Un copil de 4 ani a intrat în comă pe scaun, în cabinetul de stomatologie

Un copil de doar 4 ani a fost dus de părinţi la o clinică privată de stomatologie din orașul Piteşti pentru mai multe intervenţii de specialitate. Un anestezist care are contract cu clinica l-a adormit pe copil, dar în timpul intervenţiei stomatologice acesta a intrat în comă.

separator
Anestezistul l-a resuscitat, a fost chemat SMURD-ul. Poliţia a deschis dosar penal, clinica unde s-a întâmplat totul nu avea autorizaţie pentru anestezii generale.

Copilul a fost dus la Spitalul Judeţean şi transferat ulterior la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Medicii de aici sunt rezervaţi în privinţa şanselor lui de supravieţuire, raportează observator.tv. Poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Poliţiştii au audiat deja stomatologul şi anestezistul şi au ridicat tot instrumetarul utilizat.  DSP Argeş a deschis de asemenea o anchetă şi a descoperit că în clinica privată unde copilul a intrat în comă erau interzise anesteziile generale, pentru că unitatea medicală nu avea autorizaţie pentru aşa ceva.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești, acolo unde un copil de 4 ani după ce a a primit asistență medicală de specialitate a ajuns internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu”.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico –sanitare din unitate.

Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitesti. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Arges cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de functionare o secție de ATI.

Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea Sanitară de Funcționare.”, se arată în comunicatul DSP Argeş.

Babesioză, o boală parazitară periculoasă, confirmată pentru prima dată în R. Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea unui caz de import de babesioză (boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor), în Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost confirmat în Laboratorul Național de Referință în Infecții Asociate Asistenței Medicale și Rezistența la Antimicrobiene, Infecții Bacteriene și Parazitoze al ANSP, la o femeie originară din Irlanda, cu reședința temporară în Republica Moldova.

Persoana, în vârstă de 38 de ani, prezenta simptome precum febră, frisoane, slăbiciune generală, cefalee și dureri musculare. În rezultatul anchetei epidemiologice, s-a stabilit că, în luna ianuarie, aceasta s-a aflat timp de două săptămâni într-o țară africană. Babesioza poate evolua asimptomatic, iar în cazurile în care este prezentă o simptomatologie, aceasta nu este specifică și este necesară excluderea altor posibile cauze. Deoarece bolnava a acuzat simptome caracteristice malariei și, luând în considerare că s-a aflat într-o țară endemică la această boală, inițial, femeia a fost diagnosticată cu malarie. În legătură cu aceasta, probele de sânge au fost expediate în laboratorul ANSP pentru confirmarea diagnosticului primar. În rezultatul investigației, s-a stabilit că este un caz de babesioză.

În prezent, femeia beneficiază de tratament, starea ei fiind satisfăcătoare.

Menționăm că acesta este primul caz de babesioză înregistrat pe teritoriul țării.

Boala este o zoonoză caracteristică pentru animale, dar care poate afecta și oamenii. Este cauzată de paraziți din familia Babesia, ce atacă celulele roșii ale sângelui și transmisă prin intermediul căpușelor. Majoritatea cazurilor umane de babesioză au fost raportate în Statele Unite ale Americii, Europa, Asia și Australia.

Pentru a stabili diagnoza, se examinează frotiurile de sânge în scopul detectării prezenței parazitului Babesia în interiorul globulelor roșii. Deoarece aspectul parazitului este foarte asemănător cu Plasmodiul falciparum, adesea acesta este confundat cu ultimul, boala fiind greșit considerată drept malarie tropicală. La fel, pentru diagnostic, pot fi utilizate testele serologice și moleculare.

Boala începe să se manifeste la câteva săptămâni, sau chiar luni de la momentul molipsirii, prin febră, oboseală, frisoane, transpirație, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare.

Tratamentul pentru babesioză implică o combinație de antiprotozoice, antibiotice și medicamente antimalarice.

