi nu uita să laşi tot timpul încălţămintea la uşă!

Poartă o mască

Aceasta va împiedica alergenii să ajungă în căile aeriene atunci când nu poţi evita declanşarea anumitor alergii, cum ar fi momentele în care lucrezi în curte. O mască respiratorie, disponibilă la majoritatea farmaciilor şi magazinelor medicale, va bloca 95% din particulele mici, cum ar fi polenul şi alţi alergeni.

Mănâncă sănătos

Un studiu recent a concluzionat că toţi copiii care au consumat o mulţime de legume proaspete şi fructe – în special struguri, mere, portocale şi roşii – au avut mai puţine simptome de alergie. Cercetătorii încă încearcă să-şi dea seama de legătură, dar nu există nici o îndoială că o dietă sănătoasă este bună pentru întregul corp.

Mai multe lichide

Dacă te simţiţi înfundat sau ai diverse simptome ale alergiei, încearcă să consumi mai multă apă, suc sau alte băuturi nonalcoolice. Lichidul în plus poate subţia mucusul din pasajele nazale şi îţi poate oferi o senzaţie de uşurare. Lichidele calde, cum ar fi ceaiul, bulionul sau supa, au un beneficiu suplimentar: aburul.

Sursa

Autoritățile în sănătate atenționează cetățenii despre un virus care cauzează tot mai multe infecții în Asia

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de Metapneumovirusul uman (HMPV), raportat în unele regiuni din Asia și subliniază necesitatea respectării măsurilor de prevenire, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor și al răspândirii virusurilor respiratorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial (RSV). Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt:

  • Copiii mici;
  • Adulții în vârstă;
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Simptomele infecției cu HMPV:

Virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum:

  • Febră moderată;
  • Tuse;
  • Congestie nazală;
  • Dificultăți de respirație (în cazurile severe).

Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.

HMPV se transmite prin:

  • Contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut);
  • Contact cu suprafețe contaminate;
  • Interacțiuni apropiate cu persoane infectate.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă:

  • Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
  • Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați.
  • Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.
  • Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens.
  • Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome.
  • Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat.

Situația epidemiologică în Republica Moldova

ANSP monitorizează continuu situația epidemiologică. În sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30.09.2024 – 05.01.2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP.

ANSP îndeamnă cetățenii să rămână vigilenți, să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii.

Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, potrivit The Guardian citat de antena3.ro.

Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, iar cercetătorii spun că au găsit o explicație nouă pentru această legătură.

Deși problemele de sănătate pot duce la singurătate, studiile arată că și singurătatea poate înrăutăți sănătatea.

Acum, potrivit unui nou studiu, cercetătorii au descoperit că singurătatea poate influența nivelurile unor proteine asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces.

Barbara Sahakian, porfesoară la Universitatea Cambridge, a spus că Organizația Mondială a Sănătății consideră izolarea socială și singurătatea o problemă globală importantă.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că singurătatea face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, și că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Aproape 10% dintre participanți se simt izolați social

Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor proteine, prezente în cantități mai mari, sunt legate de inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.

Studiind sănătatea participanților timp de 14 ani, echipa a constatat că 90% dintre proteinele identificate sunt asociate cu un risc mai mare de deces. Aproximativ 50% dintre ele sunt legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. 

Totodată, singurătatea afectează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care influențează inflamațiile și metabolismul.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Furtună, ploi torențiale și tunete în nordul țării. Vijelia se îndreaptă către Capitală
Articolul anterior
Plăcuțele de informare afișate pe microbuzele din capitală abundă în greșeli de limbă!
Articolul următor