Un medic a avut un şoc după ce şi-a revăzut pacientul operat în urmă cu mai mulți ani: „Nu i s-a dat nicio șansă la viață”

Bărbatului i s-au dat doar șase luni de viață, însă, anul acesta, la vârsta de 34 de ani, s-a prezentat la medicul care l-a operat mai sănătos ca niciodată.

După ce a fost refuzat de mai multe spitale, un tânăr în vârstă de 30 de ani a primit o şansă nesperată la viaţă de la medicul Mihai Glod, chirurg la Spitalul Clinic CF Iași.

Pacientul prezenta afecțiuni foarte grave, fiind diagnosticat cu cancer de pancreas extins, iar singura soluție era cea de a-i schimba întreaga fizionomie a abdomenului, însă aproape nimeni nu-i dădea vreo șansă la viață.

Deși știa că riscurile sunt imense, doctorul a făcut o minune cu bisturiul. Este unul din cazurile pe care medicul chirurg le are încă în memorie, reprezentând una dintre cele mai mari reușite.

Bărbatului i s-au dat doar șase luni de viață, însă, anul acesta, la vârsta de 34 de ani, s-a prezentat la medicul care l-a operat mai sănătos ca niciodată.

„Nu i s-a dat nicio șansă la viață”

Potrivit bzi.ro, dr. Mihai Glod afirmă faptul că meritul nu este doar al lui, ci și al pacientului care a reușit să ducă psihic această afecțiune.

„Un caz spectaculos este cel al unui tânăr de 30 de ani, cu un cancer de cap de pancreas destul de mare, în care multe spitale din România l-au catalogat ca fiind inoperabil, și am avut entuziasm, dublat și de anumită experiență profesional, să-l operez. S-a speculat acum patru ani, când l-am operat, că pentru acest tânăr este o minune dacă va mai trăi maxim șase luni.

Iată că a venit, după patru ani și jumătate, zilele acestea, foarte bine dezvoltat, integru din punct de vedere al sănătății, deși noi din punct de vedere al acestor operații pe capul pancreasului schimbăm cam trei sferturi din anatomia și fiziologia abdomenului, efectiv recreăm pacientul.

Am fost nevoiți să îndepărtăm pancreasul, duodenul, jumătate din stomac, aproximativ un metru din intestin, jumătate din colon și un segment din ficat. Tot ce era afectat de tumoră. Am avut un singur sentiment, anume cel de satisfacție. Cu cât sunt mai dificile, cu atât satisfacția este mai mare, acesta este unul dintre puținele cazuri în care am operat timp de șase ore.

Nu ne suprapunem cu creatorul, însă când știi că din mâinile tale s-a ridicat și a început să meargă este cea mai mare mulțumire sufletească. Repet faptul că medicii nu se suprapun creatorului, însă acesta este cel care lucrează prin noi”, subliniază dr. Mihai Glod, medic chirurg la Spitalul Clinic CF Iași.

Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Testul de sânge care poate depista cancerul în stadiu incipient

Un studiu arată că testul de sânge poate depista anumite tipuri de cancer în stadii incipiente, chiar și în lipsa simptomelor. Testul de sânge numit Galleri depistează ADN-ul celulelor canceroase și ajută la diagnosticare înainte ca pacienții să înceapă să dezvolte simptome.

Ce rezultate a avut testul de sânge care poate depista cancerul Studiul realizat pe 6.621 de persoane de peste 50 de ani a scos la iveală mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit, potrivit libertatea.ro.

Testul de sânge a detectat 19 tumori solide localizate la sân, ficat, plămâni și colon, dar și cancere ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Dintre tipurile de cancer identificate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Testul Galleri arată și unde este localizat cancerul Testul Galleri mai arată și unde este localizat cancerul, iar asta ajută medicii să pregătească pacientul pentru următoarele etape. Chiar dacă testul de sânge nu poate fi momentan aplicat la scară largă, „oferă un indiciu privind ceea ce poate rezerva viitorul, o abordare foarte diferită a screening-ului pentru cancer”, a transmis Deb Schrag, un medic care a luat parte la studiu.

Planta care încetineşte procesul de îmbătrânire și fortifică organismul slăbit

În unele țări, rozmarinul se cultivă ca plantă medicinală, condimentară şi ornamentală. Această plantă este energizantă, fortifică organismul slăbit şi încetineşte procesul de îmbătrânire.

Rozmarinul este recomandat pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare. Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.

Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce conţin ulei esenţial de rozmarin.

O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Cel mai simplu mod de folosire este sub forma de infuzie sau decoct. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.

Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie, sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături

Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi este energizant. De asemenea, calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului.

În cosmetică, extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate pentru obţinerea loţiunilor care ajută la regenerarea părului şi previn căderea excesivă a acestuia.

Cum păstrezi rozmarinul în ghiveci

Pe timpul iernii, rozmarinul în ghiveci va fi păstrat într-o încăpere luminoasă, dar rece. Temperatura potrivită pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spaţiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se udă rar în perioada de iernare.

Rozmarinul poate fi păstrat şi în grădină, planta trebuie însă să fie suficient de maturizată, tulpina să fie lemnoasă. În acest caz, pregătirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei cu un strat gros de paie şi frunze.

sursa: www.frunza-verde.ro

Spitalele Raionale din Edineț și Cahul au fost dotate cu câte o unitate radiologică mobilă

La Spitalul Raional Edineț a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unei unități radiologice mobile, cu capacități de utilizare în timpul operațiilor, care va asigura un diagnostic rapid și precis pentru cetățeni, inclusiv pentru refugiații din Ucraina, sprijinind astfel eforturile medicilor în furnizarea serviciilor medicale de calitate.

Echipamentul este deja instalat în secția de traumatologie și ortopedie a Spitalului Raional Edineț și este funcțional, iar primii trei pacienți au beneficiat de investigațiile necesare. Utilajul facilitează  vizualizarea cu precizie a poziționării fragmentelor osoase, ghidează proceduri precum fixarea fracturilor, introducerea șuruburilor și plăcilor în oase, evaluează articulațiile în timpul intervențiilor chirurgicale.

La eveniment au participat: Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, coordonatoarea de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Vismara Margherita și conducerea spitalului.

Echipamentul reprezintă o donație a Ministerului Federal de Afaceri Externe al Germaniei, în cadrul proiectului „Asistență umanitară și de protecție a persoanelor vulnerabile din Ucraina și din țările învecinate afectate de conflict”. Suma totală a donației este de 140 000 de euro și include două unități radiologice mobile care au fost livrate către spitalele raionale din Edineț și Cahul.

Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii internaționali, continuă să lucreze împreună pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și pentru asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova
Articolul anterior
Exercițiu la Mărculești: Aeronava militară NATO a ajuns în Republica Moldova
Articolul următor