Măsurile de prevenție includ:

  • evitarea expunerii la căpușe – aceste insecte se găsesc cel mai frecvent în zone cu vegetație abundentă, precum pădurile, zonele cu iarbă înaltă și tufișurile; dacă locuiți sau petreceți timp în astfel de zone, încercați să vă deplasați pe potecile bine amenajate și să evitați contactul cu vegetația deasă;
  • purtarea de haine care acoperă pielea și utilizarea unui repelent pentru căpușe – dacă totuși nu puteți evita zone precum cele descrise mai sus, asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte adecvată (pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi) și că aplicați pe piele un repelent pentru insecte;
  • verificarea cu atenție a corpului după fiecare ieșire în aer liber – căpușele pot fi extrem de dificil de observat și este important să inspectați cu atenție scalpul, gâtul, axilele, zonele inghinale și în spatele genunchilor; nu ezitați să cereți ajutorul unei alte persoane pentru verificarea zonelor greu accesibile;
  • îndepărtarea corectă și rapidă a căpușelor – în cazul în care găsiți o căpușă pe corp, trebuie să o eliminați cât mai curând posibil; folosiți o pensetă cu vârf ascuțit pentru a apuca căpușa cât mai aproape de piele și trageți drept în sus; după eliminarea căpușei, dezinfectați zona mușcăturii cu alcool.

ANSP recomandă, în cazul când reveniți dintr-o călătorie din zone tropicale și prezentați semne de boală, evitați autotratamentele și adresați-vă la medic!

Adevărul despre plicurile de ceai: Ce au descoperit în ele oamenii de știință

Plicurile de ceai conțin sute de urme genetice de la gândaci, păianjeni sau muște, spune un studiu realizat în Germania. De exemplu, într-un singur plic de ceai verde cercetătorii au descoperit rămășițe de la 400 de specii, scrie digi-world.tv.ro.

La fel cum oamenii lasă urme de salivă sau de piele peste tot pe unde merg, așa fac și aceste specii. Oamenii de știință germani au analizat 40 de probe de ierburi uscate găsite la vânzare în magazine: mușețel, ceai verde, mentă și chiar pătrunjel. Și au descoperit rămășițe de la 1.200 de specii diferite. Adunate, peste 3.200 de nevertebrate.

Printre ele se numără muște, purici, păianjeni, gândaci sau fluturi. Toate acestea s-au așezat ori au consumat din frunze înainte să fie culese, se arată în studiu.

Plantele au fost uscate fără să fie spălate și apoi mărunțite, iar probele de ADN s-au împrăștiat peste toată cantitatea de ceai. Experții spun că din urmele găsite pot să afle informații esențiale despre locul în care au fost crescute plantele și dacă au fost tratate cu pesticide, precum și despre relația dintre plante și insecte.

Un nou caz de rujeolă a fost confirmat la un copil din Chișinău

Săptămâna trecută, în Chișinău s-a înregistrat o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii acute, provocată de circulația virusului gripal. De asemenea, au fost raportate un caz de rujeolă la un copil și un caz de meningită la un adult, scrie tvrmoldova.md.

Datele indică faptul că 57% dintre cazuri sunt cauzate de virusul gripal de tip B, în timp ce aproximativ 30% sunt atribuite virusului gripal de tip A. Săptămâna trecută, în capitală au fost raportate 4.177 de cazuri, o creștere de 14% față de săptămâna anterioară.

Datele au fost prezentate de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale din 24 februarie.

În același timp, au fost semnalate și alte cazuri izolate de infecții grave, inclusiv un caz de infecție meningococică la un adult și un caz de rujeolă la un copil, al doilea dintr-o familie unde boala fusese deja diagnosticată.

Ambii copii sunt în afara oricărui pericol.

Autoritățile face apel către populație de a respecta calendarul național de vaccinare pentru prevenirea bolilor infecțioase.

Doar în luna dragostei procură 2 produse Top Shop și achită doar pentru 1!
Articolul anterior
Cleopatra Stratan a lansat cel mai nou videoclip, ,,La ușa mea”. Video!
Articolul următor