Autorităţile îşi propun să interzică peste trei ani utilizarea şi producerea veselei de unică folosinţă din plastic. Un grup de deputaţi au înregistrat în Parlament o iniţiativă în acest sens.
Documentul prevede amenzi de până la 12 mii de lei pentru cei care vor continua să utilizeze aceste obiecte, care afectează grav mediul. „În special, documentul interzice farfurii, tăcâmuri şi beţişoare din plastic. Potrivit autorilor proiectului, materialele, din care sunt făcute aceste obiecte, se dicompun sute ani. Acest fapt afectează ecologie şi sănătatea omului”.
În prezent, în mai multe locuri de agrement poate fi văzută veselă din plastic, aruncată la întâmplare. „Agravează, în primul rând, structura solului. Se formează soluri necalitative, soluri care se mişcă spre structură care se numesc soluri de deşert. Incinerarea provoacă formarea unor substanţe nocive”, a spus Valentin Bobeică, ecologist.
Autorii proiectului de lege propun ca toată vesela de unică folosinţă să fie produsă din materiale naturale, de exemplu, din amidon. „Noi am dat termen de 1 ianuarie 2021 ca să aibă suficient timp ce şi cei care importă ca să revizuiască sursa de import, şi cei care produc să reutileze, să poată produce din componente biodegradabile”, a spus parlamentarul Ştefan Vlas.
În prezent, vesela din plastic este verificată de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Medicii îndeamnă să utilizăm farfurii şi tăcâmuri doar cu un marcaj special.