Un nou caz de difterie a fost confirmat în Ucraina. De această dată este vorba despre un băiat, în vârstă de 11 ani, din regiunea Cernihiv. Acesta a fost internat în stare gravă şi este la reanimare.
Adolescentul s-a îmbolnăvit în urmă cu cinci zile, dar părinţii s-au adresat medicilor abia acum. Acesta este al patrulea caz de difterie înregistrat în Ucraina în acest an.
Secretarul Camerei Medicale din Ucraina, Serghei Kravcenko, a declarat că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să asigure cetăţenii cu vaccinuri, în timp ce organizaţiile internaţionale nu-şi permit să acopere cererea.
Ucraina se confruntă deja de trei ani cu o acută criză a vaccinurilor împotriva difteriei şi a rujeolei. În Moldova, cel mai recent caz de difterie a fost confirmat în 2009, scrie publika.md.
Difteria este o boală infecţioasă acută, provocată de bacteria Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare, prin intermediul nasului sau al cavității bucale, se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane pe faringe, laringe) şi elaborează o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.
Bacteria care produce afecțiunea poate intra în organism și pe cale cutanată, prin răni la nivelul pielii. Aceasta se transmite de la o persoană la alta prin secreții respiratorii sau prin inhalarea de picături care conțin bacteria ca urmare a tusei, strănutului, râsului sau vorbitului.
După expunerea la bacterie, durează, de obicei, 2-6 zile pentru ca simptomele să se dezvolte.
Difteria determină complicații grave cardiovasculare (miocardită toxică), renale (insuficiență renală), neurologice (paralizia membrelor, dereglări de înghițire, paralizia mușchilor oculari).
Profilaxia se face prin administrarea trivaccinului DTP (diftero-tetano-pertusis). În țara noastră, la copilul mic se administrează în total 4 doze de vaccin, intramuscular, la 2, 4, 6 luni de viață, apoi, la 22-24 de luni.
Difteria este periculoasă din cauza riscului înalt de deces. Mortalitatea prin difterie se ridică la 30-50%.