Varicela sau vărsat de vânt, este o afecțiune virală extrem de contagioasă, care poate provoca o serie de complicații, mai ales în timpul sarcinii. Aceasta este cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, care se transmite de la o persoană la alta prin salivă sau prin contact cu fluidele din veziculele pielii.
Iată care sunt primele simptome prin care se manifestă varicela: iritație cutanată însoțită de prurit; febră; dureri de cap și pierderea poftei de mâncare. Contractat în timpul celor nouă luni de sarcină, virusul care provoacă varicela poate deveni extrem de periculos, chiar și pentru făt. Riscurile varicelei cresc pe măsură ce sarcina este mai avansată. Astfel, în cazul când varicela apare în primul trimestru de sarcină, riscul de defecte congenitale ale fătului este de 0,5 – 1%. Pe de altă parte însă, daca boala apare între săptămâna 13 – 20 de sarcină, riscul de defecte din naștere crește la 2%. Dacă varicela este declanșată în ultimele cinci zile înainte de naștere sau la 1-2 zile după naștere, există un risc de până la 25% ca bebelușul să dezvolte varicela congenitală. Riscul rămâne până în ziua a 12-a după naștere, însă este mult mai mic.Printre defectele congenitale cauzate de varicelă se numără:
- Cicatricile
- Problemele de vedere
- Problemele de creștere
- Dezvoltarea insuficientă a craniului
- Retard mintal
Riscul de apariție a complicațiilor asociate cu varicela crește în următoarele situații:
- Femeia însărcinată este fumătoare
- Femeia însărcinată suferă de o afecțiune pulmonară precum bronșita
- Viitoarea mămică a depășit a 20-a săptămână de sarcină
- Viitoarea mămică a urmat un tratament cu steroizi în ultimele 3 luni
Infectarea cu virusul varicelo-zosterian în lunile de sarcină crește, de asemenea, riscul de avort spontan.Cum poate fătul să fie protejat de varicelă
Dacă ai suferit deja de varicelă, nu trebuie să iei nicio măsură specială pentru a-ți proteja fătul întrucat organismul are deja anticorpii necesari pentru a preveni boala. Dacă nu ai suferit niciodată de varicelă, medicul poate recomanda imunizarea dacă ai intrat în contact cu un pacient care suferă de varicelă. Vaccinul trebuie administrat în primele patru zile de la expunerea la virus. Vaccinul pentru prevenirea varicelei poate fi administrat și înainte de a concepe un copil. Este recomandat să se aștepte o perioada de 3 luni de la vaccinare pana la concepere. O singura doza de vaccin pentru varicela poate preveni infectarea in proportie de 80-85%, iar in cazurile in care nu o poate preveni, previne formele agresive ale bolii.
Ce e de făcut dacă ești însărcinată și expusă virusului varicelo-zosterian pentru prima dată
Persoanele care au suferit deja de această afecțiune nu au de ce să își facă griji întrucât au deja anticorpii necesari pentru ca organismul și fătul să fie în siguranță. Dacă însă femeia însărcinată este expusă pentru prima dată virusului care provoacă varicela, trebuie să mearga de urgență la medic pentru realizarea unor analize de sânge. Dacă rezultatele acestei analize indică faptul că nu există imunitate, medicul va stabili imunizarea de urgență cu ajutorul unei doze de vaccin.