Un test la scară largă al medicamentului ocrelizumab a constatat că acesta depășește dramatic tratamentele existente pentru scleroza multiplă recurent remisivă (RRMS).
În ultima parte a studiului, atacurile aproape că au dispărut, sporind posibilitatea ca medicamentul să ofere multora eliminarea pe termen lung a bolii.
Ca și artrita reumatoidă, scleroza multiplă este o boală autoimună, în care apărarea naturală a corpului se întoarce împotriva organelor pe care ar trebui să le protejeze.
Novartis Pharma și Universitatea din California San Francisco (UCSF) au testat medicamentul împotriva RRMS, și anunță un succes fără precedent, în New England Journal Of Medicine.
Scleroza multiplă este de mai multe tipuri. Deși scleroza multiplă progresiv primară (PPMS) este o formă mult mai gravă în care nu se pot trata simptomele, RRMS este mult mai frecventă.
RRMS afectează aproximativ 1 milion de americani, iar 85% din persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă suferă de această formă.
Medicamentele existente reduc frecvența atacurilor, dar sunt departe de a reprezenta un tratament complet.
Ocrelizumabul este un anticorp monoclonal al proteinei CD20, care este regăsit pe suprafața celulelor B ale sistemului imunitar.
Este deja aprobat pentru a fi utilizat în cazul tratării unui tip de cancer al celulelor albe și în curs de testare pentru alte tipuri.
De asemenea, este studiat și pentru potențialul său ca tratament pentru artrita reumatoidă.
Medicamentul a intrat în faza a treia de testare
Peste 900 de pacienți au fost injectați lunar cu ocrelizumab, pentru o perioadă medie de 19 luni.
În unele măsurători, ocrelizumab a depășit cu mult teriflunomida, o pilulă larg prescrisă și utilizată în controlul sclerozei multiple.
Pacienții tratați cu ocrelizumab au suferit mai puțin de jumătate din numărul atacurilor pe care le aveau de obicei, iar 99% nu au raportat atacuri după primul an de tratament.
Rezultatele cresc speranțele ca noul medicament să pună capăt manifestării acestui tip de scleroză multiplă.
După șase luni de tratament, un număr mai mare de pacienți au dat semne de însănătoșire față de cei a căror stare s-a înrăutățit sau nu a înregistrat progrese.
Pentru o boală degenerativă, acest lucru reprezintă o realizare remarcabilă.
Profesorul Stephen Hauser de la UCSF, cel care a condus studiul, a declarat că “s-a observat eliminarea aproape completă a inflamației și a scarificațiilor în zonele bogate în mielină ale creierului”.
Ce riscuri există?
Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că ocrelizumabul are dezavantajele lui. Ocrelizumabul epuizează celulele B, care exprimă CD20.
Slăbirea unei componente cheie a sistemului imunitar face în mod inevitabil corpul mai vulnerabil la atacurile externe. Pentru cei care se află sub tratament, infecțiile căilor respiratorii sau anemia sunt obișnuite.
Lista efectelor secundare mai puternice este lungă, multe dintre ele fiind grave. Aceste riscuri vor trebui să fie evaluate în funcție de efectele de paralizie ale RRMS, în special atunci când se transformă în scleroză multiplă secundar progresivă, unde declinul continuă chiar și între atacuri acute.
Acum patru ani, Hauser a jucat un rol similar într-un studiu al celulelor B care viza consumul de ocrelizumab împotriva sclerozei multiple primar progresive.
Procesul a dezvăluit că ocrelizumabul poate încetini progresul bolii, dar nu poate opri sau conduce la regresul bolii. Cu toate acestea, s-a constatat că pacienții au beneficiat de avantaje în raport cu grupul pacienților de control, astfel încât ocrelizumab este acum autorizat și vândut de către Ocrevus.
Pentru a intra pe piața largă, medicamentul trebuie să mai fie supus testelor.