Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal care suferă mutații, avertizează oamenii de știință

Gripa este agentul patogen cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie în viitorul apropiat, potrivit oamenilor de știință citați de The Guardian.

Un studiu internațional, care va fi publicat weekendul viitor, arată că 57% dintre experții în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecțioase mortale.

Convingerea că gripă este cea mai mare amenințare pandemică din lume se bazează pe cercetări pe termen lung care arată că această evoluează și suferă constant mutații, a spus Jon Salmanton-Garcia de la Universitatea din Koln, care a efectuat studiul.

„Gripa apare în fiecare iarnă. Putem spune că aceste focare sunt mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puțîn controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente, dar nu va fi neapărat cazul pentru totdeauna”, a spus el.

Detaliile studiului, la vcare au contribuit 187 de oameni de știință vor fi dezvăluite la congresul Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID) de la Barcelona de weekendul viitor.

Următoarea cauza cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus denumit Boală X, care este încă necunoscut științei, cred 21% dintre experții care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel că virusul Sars-CoV-2, cauza Covid-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Într-adevăr, unii oameni de știință cred că Sars-CoV-2 rămâne încă o amenințare, 15% dintre oamenii de știință chestionați în studiu evaluând că este cauza cea mai probabilă a unei pandemii în viitorul apropiat.

Alte microorganisme mortale – precum virusurile Lassa, Nipah, Ebola și Zika – au fost evaluate drept amenințări globale serioase de doar 1% până la 2% dintre respondenți. „Gripă a rămas – într-o măsură foarte mare, amenințarea numărul unu în ceea ce privește potențialul sau pandemic în ochii unei mari majorități a oamenilor de știință din lume”, a adăugat Salmanton-Garcia.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a ridicat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 și a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte și, de asemenea, la moartea a milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, crescând și mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunități de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru jurnalul Nature.

Apariția virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectate cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariția H5N1 la vaci a fost un șoc.

Înseamnă că riscurile că virusul să ajungă la tot mai multe animale de fermă și apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândește mai mult, cu atât șansele că acesta să sufere mutații cresc, astfel încât să se poată răspândi la oameni. Practic, dăm cu zarul cu acest virus”, a spus Hutchinson.

Până în prezent, nu a existat niciun indiciu că H5N1 se răspândește la oameni. Dar în sute de cazuri în care oamenii au fost infectați prin contactul cu animalele în ultimii 20 de ani, impactul a fost sumbru. „Rată mortalității este extraordinar de ridicată, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la virus”, a spus Jeremy Farrar, de la Organizația Mondială a Sănătății.

Perspectiva unei pandemii de gripă este alarmantă, deși oamenii de știință subliniază, de asemenea, că au fost deja dezvoltate vaccinuri împotriva multor tulpini, inclusiv H5N1. „Dacă ar există o pandemie de gripă aviară, producerea de vaccinuri la scară și viteză de care vor fi necesare ar fi totuși o provocare logistică masivă. Cu toate acestea, am fi mult mai departe pe acest drum decât am fost cu Covid-19 când un vaccin a trebuit să fie dezvoltat de la zero”, a spus Hutchinson.

Cu toate acestea, unele lecții despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârșitul pandemiei de Covid, a spus Salmanton-Garcia. „Oamenii au revenit la strâns mâna altor persoane după ce au tușit în propria mâna. Nu se mai poartă masca. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a conchis el.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Record mondial doborât de un campion nigerian: A jucat şah fără întrerupere timp de 58 de ore
Articolul anterior
Iarna se întoarce? Meteorologii anunță un nou val de aer foarte rece
Articolul următor