Unul din cele mai eficiente medicamente împotriva virusului Covid-19 va ajunge în Moldova

Remdesivir – unul dintre cele mai eficiente medicamente în lupta cu noul Coronavirus – va ajunge, peste câteva săptămâni, şi în Republica Moldova.

separator

Anunţul a fost făcut în exclusivitate pentru Tvr Moldova de către directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc.

Până la găsirea unui leac împotriva infecţiei, tratamentul cum Remdesivir a fost folosit cu succes în mai multe ţări.

Directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova a anunţat că negocierile pentru aducerea medicamentului Remdesivir au fost finalizate. Mai e nevoie doar de emiterea autorizaţiei pentru a putea fi folosit.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: „El nu este folosit dar deja săptămâna viitoare noi ducem discuţii cu o companie de cercetare care să fie autorizat pe platforma unor studii clinice care se vor derula în Republica Moldova în cadrul unor instituţii strategice unde se tratează COVID. Noi putem deja să iniţiem unele livrări pe alte platforme inclusiv pe platforma OMS. Deci Remdesivirul noi putem deja să il avem in faza de implementare a acelor două studii clinice pe platforma OMS şi pe platforma companiei de cercetare care deja de săptămâna viitoare va prezenta documentele spre autorizare de către agenţia medicamentului din Republica Moldova”.

Potrivit lui Priseajniuc, Republica Moldova dispune de medicamentele necesare în tratarea pacienţilor infectaţi.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: „Agenția Medicamentului este în permanentă, din momentul declanşării pandemie, este în premenită identificare a soluţiilor şi întreprinde tot felul de măsuri pentru a asigura piaţa medicamentelor. Medicamentele utilizate in tratamentul cu COVID suntem asiguraţi şi suntem într-o permanentă comunicare ca să contribuim la formarea acelor stocuri în continuare şi suplinirea cu tot necesarul”.

În scopul asigurării stocurilor de medicamente pentru Republica Moldova, în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti, a avut loc o întâlnire a autorităţilor din Agenţiile Medicamentelor.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: „A avut ca scop stabilirea aprofundarea relaţiilor de colaborare în special în situaţia zilei de astăzi când toate țările lumii in deosebi România şi Republica Moldova se confruntă cu o situaţi extrem de complicată cum este lupta cu COVID şi in acest sens scopul a fost implementarea unor noi mecanisme de interacţiune şi comunicare intre agenţiile medicamentelor din ambele ţări. Este o punte de legătură nemaivorbind de puntea te bază de legătură comunicarea intre doi directori din România şi Republica Moldova prin care avem posibilitatea să discutăm şi să căutăm soluţii”.

Şi europarlamentarul Cristian Buşoi a solicitat comisarului european pentru Sănătate, sprijin pentru Republica Moldova, pentru achiziţionarea vaccinului anti-COVID-19 şi a medicamentului Remdesevir. Comisia Europeană a anunţat că ţările Uniunii Europene vor putea dona din propriile rezerve şi statelor din afara familiei europene vaccinul anti COVID.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medical: „Ca rezultat am fost foarte bucuroşi să auzim că în ziua de luni fost anunţat de Comisia Europeană renegocierea contractelor de livrarea a vaccinurilor. Una din condiţiile care au fost revăzute este ca să fie oferită această posibilitatea ţărilor UE să doneze către alte ţări sau să redirecţioneze aceste vaccinuri către ţările non UE printre care sperăm că va fi inclusiv Republica Moldova”.

Directorul agenţie dă asigurări că un posibil vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în Republica Moldova doar după ce va fi certificat de OMS. Chiar dacă preşedintele Igor Dodon a spus că sunt negocieri pentru achiziţionarea vaccinului rusesc, aprobarea de folosire pe teritoriul Republicii Moldova va fi făcută doar de Agenţia Medicamentului.

Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medical: „Doar în condiţia în care este OMS şi sunt respectate cerinţele internaţionale în ceea ce îndeamnă parcurgerea etapelor de validare prin intermediul acelor faze a studiilor clinice. Prioritatea de bază va fi asigurarea acele eficienţe şi siguranţe pentru cetăţenii noştri indiferent de locaţia sau de unde vine vaccinul. Important este ca oamenii să fie siguri şi atunci când este administrat un preparat ei să fie conştienţi că este un preparat care a trecut toate etapele de validare”.

Graţie Memorandului de colaborarea semnat între România şi Republica Moldova la începutul pandemie, Bucureştiul a autorizat exportul de medicamente către Republica Moldova, chiar dacă Guvernul român a interzis exportul de medicamente pe o perioadă de 6 luni. Prim ministrul României, Ludovic Orban declara atunci că România a fost şi este mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit celule cerebrale crescute în laborator: și-a recăpătat mirosul și poate face sport

Premieră absolută în lumea medicală. Un bărbat diagnosticat cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Thomas Matsson este primul pacient cu Parkinson din lume care a primit milioane de celule cerebrale crescute în laborator.

Operația a avut loc în 2023, iar până astăzi el și-a recăpătat mirosul și poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în pacientul care suferă de boala Parkinson.

Cetățeanul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda acum aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson pe când avea 42 de ani, potrivit Euronews.com

Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport. Matsson spune că reușește să joace golf, ceea ce nu a mai putut să facă de 10 ani.

„Starea de dezorientare a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi fond, tenis și, mai ales, golf”, a spus el.

Cum functioneazã tratamentul revoluționar?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund implică expunerea celulelor stem din ouă fecundate- numite celule stem embrionare- la factori de creștere și semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionului pentru a le direcționa să devină celule mature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.

După câteva luni, aceste celule încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

„Speranța noastră este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este ca pacienții să își reducă medicația, să evite efectele secundare ale tratamentului medicamentos și să obțină un efect motor bun pe termen lung de la celule pentru viață”, a explicat Gesine Paul-Visse, medic senior în neurologie la Spitalul Universitar din Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund.

Matsson nu s-a simțit bine imediat când s-a trezit de la procedura de 13 ore. A suferit o psihoză timp de 10 zile.

„Printre altele, am scăpat de două ori din secție. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să experimentez din nou. Absolut nu”, a spus Matsson.

Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut de-a face cu adaptarea creierului  la noile celule cerebrale.

sursa

Centrul Covid-19 donează Premiul Național în valoare de 100.000 de lei
Articolul anterior
Cod Galben de caniculă, anunțat în Moldova
Articolul următor