Un bărbat a decedat din cauza cantităților mari de vitamina D pe care le-a luat. Medicii vin cu un avertisment

Membrii comunității medicale sunt îngrijoraţi de folosirea în exces a vitaminei D şi atrag atenţia că o cantitate prea mare din acest supliment comun poate fi, uneori, chiar mortală. Avertismentul vine după ce un englez în vârstă de 89 de ani a decedat ca urmare a faptului că a luat cantităţi mari de vitamina D timp de nouă luni.

Hipervitaminoza este o stare indusă de existenţa în organism a unei cantităţi exagerate de diverse vitamine, cantitate care depăşeşte necesarul şi care nu poate fi utilizată în nici un fel de către organism. Starea aceasta este adesea cauzată de un aport exagerat (prin suplimente vitaminice) şi este toxică, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

În mod normal, corpul elimină surplusul de vitamine prin urină. Acest lucru este valabil pentru vitaminele solubile în apă, deoarece acestea se pot dizolva şi pot fi eliminate uşor. Cu toate acestea, în cazul vitaminelor solubile în grăsimi (A, D, E şi K), acest proces de eliminare nu este la fel de eficient şi aceste vitamine se pot acumula în ţesuturile grase ale corpului.

Excesul de vitamina D poate crește predispoziția pentru unele tipuri de cancer, printre care și cancerul pancreatic. Simptomele timpurii ale intoxicării cu vitamina D sunt pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, urmate de slăbiciune, nervozitate și hipertensiune arterială.

Trebuie subliniat că nu consumul unor alimente bogate în vitamina D şi nici expunerea la soare nu pot determina acumularea unor cantităţi periculoase de vitamina D în organism. Hipervitaminoza D este cauzată, cel mai adesea, de utilizarea unor suplimente alimentare combinate.

Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul englezului care a murit. El a folosit diverse suplimente, care, în final, au dus la acumularea unui nivel extrem de ridicat de vitamina D. „Nu existau avertismente pe sau în ambalaj care să detalieze riscurile specifice sau efectele secundare ale consumului de suplimente de vitamina D”, a scris medicul legist în raportul său oficial. „În opinia mea, există riscul ca viitoarele decese să aibă loc dacă nu se iau măsuri”.

În ceea ce privește dozajul, 600 de unități internaționale (UI) este cantitatea recomandată pentru majoritatea adulților. Administrarea a 60.000 sau mai multe UI pe zi timp de mai multe luni poate provoca un supradozaj, potrivit Clinicii Mayo.

„Cerințele actuale de etichetare a alimentelor nu impun ca aceste riscuri și efecte secundare să fie scrise pe ambalaj”, spun specialiştii despre „absența unor avertismente și îndrumări adecvate privind dozajul”.

În Statele Unite, FDA a făcut presiuni asupra sectorului farmaceutic pentru ca suplimentele potențial periculoase să aibă un aspect și un gust mai puțin asemănător cu cel al bomboanelor, pentru a preveni consumul excesiv.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă la finalul campaniei „Piele fără acnee – o vară de transformare”/P

Farmacia Familiei, în parteneriat cu La Roche-Posay și Bioderma, a desfășurat campania „Piele fără acnee – o vară de transformare”, dedicată tinerilor care se confruntă cu probleme de acnee. Obiectivul campaniei a fost de a sprijini participanții în îmbunătățirea sănătății pielii, prin oferirea de consultații dermatologice personalizate și recomandări de produse dermatocosmetice de înaltă calitate.

Pe parcursul celor 5 luni, 11 studenți selectați au beneficiat de consultații gratuite cu dermatologi și cosmetologi, care au identificat nevoile specifice ale fiecărui participant și au recomandat soluții adaptate tenului sensibil și predispus la acnee.

Produsele La Roche-Posay și Bioderma, recunoscute pentru formulele lor blânde și eficiente, au fost alese special pentru a combate inflamațiile și leziunile acneice și pentru a reda echilibrul pielii.

Rezultate semnificative și o piele mai sănătoasă

S-a constatat la participanți reducerea vizibilă a inflamațiilor, îmbunătățirea aspectului pielii. Mai mult, voluntarii – participanți în proiect au dobândit cunoștințe și deprinderi valoroase despre îngrijirea corectă a tenului. Aceste rezultate confirmă faptul că o îngrijire adaptată și consultarea unui specialist la timp pot preveni și controla eficient acneea.

De ce să alegi Farmacia Familiei pentru sănătatea pielii tale?

Farmacia Familiei își propune să fie alături de tinerii care își doresc o piele mai sănătoasă și mai frumoasă, oferind consultații și produse de încredere, recomandate de dermatologi. Suntem mândri să contribuim la creșterea încrederii în sine a tinerilor prin soluții inovatoare și campanii de impact.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

O proteină nou descoperită poate stopa deteriorarea ADN-ului

Cercetătorii de la Western University au descoperit o proteină ce are capacitatea nemaivăzută de a opri deteriorarea ADN-ului, scrie hop.ro.

Numită DdrC (DNA Damage Repair Protein C), aceasta a fost găsită într-o bacterie destul de comună, numită Deinococcus radiodurans, ce poate supraviețui afecțiunilor care dăunează ADN-ului.

Fiecare celulă are un mecanism de reparare a ADN-ului pentru a remedia daunele, dar această proteină unică ajută celula să refacă sute de fragmente ADN rupte într-un genom coerent, spun cercetătorii.

Aceștia au folosit o Sursă de Lumină Canadiană pentru a determina forma 3D a proteinei, după care au încercat să reproducă procesul, pentru a înțelege mai bine “superputerea” sa de a neutraliza deteriorarea ADN-ului.

Din câte se pare, DdrC caută rupturi de-a lungul ADN-ului și, când detectează una, se închide asemenea unei capcane de șoareci.

Teoretic, această genă ar putea fi introdusă în orice organism – plante, animale, oameni – și ar trebui să crească eficiența de reparare a ADN-ului celulelor acelui organism

Fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic

Începând cu anul 2024, fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, care permite depistarea precoce a afecțiunilor auditive și prevenirea cazurilor de surditate. Este o investigație absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest scop, Ministerul Sănătății a distribuit 40 de echipamente de screening audiologic neonatal în toate centrele perinatale, cu sprijinul UNICEF și finanțare din partea Guvernului Japoniei.

UE anunță un program de un miliard de euro privind vehiculele electrice
Articolul anterior
Imaginile emoționante cu un curier care făcea livrările ținându-și copilul în brațe, i-a cucerit pe internauți
Articolul următor